Avotakka

Sarah ja Pekka rakensivat kolmannen talonsa loppuelämäksi – ”Teimme kodista paikan, jossa saamme rentoutua luonnonhelmassa lähtemättä muualle”

Sarah ja Pekka rakensivat kolmannen talonsa loppuelämäksi – ”Teimme kodista paikan, jossa saamme rentoutua luonnonhelmassa lähtemättä muualle”
Vaikka takana oli jo kaksi taloprojektia, perheessä viisi lasta ja oma yritys pyöritettävänä, Sarah ja Pekka Karppinen rakensivat vielä kerran. Täällä he aikovat viihtyä loppuelämän kanoineen. Iso terassi, jossa on uima-allas ja pihasauna, korvaa mökin.
Julkaistu 26.8.2021

Kumpuileva peltomaisema, uima-altaassa kimalteleva vedenpinta ja varpaiden alla harmaantunutta lehtikuusilankkua. Niistä on onnelliset, aurinkoiset päivät tehty Karp­pisen perheen uudessa talossa.

Ennen kuin seitsenhenkinen perhe pääsi nauttimaan kauniista maalaiselämästä Nurmijärvellä, oli heidän puskettava läpi vielä yksi, jo kolmas rakennusprojekti. Mutta kun mielessä oli rakentaa loppuelämän koti, rakennusaika ei tuntunutkaan niin haasteelliselta kuin olisi voinut kuvitella.

Sarahin ja Pekan perheeseen kuuluvat lapset Aurora, 12, Lucas, 10, Patrik, 8, Noa, 5, ja Silvia, 3. Lemmikkeinä on seitsemän kanaa ja Eero-kukko, Lumi-pupu sekä Täplä-kissa. Suuri lehtikuusiterassi on kesäisin käytössä aamusta iltaan, aamukahveilta usein iltateehen auringonlaskussa. Uima-allas on käytössä puulämmittimen ansiosta toukokuusta marraskuuhun. Kalusteet ovat Bloomingvillen, aurinkotuolit ja jakkarat markettilöytöjä.

Sarah Karppisen juuret ovat Kanadassa, ja pellon reunaan rakentuneesta valkoisesta talosta voikin löytää viitteitä kanadalaiseen puutalorakentamiseen. Suunnittelussa perhe panosti toimivaan arkeen ja siihen, että kaikella on oma paikkansa.

Nyt talon pihalla tepastelee Eero-kukko kananeitien saattelemana ja tilaa riittää myös Lumi-pupulle. Sarahin mielestä parasta kodissa ovat isot ikkunat, joista on ihana seurata ympäröivää luontoa, muuttolintujen lentoa ja kauniita auringonlaskuja. Hänelle onnellisin hetki päivässä usein onkin, kun saa istua aamukahvilla katsellen vuodenaikojen ja sään mukaan vaihtuvaa maisemaa.

Sarah suunnitteli keittiön itse ja tilasi kaapistot Mellano-kalustetehtaalta. Keittiön tasot ovat helppohoitoista laminaattia. Aura-seinävalaisimet Sarah on tilannut Design Vintage -nettikaupasta.
Keittiön naulakkoon on ripustettu päivittäin käytössä olevia esineitä. Kodin kalleimpia aarteita ovat edesmenneen isopapan tekemät puiset keittiövälineet. Naulakko on H & M Homesta.
Yksinkertainen, rouhea puunaulakko on täydellinen silmänherkku ja reelinkitangon korvaaja shaker-henkisessä keittiössä, jossa ei ole yläkaappeja.

Aiemmista taloprojekteista olemme oppineet...

ettei kannata asettaa itselle liikaa aikataulupaineita. Mieheni Pekka on rakennusalan ammattilainen, joten hän luonnollisesti otti rakennusvastuun itse. Jokainen perhe on erilainen ja arki omannäköisensä, joten talo kannattaa rakentaa oman perheen tarpeiden mukaisesti. Opimme myös, että kun perheessä on samanaikaisesti rakentamisurakka, pieniä lapsia, päivätyötä ja yrittäjyyttä, on tärkeää puhaltaa yhteen hiileen ja muistaa, että on matkalla kohti unelmaansa. Kaiken kiireen keskellä matkasta pitäisi myös muistaa nauttia parhaansa mukaan.

