Risat farmarit kiertoon – tee palmikoitu kori farkkukuteesta
Tee itse
Risat farmarit kiertoon – tee palmikoitu kori farkkukuteesta
Nyt tuli käyttöä rispaantuneille farkuille! Leikkaa ja palmikoi niistä sisustuskori, jonka tekemiseksi ei tarvitse osata virkata tai neuloa.
Julkaistu 7.5.2018
Kotivinkki

Palmikoitu farkkukori

Koko: pohjan halkaisija on noin 20 cm ja korin korkeus 14 cm.

Tarvikkeet:

 • 300 g farkuista leikattua kudetta
 • karhulankaa tai muuta vahvaa ompelulankaa
 • terävä silmäneula ja sormustin
 • 4 m nahkanauhaa, leveys 0,5 cm (noin 40 cm:n mittaisiin kahvoihin).

Näin farkkukori valmistuu

 1. Leikkaa farkuista ensin lahkeet haaran kohdalta irti. Leikkaa lahkeiden saumat auki ja saumaompeleet irti. Leikkaa noin 2 cm:n levyistä kudetta.
 2. Ohenna kääntymiskohtia leikkaamalla ne molemmin puolin viistoiksi v:n muotoon.
Palmikoitua koria varten tarvitset yhdet tai kahdet vanhat farkut koosta riippuen.

Korin palmikointi eli letitys

 1. Kiinnitä kolmen kuteen päät esimerkiksi hakaneulalla yhteen niin, että ennen hakaneulakiinnitystä kuteisiin jää 10 cm leikkuu- ja ohennusvaraa. Aloita palmikointi hakaneulan kohdalta.
 2. Jatka palmikointia. Kun kude loppuu, aseta uusi kude vanhan päälle ja ompele kuteet parilla pistolla kiinni toisiinsa. Keskeneräisen palmikon pään voit kiinnittää hakaneulalla tai pyykkipojalla, ettei se purkaudu.

Aloita ompelu, kun olet palmikoinut kudetta yhden lahkeen verran. Jatka sitten palmikointia osissa välillä ommellen. Näin tulet palmikoineeksi juuri sen verran kuin työsi koko vaatii.

Ompelu aloitetaan korin pohjan keskeltä. Palmikkoa kierretään spiraalina ympyräksi, ja se ommellaan sivuista tiukasti kiinni.

Korin ompelu

 1. Aloita korin ompelu pohjan keskikohdasta. Kierrä palmikkoa tasaisesti spiraalina palmikon aloituspään ympäri ja jätä 10 cm:n ohennus- ja leikkuuvara korin pohjan alle. Korin pohja on ympyrän muotoinen. Ompele palmikoita tasaisin välein sivuista tiukasti kiinni toisiinsa. Ompelua helpottaa, kun teet sen tasaisella alustalla. Huomioi, että ompelet palmikoita aina oikea puoli päällepäin. Huomioi myös, että työ pysyy litteänä eivätkä reunat lähde nousemaan.
 2. Kun pohjan halkaisija on 22 cm, käännä reunimmainen ommeltu palmikko pystyyn ja jatka palmikoiden yhteen ompelua nyt korin reunan ulkopuolelta. Kierrä ja ompele palmikkoa edelleen tasaisesti spiraalina. Huomioi ommellessa, että korin reuna pysyy suorana ja halkaisija on koko ajan sama kuin pohjassa eli 20 cm.
 3. Kun reunan korkeus on 13 cm, mittaa ja merkitse ompelun päätöskohta korin yläreunaan, jotta spiraalina ommellun reunan korkeudesta tulee tasainen. Ompele palmikkoa merkitsemääsi kohtaan ja katkaise palmikon lopetuspää noin 10 cm:n mittaiseksi. Pura palmikkoa hieman ja ohenna kuteita leikkaamalla ne 1 cm:n levyisiksi. Palmikoi kuteet uudestaan, ompele reunaan kiinni ja viimeistele pujottelemalla kuteiden päät työn sisään. Ohenna myös korin pohjan aloituspää ja pujottele sekin työn sisään.
 4. Leikkaa nahkanauhasta kuusi 65 cm:n mittaista nauhaa. Tee kolmella nauhalla ­vetosolmu, palmikoi ja tee vetosolmu myös toiseen päähän. Tee toinen kahva samoin. Ompele kahvat tiukasti paikoilleen 2 cm ­korin yläreunasta.

Vinkkejä korin tekoon

 • Huomioi, että ohuempaa farkkukangasta on helpompi käsitellä kuin perinteistä, paksua ja joustamatonta farkkua.
 • Korin sijaan voit kokeilla tekniikkaa ensin pienempään projektiin, kuten pannunaluseen. Niitä syntyy yksistä farkuista jo pari kolme kappaletta.
 • Kahvamateriaaliksi käyvät palmikoidun nahkanauhan sijaan myös kaupan valmiit nahkakahvat, niitein kiinnitettävä leveämpi nahkanauha, ommeltava juuttinauha tai paperinarusta virkatut kahvat.

Kommentoi »