Salkkareista tuttu Esko Kovero kasvoi yhteisöllisessä naapurustossa Outokummussa: "Jos joku tarvitsi apua, sitä myös annettiin"
Ihmiset
Salkkareista tuttu Esko Kovero kasvoi yhteisöllisessä naapurustossa Outokummussa: "Jos joku tarvitsi apua, sitä myös annettiin"
Salattujen elämien Ismo, näyttelijä Esko Kovero vietti värikkäänja yhteisöllisen lapsuuden Outokummun Apteekinkadulla.
25.4.2017
 |
Meidän Talo

Millainen historia lapsuudenkodillasi on?

Sotien jälkeen kaivosyhtiö Outokumpu Oy rakennutti työntekijöilleen asuntoja. Apteekinkadulla asuikin värikästä työläisporukkaa – oli porareita ja kirvesmiehiä eri puolelta Suomea. Kadun päässä asui omassa talossaan kansanedustaja ja muurari Kalle Kauhanen.

Millaisia hauskoja muistoja lapsuusmaisemista jäi?

Yhtenä juhannuksena saimme läheiseltä Viininjärveltä varsinaisen Pietarin kalansaaliin, kun rysiin oli jäänyt vajaat 20 lahnaa. Niistä riitti koko kadulle juhannusruoaksi. Elämä oli muutenkin yhteisöllistä. Brittiläisessä Coronation Street -sarjassa kaikki tuntevat toisensa ja kadulla vallitsee tietty hierarkia. Apteekinkadulla oli hyvin samantyylistä.

Mikä oli lempipaikkasi lapsuudenkodissasi?

Saimme isoveljen kanssa aina kesäasunnoksi komeroiksi kutsutut tilat harjakaton alta. Myös autotalli työkaluineen, puuliiterit ja niiden varastot kiinnostivat kovasti. Aina oli joku projekti käynnissä, rakenneltiin jotain mäkiautoa tai jousipyssyä.

Mikä oli mieluisinta tekemistä talviaikaan?

Hiihdimme ja höntsäsimme kadulla. Lapsia oli paljon, ja kun yksi meni lyömään kiekkoa, muut seurasivat perässä. Kalastusta ja metsästystä harrastimme ympäri vuoden. Outokummulta sai vuokrata veneitä, ja oli meillä omakin. Isä opetti minut kalastamaan, ja olen vuorostani siirtänyt taitoa omille lapsille. 

Mitä lapsuudenkotisi opetti sinulle?

Lojaaliutta toisia kohtaan. Jos joku tarvitsi apua, sitä myös annettiin. Kaikki tiesivät toisten asiat niin hyvässä kuin pahassa, mutta kaveria ei jätetty pulaan.

Mitä talolle kuuluu nyt?

Talot purettiin 1980-luvulla. Kaikki niiden vähänkin kunnossa olleet hirret kierrätettiin muualla aidoissa ja kesämökeissä.

Henkselihousuinen, pellavapäinen Esko kahdeksanvuotiaana. 
Salkkareista tutuksi käynyt Esko Kovero asui talossa vuosina 1958–1975, eli syntymästään 16-vuotiaaksi asti.
Kaksikerroksinen, hirsirunkoinen ja puulämmitteinen talo valmistui Outokumpuun 1950-luvulla. Lippispäinen Esko poseeraa kotitalon edessä 1960-luvulla äitinsä, isänsä ja serkkunsa kanssa. Pikkupoika on juossut naapurista seuraamaan kuvaustilannetta. 
Kommentoi »