Saijan perheellä on mummola seinän takana – "Kun tämä talo löytyi, se oli menoa!"
Sisustus
Saijan perheellä on mummola seinän takana – "Kun tämä talo löytyi, se oli menoa!"
Kun isovanhemmat asuvat seinän takana, ilo on molemminpuolinen. Remonttikulut voidaan jakaa, ja mummi ja tyttärentytär saavat viettää aikaa yhdessä mielin määrin.
11.1.2019
 |
Unelmien Talo&Koti
Täällä asuvat Saija ja Toni Vuorinen sekä Ruusa-tytär, 6. Äiti ja tytär ovat laittaneet sisääntulon nätiksi yhdessä. Ruusalla on yllään mummin neuloma takki.
Aula on sisustettu työtilaksi. Täältä on käynti sekä keittiöön että makuuhuoneisiin.

”Kuukkari on Porin kauneimpia asuinalueita varmaan siksi, että täällä on pelkästään puutaloja. Muutimme tänne kerrostalosta. Vuonna 1926 rakennetussa talossamme on kaksi remontoitua asuntoa, joista toisessa asuvat vanhempani. Yläkerrassa remonttia odottaa kolme yksiötä, jotka ovat nyt kylmillään.

Suunnittelimme jo vuosia sitten vanhempieni kanssa muuttavamme joskus naapureiksi. Kun tämä talo löytyi, se oli menoa! Emme olisi millään pystyneet tekemään kauppoja yksiksemme. Olemme onnekkaita, sillä yhteiselomme sujuu hyvin.

Ja mikä parasta, Ruusa-tyttäremme saa nauttia isovanhempien seurasta mielin määrin, sillä hän viettää joka viikko useamman päivän mummolassa. Yhdessä he askartelevat, leipovat ja leikkivät. Naapureina asumisessa on paljon hyviä puolia. Olemme pystyneet jakamaan suuret investoinnit, kuten peltikaton uusimisen.

Keittiö tehtiin kokonaan uusiksi. Kaapistot toimitti porilainen RK-Keittiö & Asennus. Yläkaappien pikkuruutuiset ovet olivat Saijan toivelistalla ykkösenä.
Vuorisilla juodaan aina pannukahvia. Puuhella on Netraudasta. Keittiössä on myös kaksi kaasutasoa, keraamiset keittolevyt ja sähköuuni.
On ollut mielenkiintoista tutustua kotimme historiaan. Alun perin talossa on ollut seitsemän vuokra-asuntoa.
Keittiön matala taso on polttopuusäilö. Ruusa kapuaa usein sen päälle katselemaan kadun vilinää.
Keittiön takana pilkottaa olohuone. Ruokailuryhmä on Askon Ice-sarjaa. Saija on saanut komean kaapin siskoltaan ja maalannut sen mustaksi kalkkimaalilla.

Olemme remontoineet koko asunnon melkein omin voimin, mutta ajan kanssa. Kummankin isä auttoi, ja ystävät antoivat talkooapua. Mietimme tarkasti, mitä kannattaa säästää, sillä emme halunneet pilata vanhaa taloa turhilla ratkaisuilla. Purkuhommia kyllä riitti!

Kaivoimme hirsiseinää esiin jopa yhdeksän tapettikerroksen alta, ja muovimattojen alta paljastui kaunis lautalattia. Purkujätettä kertyi valtavasti. Lisäsimme eristystä ja uusimme keittiön sekä katot. Myös vesi- ja viemäriputket uusittiin. Raksalle oli lyhyt matka, sillä asuimme remontin ajan vanhempieni tulevassa kodissa.

Olohuoneessa on sama Pihlgren ja Ritolan Lumikidetapetti kuin aulassa. Saija on krakeloinut valkoisen kaapin itse.
Saija osti patinoituneen puulaatikon antiikkitapahtumasta. Asetelmat sen päällä vaihtuvat vuodenajan tai juhlasesongin mukaan.
Lankaköynnös on yksi Saijan lempikasveista. Sellainen viheriöi lähes joka huoneessa.

Rakennuksen ulkokuori on Museoviraston suojelema, joten sen kanssa piti olla tarkkana. Vuosi sitten maalasimme talon vaaleaksi ohjeiden mukaan.

Ainoa asia, jota kadun, on työtilan komeron liukuovet. Niihin päädyimme, kun piti saada säilytystilaa. Haaveilen löytäväni joskus vanhan kaapin liukuovikomeron paikalle.

Olen tykännyt sisustaa teinistä asti, ja asetelmien teko kuuluu lempipuuhiini. Maalaan myös mielelläni huonekaluja. Värien käyttäjänä olen tosi niukka, ja meillä onkin väriä lähinnä Ruusan huoneessa. Sisustan mieluiten mustalla, harmaalla ja valkoisella. Trendeistä en juuri perusta, mutta viihtyisyys on sitäkin tärkeämpää."

Makkarin kuvatapetti tilattiin Country by mail -nettikaupasta, ja Tonin isä kiinnitti sen seinään synttärilahjaksi miniälleen.
Ruusan ja Toni-isän yhteinen harrastus on kalastus. Kalanvonkaleet ovat venetyynyjä, sillä tyttö nukkuu usein päiväunet veneessä isän onkiessa.
Saija luo mielellään pieniä silmäniloja kotiin. Nyt asetelmaan ovat päässeet pitsit ja Klubi-aski vuosikymmenten takaa.

Saijan sisustusvinkit

  • Etene maltillisesti! Ennen kuin syöksyt suin päin remontoimaan vanhaa taloa, tutustu siihen perusteellisesti. Säilytettävää on luultavasti enemmän kuin ensin näyttää.
  • Arvosta vanhaa. Takka luo ihanaa tunnelmaa olohuoneeseen, vaikka se ei toimikaan. Kunnostus maksaisi tuhansia, mutta emme raaski purkaakaan sitä.
  • Älä peitä näkyvyyttä. Yksi pitkulaisen talon parhaista puolista on se, että huoneesta toiseen avautuu huikeita näkymiä.
  • Luo kerroksellisuutta. Monella kalusteellamme on kiva tarina. Se tekee kodistamme omalla tavallaan mielenkiintoisen. Tykkään pelastaa vanhoja huonekaluja.
Autotallin yhteydessä on perheen "kesähuone". Tiiliseinä nakutettiin esiin laastikerroksen alta.
Kesähuoneen lämmönlähteenä on takka, joten kuivaa polttopuuta pitää olla aina valmiina.
Talo on rakennettu vuonna 1926 ja maalattu pari vuotta sitten. Nykyään sisäpiha on kivetty ja siellä on istutuksia. Talossa on noin 130 asuinneliötä.
2 kommenttia