Avotakka

Avaruutta ja klassista ajattomuutta! Kerrostalokodin keittiön ilme raikastui remontissa – tältä keittiö näytti ennen ja jälkeen muutoksen


2000-luvun alussa rakennetun kerrostalokodin keittiö uudistui klassisen ajattomaksi. Väliseinän poisto toi sen lähemmäs kodin ruokailu- ja oleskelutiloja.
Kuvat Antti Vettenranta

Ongelma: Keittiö on vanhentunut ja liian erillään muusta kodista

Pienehkö keittiö on erillään muusta kodista. Vajaassa parissakymmenessä vuodessa kaapistojen tyyli on vanhentunut ja pinnat ja kodinkoneet ovat tulleet käyttöikänsä päähän.

Keittiö ennen remonttia.

Alkuperäinen keittiö täytti huonosti asuntoon muuttaneen lapsiperheen tarpeita. Asukkaat halusivat uuden keittiön, jossa toiminnot olisi sijoitettu paremmin. Vanhan kantrihenkisen tyylin sijasta he halusivat klassisen pelkistetyn tyylin, joka kestäisi mahdollisimman hyvin aikaa sekä trendien vaihteluita. Suunnittelutyön asiantuntijaksi he valitsivat Kvik-keittiöiden keittiömyyjän Henri Simeliuksen.

Ratkaisu: Avaruutta ja ajattomia valintoja

Uuden keittiön suunnittelussa oli olennaista liittää se saumattomasti muuhun kotiin eli muodostaa jatkumo keittiön, ruokailutilan ja oleskeluryhmän välille. Kokonaisilmeeseen vaikutti kaksi projektin alkuvaiheessa tehtyä päätöstä. Vesipiste, astianpesukone ja liesi pidettiin alkuperäisillä paikoillaan, mutta jääkaapin paikkaa vaihdettiin. Avaruuden ja valoisuuden lisäämiseksi keittiön ja oleskelutilojen välinen seinä purettiin, ja paikalle tuli kätevä niemeke.

Vaaleanharmaa sävy on valkoista armollisempi ja kestää paremmin aikaa. Rauhallisen yleisvaikutelman tähden kodinkoneet on integroitu rakenteisiin. Keittiö on uusittu kokonaisuudessaan pohjatöitä, kaappeja, valaistusta ja sähkölaitteita myöten. Aiemmin tämän niemekkeen paikalla oli väliseinä. Kvartsikomposiittitaso (sävy Lagoon) on kallis ja nielaisi kolmasosan remonttibudjetista. Toisaalta se on paitsi kaunis myös helppohoitoinen.
Työtason kvartsikomposiittilevyä on sijoitettu myös välitilaan suojaamaan sitä roiskeilta. Messinkivetimet ovat Helakaupasta, ja mustaksi pinnoitettu hana on Tapwellin. Lankavetimet saavat upouuden keittiön näyttämään ajattomalta. Tilan ilme muuttuu helposti vaihtamalla niiden mallia tai materiaalia.

Toteutus: Helmenharmaata, lankavetimet ja harkittuja materiaaleja

Remontti alkoi heti, kun asukkaat olivat allekirjoittaneet asunnon kauppakirjat. Vanha keittiö oli purettu ja viety pois vain viisi tuntia avainten luovutuksen jälkeen. Yksityinen remonttimies teki nämä pohjatyöt, ja asukkaat keskittyivät suunnitteluja tilausprosessiin.

Avaruutta ja raikkautta korostettiin Kvikin Veda-ovien kaappien ovien helmenharmaalla maalisävyllä. Seinät maalattiin Tikkurilan sävyllä Paperi, jotta ovien sävy nousisi vielä paremmin esille.

Ajattomaksi suunniteltu ja vaaleaksi sävytetty keittiö saa mielenkiintoa huolitelluista yksityiskohdista, kuten messinkivetimistä ja mustasta hanasta.

Klassisuuden tuntua korostavat messinkivetimet ja kvartsikomposiittitaso, jonka pinta jäljittelee marmoria. Materiaali on helppohoitoisempaa kuin herkkä marmori ja sopii siksi hyvin myös lapsiperheeseen. Taso mitattiin ja tilattiin vasta sitten, kun muut remonttityöt olivat valmiit, koska keittiön seinät ovat aavistuksen vinot. Oikean ajoituksen ansiosta uudet tasot sopivat millintarkasti paikoilleen. Kvartsikomposiittia on myös taustaseinällä.

Asukkaat pohtivat aamiaiskaapin tarpeellisuutta pitkään, koska sitä ilmankin oli pärjätty. Nyt se auttaa pitämään keittiön siistinä, kun kaikkia tarvikkeita ei tarvitse säilyttää tasoilla. Väliseinän paikalle rakennettu niemeke toimii kätevänä aamupalansyöntipaikkana.

Juttua muokattu 6.11.2019 klo 9.40: Keittiö on kerrostalo- eikä rivitalokodissa, kuten otsikossa ja ingressissä aiemmin virheellisesti väitettiin. Tieto korjattu juttuun.

Julkaistu: 4.11.2019