Salamarakastunut pari haaveili hieman yksiötä suuremmasta kodista – päätyi ostamaan juna-aseman ja tanssimaan kesähäitä puutarhassa
Sisustus
Salamarakastunut pari haaveili hieman yksiötä suuremmasta kodista – päätyi ostamaan juna-aseman ja tanssimaan kesähäitä puutarhassa
Yli satavuotiaan Paimion juna-aseman tunnelma on kodikas ja intiimi. Mirjan ja Heikin 129 neliön kodissa kukoistavat niin rakkaus kuin viherkasvitkin.
26.4.2018
 |
Avotakka
Vanhasta kulkuaukosta on tehty kehystetty katseenvangitsija olohuoneeseen. Mirja, Heikki ja Raksu-koira viihtyvät asemalla.

Mirja ja Heikki Valkama eivät pelkää tarttua tilaisuuteen, kun elämä sellaisen eteen heittää. Salamarakastuminen loppuvuodesta 2016 johti nopeasti kihlautumiseen ja muuttoon saman katon alle Mirjan pieneen 37 neliön yksiöön. Tila kävi parille pieneksi.

– Etsimme vähän isompaa kotia, Heikki muistelee Paimion vanhan asemarakennuksen entisessä toisen luokan odotustilassa, nykyisessä olohuoneessaan.

Neliöitä tässä kodissa on 129 ja kuutioita ties kuinka paljon, sillä katto on korkealla. Yllättävää kyllä avaran tilan tunnelma on kodikas, suorastaan intiimi. Jykevät, vanhat hirsiseinät huolehtivat tilan akustiikasta kuin itsestään.

Bruno F. Granholmin suunnittelema asemarakennus valmistui 1898 ja laajennusosa 1916. Juna-asemakäytöstä rakennus poistettiin 1988 ja remontoitiin asuinkäyttöön 2012. Käytäntö osoitti, että talo oli turhan iso yhden perheen kodiksi, ja niinpä se jaettiin kahtia paritaloksi.

Puutarhan upeat tammet kehystävät kaunista vanhaa asemarakennusta. Sisääntulo on katoksineen ja kiviportaineen jylhä.
Oikealla näkyvä lippuluukku on kopio alkuperäisestä, joka on naapurin puolella.
Näyttävä kakluuni on keskeisellä paikalla.
Lotta Bastmanin näyttävä teos niveltää klassiset kalusteet vanhaan rakennukseen. Junat suhahtavat edelleen olohuoneen ikkunan takaa matkallaan Turusta Helsinkiin.

Myynnissä ollut paritalon puolikas lumosi heti sisustussuunnittelijana työskentelevän Mirjan ja erikoislääkäri Heikin.

– Remontti oli toteutettu hyvällä maulla ja rakennusta kunnioittaen, Mirja kertoo.

Aseman ohi porhaltava junaliikenne ja vanhan talon kunto kuitenkin arveluttivat. Kun 119-vuotias rakennus läpäisi kuntotarkastuksen puhtain paperein, kaupat tehtiin tammikuussa 2017.

Heikki on jo ehtinyt kerran jos toisenkin ihmetellä, milloin koti, jonka piti olla muuttoa vaille valmis, on todella valmis. Vuoden aikana on tapetoitu ja maalattu niin eteistä, työhuonetta kuin keittiötäkin.

– En aina ymmärrä Mirjan ratkaisuja ja sitä, miksi jotain olemassa olevaa pitää muuttaa, mutta perustelut menevät kyllä aina läpi, Heikki kertoo ja nauraa.

Kulkuaukot, ikkunat ja kakluuni rajasivat keittiön suunnittelua.
Heikki on perheen kokki, joka rentoutuu keittiössä.
Keittiön tarvikkeet ja välineet voivat olla huoletta esillä. Moderni keittiö on Ikeasta.
Alkuperäiset väliovet ovat kuin tauluja ja kertovat upeasta käsityöosaamisesta.

Kodin laittaminen on käynyt joutuisasti siitäkin huolimatta, että heti ei tehty mitään.

– On tärkeää kuulostella ensin talon henkeä ja tunnustella rauhassa, mihin suuntaan sitä haluaa viedä, omaa Tilasisustus M. A. -yritystään luotsaava Mirja pohtii.

Kotinsa laittamisen Mirja ja Heikki aloittivat luopumalla suuresta osasta entisiä tavaroitaan.

– On paljon helpompi sisustaa, kun pistää ensin turhat tavarat, kalusteet, astiat ja ylimääräiset roinat pois ja kiertoon. Kaikkea ei tarvitse säästää, Mirja sanoo.

Näin vältettiin tavarakaaos, joka syntyy helposti, kun kaksi itsenäistä ihmistä lyö hynttyyt yhteen. Mirja ja Heikki jättivät jäljelle vain yhteiseen kotiin sopivat kalusteet. Uutta on hankittu tarpeen mukaan.

Makuuhuoneen paikalla oli ennen aseman ensimmäisen luokan odotustila. Sieltä on ollut myös oma uloskäyntinsä raidealueelle. Pöytä valaisin on Ellokselta ja peili Dotsista.
Kylpyhuoneessa on tilaa hemmotteluun. Viherkasvitkin viihtyvät itämaisissa tunnelmissa.

Sisustuksen johtolankana on kontrasti. Moderni ja selkeä tyyli antaa tilaa vanhan rakennuksen persoonallisille yksityiskohdille. Kauniisti työstetyt alkuperäiset väliovet ja leveät kattolistat nousevat kokonaisuudesta näyttävästi esille.

Vaikka oman kodin sisustaminen on ollut ammattilaiselle helppo ja mieluinen tehtävä, mittasuhteiden kanssa oli oltava erityisen tarkka.

– Tilaa on ajateltava aivan toisella tapaa, kun kuutioita on paljon. On esimerkiksi oltava rohkeutta valita kooltaan tarpeeksi suuria valaisimia, jotta tilan ja mittasuhteiden tasapaino säilyy, Mirja sanoo.

Pääsisäänkäynnin eteinen on selkeä ja pelkistetty. Viherkasveja on ympäri taloa.
Ilmakasvit viihtyvät ikkunalla.

Vaikka Paimio ei paikkakuntana ollut kummallekaan entuudestaan kovin tuttu, siitä on kodin myötä tullut tärkeä paikka. Yhteisiä muistoja on kertynyt jo paljon, sillä täällä pariskunta on saanut toteuttaa monia kotiin liittyviä haaveitaan.

– Maatilalla kasvaneena halusin ehdottomasti oman perunamaan, Heikki kertoo.

Se olikin ensimmäinen ja tärkein puutarhatyö. Seuraavaksi tulivat kasvihuone, pihalaatoituksen tekeminen ja syreenien istutus. Kaiken työn ihanana huipentumana pari järjesti hyväntuuliset ja rennot kesähäät, joita tanssittiin omassa puutarhassa valtavien tammien katveessa.

Uuden kodin myötä sisustussuunnittelijakin on löytänyt uuden puolen itsestään ja hurahtanut viherkasveihin. Kasveja on käytetty saumattomana osana sisustusta, joko isokokoisina yksilöinä tai massana. Heikin tehtäväksi on jäänyt valita ruukut.

– Koskaan aikaisemmin kodissani ei ole ollut näin valtavasti viherkasveja, jotka vielä viihtyvät, Mirja sanoo.

Rakkaudesta kasvitkin kukoistavat ja sitä tähän kotiin mahtuu.

4 kommenttia