Mummolasta modernin kodin huoneentauluksi – näin kirjot ristipistotyön uudella tavalla

Mummolasta modernin kodin huoneentauluksi – näin kirjot ristipistotyön uudella tavalla
Ristipistotyö muistuttaa viehättävästi mummolasta, mutta kirjonta-aiheet ovat raikkaasti päivitettyjä. Pieni käsityö kulkee tarvittaessa kätevästi mukana, ja piston toistaminen on helppoa. Personoitu seinätaulu on myös ihana lahjaidea!
Julkaistu: 12.6.2020

Ristipistotyö – tarvikkeet:

  • 30 x 30 cm kokoinen pala Aida-kirjontakangasta (tiheys 5,6 ruutua / 1 cm)
  • tylppäkärkinen kanavaneula
  • DMC:n muliinilankoja kaavion värikoodien mukaisesti (tai muuta kestävää kirjontalankaa)
  • kirjontakehikko 19 cm.
Ristipisto muodostuu kahdesta vinottaisesta, päällekkäisestä pistosta siten, että alempi pisto pistetään ruudun vasemmasta alareunasta oikeaan yläreunaan ja päällimmäinen pisto oikeasta alareunasta vasempaan yläreunaan. Kirjo aina puhtain käsin, ettei työ likaannu.
Onni-ristipistotyön kaavio. Voit myös tulostaa kaavion ohjeen lopusta pdf-tiedostona.

Ristipistotyö valmistuu näin

  1. Aseta kirjontakangas kehikkoon ja kiristä kehikko. Tarkista, että ylimääräistä kangasta jää vähintään 5 cm kauttaaltaan työn ympäri. Siirrä kehikkoa työn edetessä tarpeen mukaan. Kirjontatyössä voit edetä itsellesi luontevimmalla tavalla, esimerkiksi värialue tai kuvioalue kerrallaan. Aloittelijalle helpointa on edetä rivi kerrallaan kaaviota seuraten.
  2. Jaa muliinilanka kahtia kolmeksi säikeeksi. Pujota aloitusväri neulaan. Jätä työn taakse riittävän pitkä langanpää päättelyä varten. Aloita kirjonta kirjomalla ensin ristipiston alempi pisto edeten vasemmalta alhaalta oikealle ylös. Kiristä lankaa kevyesti aina piston jälkeen, ja vaihda väri mallikuvion mukaan. Kun rivin alemmat pistot on kirjottu, kirjo päällimmäiset pistot palaten samaa riviä oikealta vasemmalle. Mikäli kangas löystyy kirjontakehikossa kirjonnan aikana, kiristä kangasta vetämällä sitä reunoista. Kun jätät työn kesken, löysää hieman kirjontakehikkoa niin, ettei kangas jää venytykseen.
  3. Kun kirjonta on valmis, päättele langat. Kohdista työ kehikkoon ja kiristä kehikko. Leikkaa ylimääräinen kangas pois siten, että reunoille jää 3–4 cm ylimääräistä kauttaaltaan. Viimeistele joko liimaamalla reunat puukehikkoon työn taakse tai kiristämällä reunat työn taakse suppuun reunaan pujotellun langan avulla.
Voit myös suunnitella oman kuvion ja tekstin ruutupaperille. Esimerkiksi nimitaulu on kiva lahjaidea lapselle tai hääparille.
Lepo!-ristipistotyön kaavio. Voit myös tulostaa kaavion ohjeen lopusta pdf-tiedostona.

Vinkki!

Vältä langanjuoksun jättämistä kuvion kirjainten taakse, ettei lanka näy valmiissa työssä kirjainten kohdalta läpi.
1 kommentti