Avotakka

Sänky on kodin käytetyin kaluste ja avain hyviin yöuniin – katso asiantuntijoiden vinkit patjan sekä tyynyjen ja peittojen valintaan

Sänky on kodin käytetyin kaluste ja avain hyviin yöuniin – katso asiantuntijoiden vinkit patjan sekä tyynyjen ja peittojen valintaan
Sänky on paikka, jossa vietetään iso osa vuorokaudesta. Siksi patjaan, tyynyihin ja peittoihin on syytä panostaa, ja vaihtaa ne uusiin säännöllisin väliajoin. Asiantuntijat vinkkaavat, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Julkaistu 24.1.2019

Suomalaiset nukkuvat liian vanhoilla patjoilla, jotka ovat menettäneet ryhtinsä, sanoo nukkumisergonomiaa tutkinut fysiatrian ylilääkäri Jari Ylinen. Samoin tyynyt ja sijauspatjat vaihdetaan uusiin liian harvoin ja niitä pestään liian vähän. Niillä kaikilla on elinkaari: jouset väsyvät ja materiaalit menettävät kimmoisuutensa.

Valmistajien suosittama vaihtoväli perustuu yleensä ennen muuta hygieniaan: nukkujasta irtoaa petiin hikeä, rasvaa ja hilsettä. Niinpä sängyssä pääsevät vuosien saatossa muhimaan paitsi ihobakteerit myös sienikasvustot. Vanhat patjat ja tyynyt voivat pilata makuutilan sisäilman ja aiheuttaa sairastumisriskin.

Muhkea Familon Ergo Hotel -jenkkisänky koostuu käännettävästä jenkkipatjasta ja kahdesta joustinsängystä eli runkopatjasta. Toisella puolella on rentouttavaa älypehmustetta, toisella kannattelevaa erikoispehmustetta, (160 × 200 cm) 1 970 €, Familon. Petari ja jalkasarjat myydään erikseen.

Perussääntö: uudista sänky ja patja 10 vuoden välein – tyynyt ja peitot vielä useammin

Yleinen suositus patjan vaihtoväliksi on kymmenen vuotta. Muutaman satasen patja saattaa pysyä kunnossa vain viisi vuotta. Jotkin voivat kestää jopa 15 vuotta ja yli, kuten Tempur, jonka rakenteessa on testatusti haitta-aineeton antibakteerikäsittely.

Pää hikoilee voimakkaimmin ja painavana rasittaa materiaaleja, joten tyynyn elinkaari on pari vuotta, Tempurin osalta viisi. Lähinnä ihoa olevien peiton ja sijauspatjan ikä on noin viisi vuotta.

Haluatko petiisi vain sertifioituja luonnon­materiaaleja? Hilja-sängyn runko on massiivi­havu­puuta, päällinen luomu­puuvillaneulosta, pehmuste luonnonkumia, ja pintatukena sekä sivupehmusteena on kookoskuitua. Hilja Continental petauspatjoineen (160 × 200 cm) 5 130 €, Matri.

Valitse patja huolella

Itselle sopiva ja mieluisa patja löytyy vain kokeilemalla. Varaa aikaa sänkyostoksille ja testaa pötköttelemällä rauhassa siinä asennossa, jossa yleensä nukahdat. Selän täytyy tukeutua kunnolla, eikä siihen saa tulla kierrettä. Kuuntele vatsa- ja selkätuntumaasi mutta varo: hyvä asento voi tuntua vieraalta, jos on tottunut väärään. Osaava myyjä on tärkeä apu.

Ilmeikäs Delaktig-sarja on muotoilija Tom Dixonin käsialaa. Rottinkipäätyiseen, alumiinirunkoiseen sänkyyn suositellaan vähintään 18 senttiä paksua ja 160 senttiä leveää patjaa, kuten Morgedal-vaahtomuovipatjaa, (160 × 200 cm) 249 €. Sänky 579 €, Ikea.

Sijauspatja on merkittävin tekijä, jolla voi lisätä vuoteen pintapehmeyttä ja vähentää kehoon kohdistuvaa painetta. Hyvä, vähintään 5–7 sentin paksuinen petari laajentaa keholle tulevaa tukipintaa. Parin kolmen sentin sijauspatjalla on virkaa lähinnä petaamisen kannalta.

Ei liian kovaa sänkyä

Hyvä patja on tarpeeksi joustava mutta jämäkkä, ei liian pehmeä eikä kova. Ennen suositeltiin kovaa patjaa, mutta tutkimusten mukaan se aiheuttaa painetta esimerkiksi lonkkiin ja lapoihin sekä kipuja ja kääntyilyä. Hyvä patja ja tyyny tukevat selkärangan kaaria hyvin, jotta ne asettuvat suoraan ja lihaksisto voi rentoutua. Jos olet kahden vaiheilla, valitse patjoista napakampi, sillä materiaali yleensä hieman pehmenee ajan mittaan.

