Pensasruusujen leikkaus
Uusia pensasruusuja ei yleensä tarvitse leikata istutuksen yhteydessä, sillä ostotaimet ovat jo valmiiksi hyvin haaroittuneita. Muutaman vuoden ikäistä pensasta voit jo siistiä harventamalla. Ruusujen leikkaus edistää kukintaa ja pitää kasvin terveenä ja kauniina.
Jos ruusupensas on kasvanut liian tiheäksi, sen voi joko harventaa tai leikata alas. Harvennus on aina lempeämpi ja turvallisempi vaihtoehto. Lisälannoitus eloperäisillä kompostilannoitteilla ja tarvittaessa kalkitseminen auttavat pensasta toipumaan alasleikkauksesta.
Hyvin tiheän pensaan lehdistössä kosteus säilyy pitkään, mikä altistaa sen sienitaudeille. Jos ylitiheän ruusupensaan alaosa jää tuuhean yläosan varjoon, lehdet kuivuvat ja pensaan tyvi muuttuu lehdettömäksi. Myös kukinta muuttuu vaisuksi vanhassa ja ränsistyneessä pensaassa. Jos ruusupensaan kasvu on kituliasta, kannattaa tarkistaa, ovatko kasvuolosuhteet sopivat. Heikkokasvuisten ruusujen leikkaus ei edistä pensaiden hyvinvointia.
Juurivesoja tekeviä pensasruusuja
- keijunruusu
- juhannusruusu
- suviruusu
- karjalanruusu
- nukkeruusu
- metsäruusu
- valamonruusu
- mustialanruusu.
Heikosti juurivesoja tekeviä pensasruusuja
- persiankeltaruusu
- bourbonruusu
- punalehtiruusu
- mandariiniruusu
- kiiltoruusu
- kartanoruusu
- neidonruusu.
Näin leikkaat pensasruusuja
Jos ruusu kasvattaa runsaasti juurivesoja, se yleensä kestää alasleikkauksen ja uudistuu nopeasti. Alasleikkaus vaatii elinvoimaisen pensaan. Leikkaa kaikki versot 10–20 sentin mittaisiksi tapeiksi. Sopiva aika on keväällä ennen lehtien puhkeamista. Tarkista, ettei nurmikko pääse valloittamaan avointa aluetta pensaan tyvellä. Alasleikkausta kestävät pensaat voit aina myös harventaa.
Jos laji tekee niukasti juurivesoja, sitä kannattaa harventaa. Harvennus sopii myös pensaalle, jonka haluat säilyttää näkösuojana tai jonka kukintaan et halua taukoa leikkauskesänä. Leikkaa vanhimmat, ylipitkät ja maahanpainuneet versot. Tarkista, ettei pensaaseen jää hankaavia versoja. Jos lyhennät versoa, tee se oksahaaran kohdalta. Jos poistat verson tyvestä saakka, jätä 10–20 sentin tappi jäljelle. Voit harventaa pensaan keväällä ennen lehtien puhkeamista tai kesällä, kun kukinta on ohi. Kuolleita ja sairaita versoja voit leikata koska tahansa.
Ryhmäruusujen leikkaus
Paljasjuuriset, lepotilassa olevat ryhmäruusut tulevat myyntiin varhain keväällä. Kyseiset ruusut leikataan istutuksen yhteydessä, ellei sitä ole jo tehty kaupassa. Myöhemmin kesällä ostetut, lehdessä olevat ryhmäruusun taimet eivät tarvitse leikkausta vielä istutusvuonna.
Istutusleikkauksen jälkeen ruusujen leikkaus tehdään joka vuosi kesän kynnyksellä. Ruusujen versot ovat keväällä hyvin hallanarkoja, joten versoja kannattaa leikata vasta juuri ennen lehtien puhkeamista. Muuten lämmin kevätaurinko ja kylmät yöt voivat kuivattaa leikkauskohdan alapuolella olevan silmun.
Ryhmäruusujen mahdollinen talvisuojaus on syytä tehdä mahdollisimman myöhään syksyllä. Tasoita silloin vain pisimmät versot, jotta saat suojan sopimaan kasvuston ylle. Mitä vähemmän ruusuja leikkaat, sitä paremmin versot kestävät talven yli.
Näin leikkaat ryhmäruusuja
Poista keväällä kaikki kuivuneet ja hennot versot. Lyhennä jäljelle jääviä viittä tai kuutta vahvaa versoa. Jokaiseen versoon pitäisi jättää neljä tai viisi silmua, joskin monesti niissä on talven jälkeen ehkä vain pari elävää silmua jäljellä. Leikkaa silloin ensimmäisen elävän silmun yläpuolelta. Jos ylin silmu on verson ulkosivulla, niin ruusu levenee kasvamalla sivusuuntaan. Lyhennä mahdolliset sivuhaarat toisen silmun yläpuolelta. Perusrunkoon vartetut lajit saattavat kasvattaa juuresta villiversoja. Poista ne välittömästi maan alta mahdollisimman läheltä juuristoa. Omajuurisista lajikkeista ei jokakeväisen leikkauksen yhteydessä tarvitse välttämättä poistaa kuin kuolleet, vaurioituneet ja hankaavat versot.
Kun kukkivan verson kukinta kesällä päättyy, leikkaa kukintolatva pois ensimmäisen viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta. Ylimmästä lehtihangasta voi kasvaa uusi kukkiva verso. Syyskuussa latvoja ei enää kannata leikata.
Köynnösruusujen leikkaus
Köynnösruusuiksi nimetyt ruusut eivät todellisuudessa ole köynnöstäviä vaan pitkäversoisia pensaita, jotka etsivät tukea toisista kasveista voimakkailla piikeillään. Monen lajin kukat puhkeavat edellisvuoden versoihin, minkä vuoksi köynnösruusut kannattaa aina leikata varovasti.
Poista köynnösruususta kesän aikana kukkineet latvat samalla tavalla kuin ryhmäruususta, niin saat uusia kukkaversoja tilalle.
Näin leikkaat köynnösruusuja
Jos ostamasi taimi ei ole valmiiksi leikattu, poista keväällä vasta istutetusta taimesta kaikki heikot versot ja lyhennä vahvat versot 8–10 silmun pituisiksi. Poista vanhasta köynnöksestä joka kevät kaikki kuivat ja heikot versot. Poista myös edellisvuoden versoilla kukkivista ruusuista kaikki vaurioituneet versot ensimmäisen elävän silmun yläpuolelta. Lyhennä sivuhaaroja toisen tai kolmannen silmun yläpuolelta. Saman vuoden versoilla kukkivia ruusuja voit leikata voimakkaammin. Yli kolmivuotiaat versot voit poistaa maata myöten. Jos kasvusto on tuuhea, siistiminen voi olla hankalaa.
Kun köynnös on hyvin tuuhea ja kukinta vähäistä, voit tehdä köynnösruusulle nuorennusleikkauksen. Poista vanhimmat versot maata myöten ja jätä muutama vahva, nuori verso jäljelle. Lyhennä niitä 40–50 sentin pituisiksi niin, että ylimmäksi jää elävä silmu. Leikkaa köynnösruusuja samaan aikaan kuin ryhmäruusuja: myöhään keväällä ennen lehtien puhkeamista.
Juttua muokattu 6.10.2021: Poistettu kurtturuusu juurivesoja tekevien pensasruusujen listauksesta.