Astiakaapit on sijoitettu astianpesukoneiden läheisyyteen. Kaksi tiskikonetta on ollut erittäin käytännöllinen ratkaisu.
Ruokailutilasta avautuvat pariovet terassille, josta on näkymä kohti metsää ja kalliota. Sarah löysi ruokapöydän Torista jo ennen talon valmistumista. Ihastuttavan muotoiset jalat hän maalasi. Pöytä viitoitti uuden kodin kantavan tyylin. Sen liian pienen kannen tilalle Pekka löysi kierrätettynä täyspuisen levyn, josta hän teki pöytään ison kannen. Eamesien tuolien lisäksi sen ympärille on kerätty ja uudistettu Tori-löytöjä. Matot ovat Ikeasta ja Granitista. Hektar-riippuvalaisimet ovat Ikeasta.

Talon suunnittelussa tärkeää oli...

käytännöllisyys ja maisema. Halusimme, että kotimme on toimiva ja kaunis, rauhoittava maisema näkyy sisätiloihin mahdollisimman hyvin.

Suunnittelussa mietimme…

miten arjen askareet saisi tehtyä mahdollisimman huomaamattomasti ja helposti, ettei aika mene siivotessa. Suunnittelimme esimerkiksi kura­eteisen niin, että jokaisen perheenjäsenen tavaroille on oma paikka. Oli tärkeää varata riittävästi kaappitilaa mutta myös karsia tavaramäärä vain tarpeellisiin. Kodinhoitohuoneessa meillä jokaisella on omat kaapit ja muissa laatikostoissa hyvin selkeät käyttötarkoitukset. Keittiön varustelimme kahdella astianpesukoneella, mikä oli paras oivallus kaikista. Nyt on helppo todeta, että kaikki olivat todella hyviä ratkaisuja. Koti pysyy suhteellisen siistinä.

Sarahille oli alusta asti selvää, että taloon tulisi mustat ikkunanpuitteet ja ruudutukset. Olohuoneen ja keittiön katto on paneloitu raakalaudalla. Se akustoi ja tuo aivan oman tunnelmansa tilaan. Olohuoneessa oleskellaan yhdessä lukemalla, lautapelejä pelaamalla tai padiä selaten. Televisiota kodissa ei ole lainkaan. Valaisin on Ikeasta.
Perheessä Aurora ja Sarah soittavat pianoa. Kaisu Sirviön kivilitografian Sarah ja Pekka ovat saaneet tupaantuliaislahjaksi ensimmäiseen kotiinsa. Olohuoneen seinillä on Tikkurilan sävy H484 Mulperi. Lyyraviikunan yllä on Arty Sweden valokuvataidetta. Ikean Söderhamn-sohvaan on tilattu Bemzin luonnonvalkoiset pellavapäälliset.

Tyylini sisustaa on…

skandinaavinen ja hieman rouhea. Pidän luonnon sävyistä ja pehmeän vaaleasta, puusta ja mustan tuomasta ryhdistä. Inspiroidun tanskalaisesta ja ruotsalaisesta tyylistä sisustaa. Olen syntynyt ja asunut teini-ikään saakka Kanadassa, jossa kodit ovat usein avaria. Uskon, että sieltä on tarttunut mieltymykseni avariin tiloihin. Kodissamme on viitteitä shaker-tyylistä; meillä on selkeää, tilat on suunniteltu toimiviksi ja sisustettu luonnollisella, niukalla väripaletilla.