Tätä klassikkoa on tehty vuodesta 1926 lähtien. Mäntyrungossa on kaksi jousistokerrosta, päällä laadukas, hengittävä luonnonlateksi. Dux 1001 (90 × 200 cm) ja Xupport-petauspatja 1 670 €, jalat 80 € sekä Astoria-pääty 1 230 €, Duxiana.

Myös paino vaikuttaa patjan valintaan. Mitä painavampi ihminen, sitä paksumpi patja ja sijauspatja pitää olla. Kapeaharteinen ja -lanteinen pärjää kurvikasta ohuemmalla. Eripainoisille puolisoille voi valita yksilölliset patjat mutta yhteisen petarin.

Jensenin Supreme-malliston Prestige Continental -sängyssä on yönsininen uutuuskangas ja kaksoispatja, jossa on jopa kolme pussijousitusjärjestelmää. Vuode sijauspatjoineen (180 × 200 cm) 7 112 €, pääty 945 €, Vepsäläinen.

Sängyssä kannattaa panostaa laatuun

Korkeuteen vaikuttavat mieltymykset ja huoneen koko. Pienessä tilassa toimii matala vuode. Korkeaan petiin on iäkkäänkin helppo käydä.

Viskoelastiset, mukautuvat materiaalit ovat oma lukunsa, mutta niissä on eroja. Alkuperäinen Tempur on saanut rinnalleen halpakopioita, joilla ei ole samoja tukiominaisuuksia eikä käyttöikää, vaikka ne tuntuisivat samantyyppisiltä. Halpaversioissa hengittävyys voi olla heikkoa ja painaumia tulla.

Hybrid-patja yhdistää Tempur-materiaalin ja pussijousiston. Päällinen imee itseensä lämpöä ja tekee pintakosketuksesta raikkaan ja viileän. Patjan Quick Refresh -päällisen saa kätevästi irrotettua tuuletukseen ja pesuun. Hybrid Luxe 30 -patja (160 × 200 cm) 4 590 € ja vaihtopäällinen 702 €, Tempur.

Laatu on suoraan yhteydessä hintaan, johon vaikuttavat varsinkin materiaalit mutta myös patjan kerrosten ja käsityön määrä. Laadukas patja säilyttää muotonsa ja jämäkkyytensä halpaa paremmin. Vaikka budjetti olisi tiukka, osta kerralla kunnollinen: mieluummin mahdollisimman laadukas perusrunkopatja kuin kookas jenkkisänky.

Superia-runkosängyssä on kaksoisjousitus ja käsin tehtyjä puuvilla- ja villakerroksia. Pohjastakin verhoiltuun petiin ei pääse pölyä alta. Kuvan kokonaisuus kera BJ-sijauspatjan, jossa on puuvillaa, villaa ja hevosenjouhta, (180 × 200 cm) 7 990 €, Hästens.

Vinkit tyynyn ja peiton valintaan

  • Valitse tyyny nukkumisasennon ja hartioiden leveyden mukaan. Selinmakuulla tyyny voi olla matala, kylkiasento vaatii korkeutta. On myös keskeltä matalia ja sivuilta korkeita erikoistyynyjä.
  • Patjan joustavuus on tekijä, joka usein unohtuu, kun tyynyn ostaa erikseen. Jos patja on joustava ja pehmeähkö, tyyny voi olla matalampi, koska nukkuja painuu syvemmälle kuin jämäkällä patjalla.
  • Kokeile tyynyä joustavuudeltaan oman pedin kaltaisella patjalla. Laatutyynyjä voi usein saada kotiin testattavaksi, joka tosin vaatii parikin viikkoa. Säädettävä tyyny on hyvä idea: täytteen määrää voi lisätä tai vähentää.
  • Yksi peitto ei riitä ympärivuotiseen käyttöön. Tarvitset ainakin kaksi eripaksuista peittoa. Kesällä riittää usein pelkkä lakana.
  • Peiton paksuuden valintaan vaikuttaa, oletko vilukissa vai kuumakalle ja kuinka viileässä huoneessa nukut. Liian paksu peitto lisää hikoilua, mikä on haitaksi patjalle. Eroja on myös hengittävyydessä ja muhkeudessa.

Lähteet: fysiatrian ylilääkäri Jari Ylinen, Matrin muotoilija Elli Lehnhoff ja fysioterapeutti Jukka Tujunen Tempurilta.

Kommentoi »