Sami Garam nauttii aktiivisesta mökkielämästä – "Aina kun lähden riippukeinua kohti, löydänkin itseni hakkaamasta halkoja"
Rakenna ja remontoi
Sami Garam nauttii aktiivisesta mökkielämästä – "Aina kun lähden riippukeinua kohti, löydänkin itseni hakkaamasta halkoja"
Kokki, yrittäjä ja ruokakirjailija Sami Garam nauttii kuivan maan mökillään vanhanaikaisesta ruohonleikkuusta ja kuivan kaivon viilentämästä oluesta. Mutta millainen grilli hänellä on?
Julkaistu 2.8.2017
Meillä kotona

Hehtaarin tontilla on hirsitalo, hirsinavetta ja osittain hirsirakenteinen aitta – sekä tietysti hirsisauna. Lähin uimaranta löytyy noin neljän kilometrin päästä Ormajärveltä. Garamit hankkivat tilan vuonna 2009, ja Sami toivoo, että siitä tulee vielä sukumökki. Omat lapset ovat jo aikuisia ja lapsenlapsiakin on kolme.

– Onhan sinne vähän ajamista, mutta luulisi että lapset jaksavat käydä siellä, kun minäkin jaksan, Sami nauraa.

Sami Garamin mökin 5 parasta asiaa

1. Kaivo

Se ei oikeasti ole vesikaivo, vaan kaivonrenkaita keskellä pihaa vesiputkiston haaroituspaikassa. Alun perin paikalla oli vain luukku, mutta raivasimme kaivon esiin. Nyt se on meidän aarreaittamme. Melkein kaksi metriä syvässä kuivassa kaivossa on aina bisseä viilentymässä. Kesähelteilläkin lämpötila siellä on enintään 12 astetta.

2. Työkaluvaja

Olen niitä miehiä, joille rautakauppa on kuin karkkikauppa. Vajan pitäisi olla siisti, mutta sitä se ei koskaan ole. Sieltä löytää aina kaikkea, mitä ei muistanutkaan omistavansa. Työkalut ovat tarpeen paitsi mökin kunnostamiseen myös puukäsitöihin. Teen ruokaan liittyviä sisustusjuttuja kuten viinipullotelineitä. Niiden idea on, että puu grillataan nikkaroinnin jälkeen. Tällainen vapaaehtoinen puuhastelu on vastapainoa kaikelle sille, mitä on pakko tehdä.

3. Grilli

Yleensä kaikki mökkiruoka tehdään peruskaasugrillillä. Se on tarpeeksi iso, että saa kokattua samalla kertaa monelle. Voitin pari vuotta sitten pakkasgrillauksen Suomen mestaruuden, ja grilli oli palkintona. Mökillä on kivaa, että ympäriltä luonnostakin löytyy raaka-aineita. Horsmanvarsiakin voi grillata.

4. Ruohonleikkuri

Pihan ei tarvitse näyttää golfkentältä, mutta pidän nurmikon aika lyhyenä. Ruohonleikkaus on omaa aikaani. Laitan kuulosuojaimet päähän ja työnnän isäni 30 vuotta sitten ostamaa leikkuria pari tuntia ympäri pihaa. Puolitoista tankillista siinä kuluu. Se on hyvää liikuntaa ja saan olla yksin. Välillä laitetaan ruuvia jonnekin, jos leikkuri meinaa hajota. Jotenkin se aina sitten käynnistyy.

5. Riippukeinu

On lähinnä haave, että istuisin siinä ja joisin olutta. Olisi mahtavaa vaikka nukahtaa siihen, mutta en koskaan löydä aikaa vain olla. Riippukeinu on koko ajan näkösällä, mutta aina kun lähden sitä kohti, löydänkin itseni hakkaamasta halkoja tai tekemästä jotain muuta, mitä matkan varrella huomasin, että pitäisi tehdä ensin.

Kommentoi »