Avotakka

Kodin sininen sydän! Samun ja Liisan perheen rakkain paikka kodissa on keittiö – 7-metrisen työtason ääreen mahtuu monta kokkia

Kodin sininen sydän! Samun ja Liisan perheen rakkain paikka kodissa on keittiö – 7-metrisen työtason ääreen mahtuu monta kokkia
Kun helsinkiläiset Samu Puhakka ja Liisa Holma etsivät perheelleen uutta kotia, toivelistalla oli suuri keittiö ja avara oleskelutila. Rohkeiden remonttiratkaisujen ansiosta he saivat haluamansa.
Julkaistu: 28.4.2021
Liisa ja Samu halusivat keittiöönsä reilusti työskentely- ja säilytystilaa mutta eivät raskaita yläkaapistoja. Keittiön suunnitteli Minna Granström Mindrestä. Tilaa halkoo seinän levyinen työtaso laatikostoineen, johon on integroitu Smegin uuni ja mikro. Helsingön messinkisin lankavetimin terästetyt, tilavat laatikostot on sovitettu Ikean kaapistojen runkoihin. Smegin jääkaapin erottaa pakastimesta sen sivussa olevista magneeteista. Hana on Tapwellin, kattovalaisin &Traditionin. Messinkiset Bellevue-seinävalaisimet ovat Arne Jacobsenin.
Samu Puhakalle ja Liisa Holmalle jäi asuntonäytöstä päällimmäisenä mieleen sokkeloiset tilat, burgundinpunainen lautalattia ja kylpyhuoneen erikoisefekti, muoviköynnöksellä naamioitu lämpöputki. Vanhassa töölöläisessä läpitalonhuoneistossa oli molempien mielestä silti erinomainen pohja, josta saisi remontoimalla ihanteellisen kodin nelihenkiselle perheelle.
Sisäpihan puolella sijainnut keittiö muutti laajempiin tiloihin olohuoneen viereen, jossa oli aiemmin kaksi huonetta. Tilava keittiö on perheen suosikkihuone, jossa leikitään, lueskellaan, kuunnellaan musiikkia ja tietysti kokkaillaan. Samulle on tärkeää, että keittiö­välineet ja astiat ovat käden ulottuvilla ja kaikille tavaroille on paikkansa. Parhaan arvosanan hän antaa seitsenmetriselle työtasolle, jonka ääreen mahtuu hyvin kaksi kokkia. Taitava remonttimies rakensi keittiön klassiseen tyyliin ja tiililadottuun kaakeliseinään sopivan huuvan.
Tre Sekelin 2,7 metriä pitkän Landala-puupöydän ääressä ovat huutokaupasta ostetut konserttisalin tuolit. &Traditionin Formakami-riippu­valaisimet ovat paperia.
Pitkänomaisen olohuoneen sisustaminen ei ollut helppoa, sillä siellä on vain yksi ehjä seinä ja kalustamista rajoittavat tukipilarit. Howard-henkinen sohva sijoitettiin tilanjakajaksi huoneen keskelle siten, että sohvalta näkyy keittiöön. Idea sinisestä sohvasta ja rahista on perua keittiökaapiston väristä. Pilarit on käsitelty suojalakalla, ja lattiassa on lipeäkäsittely.
Vanhan huoneiston erityispiirteitä on korostettu rouheilla pinnoilla ja yksityiskohtia esiin tuovilla maalisävyillä.
Sohvan taustalla ovat lastenhuoneet. Oikeanpuoleisessa huoneessa oli aiemmin keittiö. Hugo ja Vera rakastavat muhkeaa sohvaa, jonka tyynyjen sekaan on mukava kaivautua. Liisa ja Samu ovat tyytyväisiä plyysimäiseen verhoilumateriaaliin, josta lasten mehutahrat lähtevät helposti pyyhkimällä. Eriväriset, isot tyynyt on ommeltu samasta verhoilusametista. Melimelin Blanca- sohva ja rahi ovat Zarrosta. Tribeca Leonard -kattovalaisin on Menun.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Ripaus sinistä sisustukseen! Osta nämä tuotteet Meillä kotona -kaupoista

