Kotivinkki

Väriä elämään! Tee itse iloiset säilytyskulhot kartonkipyörylöistä


Kartonkipyörylöistä voi tehdä hauskoja säilytyskulhoja, kun ympyrät yhdistää lomittain lakalla. Huippuhelppo homma siis! Erikokoisista astioista syntyy myös kaunis asetelma.
Teksti Heli Ilkka
Kuvat Johanna Myllymäki

Säilytyskulhot kartonkipyörylöistä – tarvikkeet:

 • kuvioleikkuri, joka leikkaa pyöreitä paloja kartongista (esim. Fiskars)
 • kaksipuolista kuviokartonkia
 • decoupage-lakkaa
 • sivellin
 • kulho muotiksi
 • tuorekelmua.
Kuvioleikkurilla ympyröitä syntyy iso määrä nopeasti.

Tee säilytyskulhot kartonkipyörylöistä näin

 1. Valitse sopivan kokoinen kulho muotiksi. Pohjan on hyvä pyöristyä loivasti, jotta pohjan kaarteesta tulee kaunis ja pahvipalat on helppo liimata siihen.
 2. Leikkaa kuvioleikkurilla kaksipuolisesta kartongista pyöreitä paloja. Tee kulho joko yksivärisestä kartongista tai sekoittele eri värejä ja kuviota villisti keskenään. Fiskarsin kuvioleikkurilla leikatun ympyrän halkaisija on 2,5 senttiä. Halkaisijaltaan 11-senttiseen kulhoon ympyröitä menee noin 80 kappaletta. Isompaan 14-senttiseen kulhoon tarvitaan noin 130 kappaletta. Leikkurilla paloja putkahtaa nopeasti isokin määrä.
 3. Päällystä muottikulhon ulkopuoli muovikelmulla. Käännä kulho ylösalaisin.
 4. Levitä siveltimellä liimalakkaa kartonkiympyröihin ja liimaa ne muottikulhon kelmupintaan kiinni. Aloita ympyröiden liimaaminen pohjasta keskeltä ja etene ylöspäin kulhon reunoja kohti. Liimaa ympyröitä limittäin ja sivele lakkaa myös niiden pintaan.
 5. Kun muottina käytetty kulho on vuorattu liimatuilla kartonkiympyröillä, anna lakkakerroksen kuivua. Kun lakka on kuiva, sivele lakkaa vielä toinen kerros.
 6. Anna kuivua yön yli. Irrota kartonkikulho varovasti muottikulhosta. Käytä tarvittaessa tylsää veistä apuna reunan raottamisessa.
 7. Irrota muovikelmu kartonkikulhosta. Jos liimaa on kulhon reunoissa, siisti reuna terävillä saksilla.
Kulhosta tulee jämäkkä, kun liimaat kartonkiympyrät limittäin.
Kuivuttuaan kulho on helppo irrottaa muotista ja suojakelmusta.

Vinkki!

Käytä kulhojen tekoon kierrätysmateriaaleja. Hauska kuvio syntyy esimerkiksi vanhoista postikorteista tai kauniista pakkaus- ja mainosmateriaaleista. Myös ohuesta karton­gista tai koriste­paperista voi valmistaa kepeän kulhon. Levitä silloin useampi lakka­kerros, jotta kulhosta tulee tarpeeksi jämäkkä.

Julkaistu: 15.11.2018