Kaiken voi maalata! Rintamamiestalon remontissa maalia kului 300 litraa – keittiö uudistui muutamalla satasella
Rempparintsikka
Kaiken voi maalata! Rintamamiestalon remontissa maalia kului 300 litraa – keittiö uudistui muutamalla satasella
Veeran ja Tuomaksen rintamamiestalo remontoitiin omin käsin mieleiseksi, maalia ja tapettia säästelemättä. Valmiiksi pureskellut ratkaisut eivät paria innosta.
27.9.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Veera Kuittinen ja Tuomas Paavola asuvat Hyvinkäällä vuonna 1953 rakennetussa rintamamiestalossa, jossa on noin 120 neliötä. Perheeseen kuuluvat uusperheen lapset Viia, 7, Emmi, 9, ja Eela, 10.

Veera ihastui vanhojen talojen tunnelmaan jo lapsena. Oman huoneen sisustaminen oli lempiharrastus. ”Alakerrassa vanhemmat kuulivat, kun sisustelin huonetta uusiksi ja raahasin vaatekaappia uuteen paikkaan.” Nyt omia huoneitaan sisustavat Veeran sylissä olevat Viia sekä Eela.

Veera ja Tuomas kertovat, että kodin remontissa meni maalia ainakin 300 litraa. Veeran motto onkin, että kaiken voi maalata.

Myös tapettia kului reippaasti. Veera ostaa tapetteja myös varastoon, jos malli on mieluinen. Hän ei halua kuitenkaan tapetteja joka huoneeseen, vaan kodissa on säilyttävä tasapaino selkeiden ja kuviollisten pintojen välillä.

Söpö pönttöuuni oli talossa, ja sen kaverina on kulman takana oleva puuliesi. Pönttis on maalattu mustaksi. Ennen remonttia lautalattian päällä oli 1980-luvun kuvioitu muovimatto.
Maustehylly on 1960–70-lukujen keittiöiden klassikko. Nyt siinä on esillä kaikenlaista pientä ja somaa.
Mäntyinen ruokapöytä on neljän euron löytö, joka uudistui puuvahakäsittelyllä. Tapetti on Rustasta.

Keittiön kaapinovet olivat ennen remonttia patinoitunutta mäntyä. Veera maalasi ovet vihreiksi Rust-Oleumin kalkkimaalin Bramwell-sävyllä. Vanhat työtasot vaihdettiin uusiin laminaattitasoihin, ja samalla myös allas ja hana uusittiin. Välitilan ruskeat laatat saivat uuden maalin.

Osa alakaapeista korvattiin vanhalla työpöydällä. Komea pöytä istuu mitoiltaan paikalleen täydellisesti. Veera maalasi vanhan pöydän rungon ja kahden laatikon etusarjat samalla vihreällä kuin muutkin keittiönkaapinovet.

Viiden päivän keittiöremontille tuli hintaa vain muutama satanen.

Veeran vinkit: Näin maalaat keittiönkaapit

  • Pese ovet maalipesulla vanhasta rasvasta ja liasta puhtaiksi ja irrota vanhat vetimet.
  • Pakkeloi vanhat ruuvien reiät ja muut mahdolliset kulumat ja anna kuivua.
  • Hio paklaukset kevyesti ja poista hiontapöly pyyhkimällä ovet nihkeällä rievulla.
  • Pohjamaalaa ovet tartuntapohjamaalilla ja anna kuivua.
  • Maalaa ovet valitsemallasi pintamaalilla. Veera on käyttänyt omissa ovissaan kalkkimaalia, jolla syntyy mattapinta.
  • Kiinnitä uudet vetimet ja skoolaa uudelle keittiölle.
Veera on tehnyt monta hyvää tapettilöytöä Rustasta.

Rintamamiestalon kodikas sisustus on kokoelma Veeran löytöjä kirppiksiltä. Veera nauttii kirpputorien loputtomista mahdollisuuksista, sillä koskaan ei tiedä, mitä löytää. Valmiiksi pureskellut ratkaisut eivät innosta, sillä Veeralla on taito hyppysissä saada kulunut kauneus jälleen loistamaan ihan uusilla tavoilla.