Vanhempien makuuhuoneen tehosteseinän sävynä on Tikkurilan V484 Ajopuu. Alun perin pellavaiseen Annon valaisimeen Sarah on vaihtanut uuden läpikuultavan verhoilun. Riisipaperivalaisin on Jyskistä, pimennysverho ja lakanat Ellokselta ja pellavapeite Ikeasta.
Silvian huoneen iso kaappi on löytynyt Torista ja saanut kalkkimaalin pintaansa. Se kätkee sisälleen leluja, kirjoja ja valokuva-albumeja. Seinän sävy on Tikkurilan X420 Neito. Sävy vaihtelee paljon valaistuksen mukaan.
Myrkyttömänä kalkkimaali sopii mainiosti myös lastenhuoneen kalusteisiin. Sillä on helppo uudistaa monia pintoja metallista muoviin. Puuta ei tarvitse ensin hioa.

Arkea helpottavat…

käytännölliset ratkaisumme. Kesäaikaan arjen helpotus on yllättäen uima-allas. On aivan luksusta, kun helteillä ei tarvitse lähteä kotipihasta rannalle vaan voi seurailla lasten uimista terassilta ja hypätä itsekin mukaan. Arkea on helpottanut sekin, että lapsille riittää puuhaa kodin ympärillä: metsä on täynnä mukavia leikkipaikkoja, kanojen hoitamisessa riittää puuhaa, ja pihalla on tilaa pelata ja pyöräillä.

Erityisen onnistunut ratkaisu on…

rakentaa sauna ja saunatupa aivan talon viereen. Puusaunan lämmittäminen on helppoa, ja saunatupaan on mukava kutsua ystäviä kyläilemään. Lapset toisinaan valtaavat saunatuvan viikonloppuisin omaan käyttöönsä. Parasta siitä tekee päätöksemme, että se on puhelinvapaa alue. Kännyköillä ja muilla laitteilla ei ole sinne asiaa, siellä ollaan läsnä.

Sarah on perheen esteetikko ja nauttii kauneudesta ympärillään. Hän voi vaihdella esineen paikkaa niin kauan, kunnes ratkaisu miellyttää.
Sarah ja Pekka suunnittelivat yhdessä arkieteisen käytännöllisen kalusteen ja Pekka toteutti sen itse. Liimapuu­levyt hankittiin rautakaupasta ja kaapistot kalustetoimittajalta. Jokaisen perheenjäsenen tavaroille on siinä oma paikka. Ratkaisu toimii todella hyvin. Lattia on tehty Laattaleevin harmailla Arte Marmo -mattalaatoilla.
Avain järjestykseen on selkeä paikka kaikelle, niin kypärille, asusteille, repuille kuin kausivaatteille. Tässä eteisessä joka perheenjäsenelle on oma naulakkosyvennys.

Kotimme rakkaimpia aarteita ovat…

edesmenneen isopapan tekemät puiset keittiövälineet, jotka koristavat keittiötä. Myös piano on hyvin tärkeä meille. Se luo kodikkaan tunnelman, eikä ehkä vähiten siksi, että pianomusiikki on kuulunut minun ja Pekan lapsuuden­koteihin.

Oivalsimme rakennusaikana että…

voimme tehdä kodin pihapiiriin mökin – eli saunan ja saunatuvan. Emme kaipaa mökille lähtöä vaan oivalsimme voivamme tehdä kodista paikan, jossa saamme rentoutua luonnonhelmassa lähtemättä muualle.

Sarahin ja Pekan perheen koti on vuonna 2019 valmistunut 175 neliön talo Nurmijärven maaseudulla. Pihapiirissä on myös erillinen saunatupa, autotalli ja toimistotila.

Jos nyt tekisimme jotain toisin…

saattaisimme suurentaa makuuhuoneiden ikkunoita vielä lisää.

Nautimme erityisesti…

että olohuone on erillään muista huoneista, koska touhua meillä riittää. Sinne tullaan erikseen olemaan. On mukava pyytää ystäviä käymään, kun tilaa on riittävästi. Iloa tuo erityisesti pihasaunamökki.

1 kommentti