Kautta kilpeni! Askartele vanhasta pahvilaatikosta ja sipsitölkeistä tarinoiden ritarilinna
Paluu keskiajalle
Kautta kilpeni! Askartele vanhasta pahvilaatikosta ja sipsitölkeistä tarinoiden ritarilinna
Rakenna pahvitölkeistä ja -laatikoista komea ritarilinna. Sen ovi nousee ja laskee naruilla, jotta ratsukot pääsevät sisään ja pahikset pysyvät ulkona.
Julkaistu 4.8.2023
Ihana

Tee ritarilinna tölkeistä – tarvikkeet:

 • laatikkopahvia
 • sakset
 • pahvipurkkeja tai -tölkkejä, esimerkiksi sipsitölkkejä
 • talouspaperirullan hylsyjä
 • kartonkia
 • liimaa tai kuumaliimaa
 • akryylimaaleja ja halutessasi gessoa
 • sivellin ja maalitusseja
 • narua ja parsinneula
 • hammastikkuja
 • nitoja

Ritarilinna tölkeistä – ohje:

1. Valitse työhön pyöreäkylkisiä purkkeja tai kulmikkaita tölkkejä. Jos käytät maitotölkkejä, leikkaa yläreuna pois. Leikkaa laatikkopahvista linnan etu- ja takaseinät. Leikkaa seinien yläreunoihin hammastus ja taita sivuille taitteet kiinnitystä varten. Leikkaa etuseinään kaareva oviaukko. Säästä aukosta leikattu kappale oveksi.

2. Leikkaa laatikkopahvista kaksi suikaletta etu- ja takaseinän tähystystasoiksi. Tee suikaleiden pitkille sivuille kapeat taitteet ja liimaa ne seinien sisäpuolille.

Linnaan voi rakentaa pahvista hauskoja yksityiskohtia, kuten köysitikkaita ja puolustuskäytäviä.

3. Liimaa etu- ja takaseinä kahden kulmatornipurkin tai -tölkin väliin. Leikkaa hieman matalammat sivuseinät laatikkopahvista ja liimaa ne etu- ja takaseinien väliin.

Sivuseinien tornit kiinnittyvät kätevästi viiltojen avulla.

4. Leikkaa kaksi talouspaperirullan hylsyä hieman lyhyemmiksi. Leikkaa niiden toisiin päihin kaksi noin 10 cm pituista viiltoa 4 cm etäisyydelle toisistaan. Levennä viiltoja hieman ja pujota hylsyt linnan sivuseiniin torneiksi viiltokohdista.

5. Maalaa työ. Se onnistuu myös ennen osien yhdistämistä, mutta on hauskin tehdä, kun linna on koossa. Käytä akryylimaalia tai maalin ja gesson yhdistelmää. Tee muuriseinää huiskimalla kosteaan pintaan mustaa ja valkoista maalia siveltimellä. Hierrä lopuksi jälkiä, jotta pinnan sävystä tulee tasaisen monisävyinen.

Vanhat kivimuurit suojaavat Lego-ritareita.

6. Tee katot: Leikkaa kartongista ympyrä, jonka halkaisija on 3 x tornin halkaisija. Leikkaa ympyrä kahteen osaan ja kiepauta kumpikin osa kartioksi. Nido ne kattokartioiksi ja liimaa paikoilleen torneihin. Tee samoin kaikki katot.

7. Leikkaa ohuesta pahvista lippuja ja vaakunoita. Kuvioi ne maalitusseilla ja liimaa paikoilleen. Lipputangoiksi käyvät hammastikut. Tee riippusiltoja ja tikkaita pujottamalla pahvisia astinlautoja naruihin. Kiinnitä riippusillat päistään seiniin.

Linnaa puolustavat vahtisotilaat työssään.
Linnan hallitisijan viiri liehuu tornin katolla. Viiri tehdään pahvista ja hammastikusta.

8. Tee kaareva ovi. Pinnoita sen sisäreuna astinlaudoilla ja kiinnitä ulkopuolelle lautakuvio. Kiinnitä ovi aukkoonsa liimaamalla sen alareunaan narua, ja naru molemmista päistään seinän sisäpuolelle. Tee oven yläosaan ja seinään reiät ja viritä nostonarut.

Laskusilta alas! Pahvinen laskusilta toimii naruilla.
Ja ovi kiinni. Pahiksilta pääsy kielletty!

Kommentoi »