Viherpiha

Saniainen – huonekasvi, johon ihastut! Tutustu lajeihin, poimi hoitovinkit & tuo kotiisi palanen varjoisan sademetsän tunnelmaa

Saniainen – huonekasvi, johon ihastut! Tutustu lajeihin, poimi hoitovinkit & tuo kotiisi palanen varjoisan sademetsän tunnelmaa
Saniainen on huonekasvina valloittava ja monipuolinen. Joko tunnet isosarvisaniaisen, hirvensarvisaniaisen ja neidonhiussaniaisen? Poimi vinkit huonesaniaisten hoitoon ja ideat niillä sisustamiseen.
Julkaistu: 20.10.2021

Saniainen huonekasvina: vehreät lajit ja vinkit hoitoon

Isosarvisaniainen säväyttää erikoisilla lehdillään, joita on kahdenlaisia: juuristoa suojaavia liuskattomia vaippalehtiä ja koristeellisen haaroittuvia kasvulehtiä. Vaippalehdet ovat lyhytikäisiä. Niitä ei kannata poistaa, kun ne ruskettuvat – lakastuvat lehdet maatuvat vähitellen ja luovuttavat samalla kasville ravinteita. Kastele sarvisaniainen upottamalla se veteen vartiksi.
Pesäraunioinen ’Campio’, kaarisulkasaniainen ’Emina Dragon Tail’ ja kampasaniainen täydentävät toisiaan erilaisilla lehtimuodoillaan. Ne viihtyvät hajavalossa useimpien muiden saniaisten tapaan. Paras paikka saniaisille onkin valoisa tai puolivarjoisa, itään tai pohjoiseen avautuva ikkuna, eteläikkuna on varsinkin kesällä liian paahteinen.
Trendikkäiden saniaisten lajivalikoima on upean runsas ja monipuolinen.
Kultaimarteen lehdet värittyvät nimestään huolimatta hopeanvihreään. Laji on yllättävän pitkäikäinen ja sitkeä viherkasvina eikä hätkähdä pientä kuivahtamistakaan, vaikka tasainen kosteus onkin sille mieleen. Lehdet ovat kauniita ja kestäviä myös leikkoina maljakossa.
Hirvensarvisaniainen on kestävimpiä ja helppohoitoisimpia saniaisia, jonka veistoksellinen ulkonäkö ansaitsee näkyvän paikan kodissa. Laji kasvaa luonnossa epifyyttinä puiden rungoilla ja oksanhangoissa ja on tottunut niukkaan kasvualustaan. Kastele ja sumuttele sitä kuitenkin usein, kasvualustan kuivuminen voi koitua hirvensarvisaniaisen kohtaloksi.
Neidonhiussaniainen lumoaa sirolla ja kaarevalla kasvutavallaan. Jos ruukun multa pääsee kuivumaan, hiussaniaisen lehdet ruskettuvat nopeasti. Vedellä täytetystä kastelupallosta saat apua tasaiseen kasteluun ympäri vuoden.
Pienet saniaisistutukset ja -kokedamat eli sammalpalloasetelmat vaikkapa pesäraunioisista sopivat erinomaisesti lasikupujen alle.
Korkean ilmankosteuden turvin sammalpalloasetelmat kaipaavat kastelua tavallista harvemmin. Taustalla oikealla kurottelee komealehtinen hirvensarvisaniainen.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa kasteluvahdit kaikille kasveillesi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »