Ihana

Risuperhoset tuovat kotiin ainaisen kesän – koristele suloiset siivekkäät oman makusi mukaan kukilla ja muilla luonnonmateriaaleilla

Risuperhoset tuovat kotiin ainaisen kesän – koristele suloiset siivekkäät oman makusi mukaan kukilla ja muilla luonnonmateriaaleilla
Risuperhoset sopivat seinälle somisteeksi, oveen kranssin sijaan tai kepinnokkaan ja kukkaruukkuun köynnöstä tukemaan. Käytä perhosia sellaisenaan tai koristele peruspohja oman makusi ja tyylisi mukaan tuoreilla tai kuivatuilla kukilla sekä muilla luonnonmateriaaleilla.
Julkaistu 13.9.2022

Risuperhoset – tarvikkeet:

 • lehtipuun tuoreita oksia
 • oksasakset
 • rautalankaa
 • katkaisupihdit.

Risujen kerääminen

 • Huomioithan, että elävien oksien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Tarvitset maanomistajan luvan materiaalin keräämiseksi.
 • Paras aika tehdä risu- ja punontatöitä on lehdetön aika, mutta pienen koristetyön teet kesälläkin nyppimällä tai leikkaamalla lehdet irti.
 • Hyvää materiaalia löydät myös keväällä ennen lehtien puhkeamista kaadetuista puista. Oksat säilyvät taipuisina pitkään.
 • Testaa myös pihapensaan trimmauksessa syntynyt oksajäte, esimerkiksi jotkut angervolajikkeet ovat oivallista materiaalia.
Perhosparvi koristaa kauniisti kuistin tai parvekkeen seinää. Risuperhonen sopii mainiosti myös ovikranssin tilalle.

Risuperhoset askarrellaan näin

1. Suunnittele perhosen koko. Huomioi, että valmis työ koostuu neljästä siipiosasta ja siten lopullisen koristeen koko voi yllättää!

2. Leikkaa oksasaksilla tuomen tai koivun risuista kaksi pituudeltaan ja paksuudeltaan saman vahvuista nippua. Kiinnitä risunippu alaosasta rautalangalla tiiviisti pyörittämällä lankaa useita kertoja nipun ympäri noin 5–10 senttimetrin matkalta.

3. Muotoile ja taivuta risunippua varoen hieman P-kirjainta tai puolinuottia muistuttavaksi lenkiksi. Taivuttaminen kannattaa tehdä ihan vähän kerrallaan, jotta risut eivät murru. Liian voimakkaat mutkat ja ronskit otteet katkaisevat materiaalin helposti. Vahvista kiinnitys taivuttaessasi rautalangalla ja pyöritä huomaamatonta rautalankaa lopuksi useita kierroksia kiinnityskohdan ympärille, niin saat rungosta vahvan ja napakan. Ruskea, musta tai täysin käsittelemätön rautalanka maastoutuu parhaiten risujen joukkoon. Muotoile toinen täsmälleen samankokoinen perhosensiipi symmetrian saavuttamiseksi.

4. Tee vielä kaksi pienempää lenkkiä perhosen alemmaksi siipipariksi. Kiinnitä nämä kaksi hieman sydäntä muistuttavaa osaa vastakkain toisiinsa, niin että siivet yhdistyvät kuvion keskellä.

5. Taita harottavat oksat perhosen vartaloksi ja pyöritä rautalankaa keskiosan ympärille sekä yläsiipiparin ja alasiipiparin välille. Jos aiot kiinnittää päälle kukkasienen (ohje seuraa), tee keskiosasta mahdollisimman tasainen ja litteä.

Kuivakukat ovat myös oivallista koristemateriaalia. Liimaa kukat suoraan perhosen keskivartaloon. Jos käytät kuivakukkia, sijoita koriste suojaisaan paikkaan. Sade, tuuli ja voimakas auringonpaiste lyhentävät koristeen käyttöikää.

6. Viimeistele hapsottavat oksat työn sisään punomalla tai tarvittaessa leikkaamalla. Pienet hapsotukset antavat työlle ilmettä ja liikkeen vaikutelmaa.

7. Tee lopuksi vahva ripustuslenkki työn takaosaan rautalangasta. Järeään naulaan perhosen voi kiinnittää suoraan siipilenkistä.

Risuperhonen minimaljakkona

Kiinnitä perhosen keskiosaan koeputki tuoreita kukkasia varten, niin saat muuttuvan koristeen oveen tai vaikka juhlien teemaan sopivaksi. Pari herkkää kukkaa tai lehteä antavat koristeelle mukavasti väriä ja ilmettä. Napsi kukkia myös pihalta tai ruukusta.

Tarvikkeet:

 • juuttinarua
 • sakset
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapistooli
 • koeputkia
 • leikkokukkia kaupasta tai puutarhasta.
Lasisia koeputkia löydät askartelu- ja sisustusliikkeistä. Kukkakaupan muoviputketkin käyvät hyvin ja ne voit halutessasi kaunistaa päällystämällä kauttaaltaan juuttinarulla kuumaliiman avulla.

Tee näin

 1. Kiinnitä koeputki perhosen vartalon alaosaan kuumaliimalla. Liimaus yksistään ei ole riittävän vahva kiinnitys, koska risut kutistuvat hieman kuivuessaan. Sido koeputki vielä juuttinarulla kiinni. Kiinnityksestä tulee siisti ja vahva, kun pyörität narua useita kertoja ympäri ja solmit tiukasti. Jätä narun vapaat päät laskeutumaan kauniisti työn takaa.
 2. Täytä putki vedellä, ripusta paikoilleen ja sommittele kukkavarsia ja lehtiä vesisäiliöön.
Napsi tai riivi tarvittaessa risuista lehdet ja norkot pois. Vihreät lehdet näyttävät kivoille, mutta valitettavasti ne nuupahtavat ja kuivuvat pian, joten lehdet on helpoin irrotella jo tekovaiheessa.

Risuperhonen asetelman alustana

Jos tavoittelet näyttävää lopputulosta esimerkiksi puutarhajuhlia varten, käytä tuoreille kukille tarkoitettua kukkasientä muhkean perhosvartalon aikaansaamiseksi. Kukkasieniä on saatavilla sekä biohajoavana että perinteisenä poltettavaan jätteeseen lajiteltavana.

Tarvikkeet:

 • kukkasieni
 • veitsi
 • vesiastia, kukkavirkistettä ja vettä
 • muovikelmua
 • juuttinarua
 • sakset
 • leikkokukkia kaupasta tai puutarhasta.

Tee näin

 1. Leikkaa ensin sieni sopivammaksi palaksi. Esimerkkiperhosessa sieni on halkaistu veitsellä kohtisuoraan pituussuunnassa. Anna kukkasienen imeä vapaasti vettä, jossa on kukkavirkistettä. Älä paina tai pakota sientä veteen, se uppoaa omalla painollaan muutamassa minuutissa. Kymmenen litran sanko tai pesuallas ovat hyviä tässä.
 2. Leikkaa märästä sienestä perhosen keskivartaloksi sopiva pala. Pyöristä leikkaamasi osan kulmia terävällä veitsellä. Huomaa, että kukkamateriaali kasvattaa vielä keskiosan kokoa reilusti.
 3. Aseta märkä kukkasieni muovikelmun päälle ja kiepauta muovi reunoille. Jätä kuitenkin sienen päällyspinta vapaaksi muovista. Kiinnitä osa juuttinarulla perhosen keskiöön napakasti ristiin rastiin, mutta murtamatta haurasta sientä. Varmista, että kiinnitys on pitävä nostamalla työ välillä pystyyn.
 4. Asettele ensin lehtiä peittämään sienen reunoja ja muovia. Paina oksa kerrallaan tiiviisti sienen sisään. Täytä sitten koko pinta. Sommittele ensin suuret kukat ja täytä sitten kolot sirommilla kukinnoilla. Työhön kannattaa valita vahvavartisia kukkia, jotka ovat muutoinkin kestäviä ja kuivahtavat kauniisti. Leikkaa kukka aina riittävän lyhyeksi työhösi nähden. Vartta ei saisi enää liikutella sienen sisällä, koska tämä aiheuttaa ilmataskuja ja näin työ nuupahtaa nopeasti. Yksinkertaisen tiiviin muodon tekeminen onnistuu ihan ensikertalaiselta kotifloristiltakin. Kuvan perhosessa on käytetty ruskusta, neilikkaa, ruusuja, krysanteemia ja vahakukkaa.
 5. Aseta työ paikoilleen. Huomaa, että kukkasieni voi valua hieman vettä, joten koristetta ei kannata käyttää kovin arassa paikassa sisätiloissa. Koriste on parhaimmillaan puutarhassa, kesäkeittiössä tai kuistilla, jossa sillä on tilaa lentää.
Tuoreilla kukilla annat perhoselle juhlavan ilmeen. Kokeile rohkeasti erilaisia kasvimateriaaleja oman makusi ja sesongin mukaan. Syksyiset perhoset voi koristella esimerkiksi kauniilla ruskalehdillä.
Kommentoi »