Klassisen mehusetin ja Pantteri-maljakon luoja Saara Hopea löysi inspiraatiota niin Intiasta kuin Porvoosta
Sisustus
Klassisen mehusetin ja Pantteri-maljakon luoja Saara Hopea löysi inspiraatiota niin Intiasta kuin Porvoosta
Saara Hopea oli lasiesineiden ja korujen suunnittelija, jonka monet vaiheet näkyvät hänen kiehtovassa muotoilussaan. Hänen tunnetuimpiin töihinsä lukeutuvat Nyppylä-kulhot, mehusetti, Traviata-viinilasit ja Pantteri-maljakko.
Julkaistu 15.4.2023
Avotakka

Saara Hopean (1925–1982) elämän tärkeimpiin paikkoihin kuului isän, Ossian Hopean, kultasepänliike Porvoossa. Sen palveluksessa tytärkin lopulta työskenteli.

Hopea opiskeli aluksi sisustusarkkitehtuuria Taideteollisessa oppilaitoksessa 1943–46, ja toimi sota-aikoina aktiivisesti myös Lotta Svärd -järjestössä. Valmistumisen jälkeen työpaikan tarjosi Majanderin huonekalutehdas, jolle Hopea suunnitteli muun muassa uuden keinutuolin. Tämän jälkeen hän hankki oppia piirtäjänä Paavo Tynellin johtaman Taito Oy:n palveluksessa, kunnes vuosina 1952–59 loi tunnetuimman tuotantonsa Nuutajärven lasitehtaan suunnittelijana.

Vuonna 1954 Hopea tapasi yhdysvaltalaisen Oppi Untrachtin Helsingissä. Pari asui myöhemmin sekä USA:ssa että useita vuosia Nepalissa ja Intiassa, missä Hopea erikoistui tekstiilisuunnitteluun. Kun pariskunta muutti Porvooseen, Hopea suunnitteli koruja sukunsa kultasepänliikkeessä 1980-luvun alkuun saakka.

Tyylin kulmakivet

Saara Hopean tuotanto jakautuu selkeästi lasiin sekä koruihin ja Yhdysvalloissa syntyneisiin emalitöihin. Keskeisimpään lasituotantoon kuuluvat monet juoma- ja mehulasit kannuineen, Nyppylä-kulho ja Pantteri-maljakot. Näissä kaikissa korostuvat funktionalismin ihanteet, tarkka värisilmä sekä kyky hyödyntää geometrisia muotoja. Korujen suunnittelijana Hopea piti puolijalokivistä ja modernista muotokielestä mutta myös etnisistä vaikutteista.

Nyppylä-kulho (malli 5371) vuodelta 1953 on Saara Hopean lasiesineistä kaupallisesti menestynein. Kulhot valmistettiin puristamalla, ja niitä tehtiin useissa eri väreissä ja viidessä eri profiilissa pystysuorasta hyvin laakeaan malliin.

Halutuimmat

Erikokoiset Pantteri-maljakot pysyvät vuodesta toiseen taidelasia keräävien suosikkeina. Käyttöesineistä suosittuja ovat mehulasisetit sekä jäätelömaljat, jotka ovat nyt yhtä käyttökelpoisia kuin aikoinaan uusina. Myös korkeajalkaiset Traviata-viinilasit pitävät pintansa aterioiden juhlistajana.

Mehusettiä (1952) myytiin pajukorissa, jossa on rottingista punottu kädensija. Pinottavan lasin malli on 1718, kannun 1618.
Traviata-viinilasien 1122 korkeaa jalkaosaa on tehty sekä kirkkaan- että tummanvihreänä. Malli on vuodelta 1958.

Muita Saara Hopean suunnittelemia esineitä

Jäätelömaljoja 1344 valmistettiin useassa eri värissä vuosina 1952–68. Jalka- ja alusvati ovat kaikissa kirkasta lasia.
1950-luvun lopussa suunniteltua Pantteri-maljakkoa valmistettiin Nuutajärven tehtaalla sekä vihreänä että liilana ja kolmessa eri koossa niin pystysuorana kuin ylöspäin kapenevana versiona. Malli on vuodelta 1954.
Uniikki kuparivati 1960-luvulta on emaloitu sinisen ja vihreän sävyiseksi.
Porvoossa Ossian Hopean liikkeessä 1961 valmistetussa sormuksessa on runsaasti puolijalokiviä.
Kommentoi »