SISÄLTÖ JATKUU
Pari arvostaa aitoja, kestäviä materiaaleja ja ajattomia huonekaluja. Entisessä eteishallissa seisoo Samun isovanhempien vanha senkki, jonka sisällä on mittava vinyylilevykokoelma. Tyylikäs levysoitin on Clear Audion. Harmaa tehostaa alku­peräisen kaarioven muotoa ja korostaa ovenkarmeja ja jalkalistoja. Sävy on Farrow & Ballin Manor House Grey.
Perheen toivelistalla oli suuri keittiö, avara oleskelutila ja kolme makuuhuonetta. Liisa ja Samu suunnittelivat kotinsa uuden tilajaon yhteistyössä sisustusarkkitehdin ja rakennesuunnittelijan sekä lvi-asiantuntijoiden kanssa, jotka varmistivat, että toteutus on mahdollinen. Asunnon vanhasta huonejaosta ovat muistona olohuoneen jykevät tukipilarit ja alkuperäiset kattokoristeet, jotka kiertävät kattoa asukkaiden iloksi paikoin epäsymmetrisesti.
Wall Upin lasiseinällä rajatusta makuuhuoneesta tulee luonnonvaloa ikkunattomaan oleskelutilaan. Samu osti ystävältään pari 1970-luvun nojatuolia mutta huomasi niissä ikävän ”navetan hajun”. Hän liotti nahkaosia etikassa kaksi päivää Marttojen ohjeen mukaan. Haju lähti ja nahka sai autenttisen patinan. Verhoilija uusi pehmusteet. Maalaus on Sofia Zidan.
Liisa kunnosti tyyliin sopivan sängynpäädyn vanhempiensa vanhasta peiliovesta. Sängyn oikealla puolella on vaatehuone. Pari mieltyi lasiseinään, sillä se tekee tilasta valoisan ja ilmavan. Tilan väripilkkuja ovat Samun bassokitarat. Aurinkoisen huoneen seinät on maalattu Farrow & Ballin sävyllä Purbeck Stone. Riippuvalaisin on Louis Poulsenin.
Pari halusi kotiin rohkeita ratkaisuja, kuten seitsemän metriä pitkän työtason keittiöön ja makuuhuonetta rajaavan teräsraamisen lasiseinän. Sisustuksessa on yhdistetty boheemisti vintagea klassisiin, värikkäisiin kalusteisiin, taustanaan murretunsävyiset seinät.
Hugo ja Vera nukkuvat vielä yhteisessä huoneessa. Vaaleanpunainen kulmahuone on tällä hetkellä lasten leikkitilana. Samu vetäytyy tosin sinne monesti päiväsaikaan pitämään videopalavereita, sillä 1950-luvun ryhdikkäässä nojatuolissa on hyvä istua. Istuimen punainen villakangas on iloinen väripari keltaiselle pikkupöydälle. Teollisuustyyliset säädettävät metallituolit ja pöytävalaisin ovat Ikeasta. Seinän sävy on Farrow & Ballin Calamine. Kodin värisuunnitelman teki Minna Granström.
Kylpyhuoneen korkeus korostuu eläväisen tiililadonnan ansiosta. Erimuotoisten laattojen yhdistäminen lisää kylpyhuoneen tilan tuntua. Tummat saumaukset korostavat tiililadotun kaakeliseinän graafisuutta. Seinätila on hyödynnetty näyttävästi kolmella Astro Lightingin Kiwi-seinävalaisimella ja Muuton Framed-peileillä. Seinän levyinen tammiviilukuvioitu Godmorgon-allaskaappi on Ikeasta. Taso on marmorikomposiittia ja Almada-altaat Tammiholman. Kuusikulmio- ja tiililaatat ovat K-raudasta.
Liisan ja Samun 114 neliön koti sijaitsee vuonna 1922 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Töölössä.
Tiilirakenteinen kerrostalo on Liisan ja Samun kolmas koti Töölön kaupunginosassa. He arvostavat kotikorttelin lähellä olevia puistoalueita ja melkein kivenheiton päässä sijaitsevia päiväkotia ja koulua. Rakennusmestari Leuto A. Pajusen suunnittelemassa talossa oli alun perin keskuskeittiö, josta ateriat toimitettiin asuntoihin ruokahissillä.
Kommentoi »