Hellyttävä kanin muotoinen pikkupöytä löytyi kierrätyskeskuksesta. Vintagelipasto sopii vanhan talon mittakaavaan. Veera ja Tuomas ostivat talonsa marraskuussa 2020. Remontissa eteisen ja olohuoneen välinen ovi avattiin uudelleen. Suuri peili tuplaa näkymät ja olohuoneesta tulevan valon.
.Pupu on saanut pintaansa uutta maalia, sillä se oli ostaessa huonokuntoinen.
Lapsille on oma, kätevällä korkeudella oleva seinänaulakkonsa kuistilla. Itse nikkaroidulle hattuhyllylle mahtuu lippis ja myssy poikineen. Veera pikasisusti kuistin uuden ilmeen tapetoimalla seinänpätkän kaksipuoleisella teipillä. Helppoa, nopeaa ja unelma vaihtelunhaluiselle, tosin uuden tapetin myötä sekä katto että seinäpaneelit piti maalata uusiksi. Tyttöjen tekemät taiteet sopivat tapetin sävyihin.
Olohuoneen tauluseinän kartuttaminen ja kehittäminen on Veeran lempijuttuja. Tikkurilan Teatterin Anna-Liisa-teatterijuliste löytyi kirpparilta. Veera ei ollut julistekauppojen ystävä ennen kuin Desenion verkkokaupassa silmiin osui veikeä apina. Sen vieressä on Veeran oma teos. Myös ”This must be the place” on Veeran omaa designia. Se on tehty puhelimeen ladattavalla julisteentekosovelluksella ja lähetetty tulostettavaksi Vistaprinttiin.
Veera ei pitänyt itseään aikaisemmin viherkasvi-ihmisenä, mutta onnistuminen peikonlehden jakamisessa innosti hankkimaan lisää kasveja, joita on ripoteltu tuomaan vihreyttä sinne tänne.
Vanha radio on kunnostettu. Kaapin vieressä on avattavan luukun takana paikka levysoittimelle. Olohuoneen ja makuuhuoneen välinen liukuovi on tehty vintiltä löytyneistä vanhoista komeronovista, jotka on maalattu ja joihin on asennettu liukuovimekanismin pyörät. Nykyään punainen ja oranssi miellyttävät Veeraa, joka oli ennen mustan ja harmaan ystävä.
Veera kevensi olohuoneen ilmettä poistamalla verholaudat ja jättämällä vain kiskot kattoon. Muodokas korituoli kuului alun perin Veeran mummolle. Hän oli hankkinut tuolin 1960-luvulla kotiinsa. Jalkarahi on saanut reunoilleen marokkolaishenkiset tupsut. Sohvapöytä oli alkujaan Veeran mummilla. Pöydän pinta oli kärsinyt pahasti vuosien käytöstä. Veera kunnosti kannen hiomalla sen perusteellisesti. Lopuksi hän öljysi sen. Nyt se on Veeran sanoin kuin pakasta vedetty. Olohuoneen matto on Elloksen Emilia.
Veeran isän putkiradio-innostus toi taloon hurmaavan 1950-luvun radiokalusteen. Radiossa on hauskasti samaa henkeä kuin ensimmäisissä televisioissa, jotka nekin olivat taivutettua vaneria, ja niissä oli usein myös jalat. Olohuoneen takka ei ole Veeran suosikki, mutta sen kanssa on tultava toimeen, sillä se on hyvä lämmönlähde.
Yöpöytä on koottu 1970-luvun matalasta rottinkiyöpöydästä, vanhoista sohvapöydän- jaloista ja lankavetimistä. Vaatesäilytys kätkettiin verhojen taakse. Sängyn yläpuolella on taululista, jolle Veera maalasi tumman taustan.
1 kommentti