Riitta jäi yksin unelmien taloon: ”Ennen menehtymistään Jarno sanoi, että parasta elämässä oli koti ja sen yhdessä laittaminen”
Muistojen talo
Riitta jäi yksin unelmien taloon: ”Ennen menehtymistään Jarno sanoi, että parasta elämässä oli koti ja sen yhdessä laittaminen”
Riitan ja Jarnon yhteinen haave oli vanha talo. Otavan rukoushuoneen hirsistä tehty talo ehti nähdä parin häät ja monet mukavat hetket, ennen kuin yhteinen aika Jarnon sairastuttua yllättäen loppui.
Julkaistu 26.7.2023
Unelmien Talo&Koti

Kunpa jostain löytyisi meitä varten se punainen tupa ja perunamaa. Näin haaveilivat Riitta ja Jarno huhtikuussa 2004. Pian remonttia pelkäämätön pariskunta löysikin unelmiensa talon ystäviensä naapurista.

Kotipuroksi nimetylle tilalle oli 1940-luvulla rakennettu pikkuinen mökki, jossa oli huone ja keittiö. Materiaalina oli käytetty Terijoelta asti tuotuja, Otavan rukoushuoneen rakentamisesta ylijääneitä hirsiä. Nykyiseen kokoonsa taloa oli laajennettu 50-luvulla.

Terijoelta asti tuoduista ylijäämähirsistä alkoi Riitan kodin tarina. Talo maalattiin punaiseksi, koska se oli Riitan ja Jarnon haave. Vuonna 1946 rakennetussa hirsitalossa Otavassa on 120 m².
Alkuperäinen puuhella on tärkeä lämmönlähde. Keittiönkaapit ovat Ikeasta. Pöytäryhmä huudettiin huutokaupasta. Pellavaliinan Riitta on itse kutonut. Kattoparrut löytyivät levyjen alta välikatosta.
”Kehotimme kaikkia häävieraita kävelemään lattioilla kengät jalassa, jotta saimme lautapintaan elävyyttä.”
Tila on nimetty Kotipuroksi tonttia halkovan puron ansiosta. Vuosia sitten siitä kalastettiin jopa ahvenia, nykyisin kotoisaa solinaa kuuluu vain keväisin. Kirjaimet ovat Riitan tekemät.

”Näimme heti, että paljon työtä olisi edessä. Taloa oli uudistettu muovimatoin ja lastulevyin, eli ikävän paljon alkuperäistä oli tuhottu. Silti jokin tässä talossa vain napsahti kohdalleen, ja päätimme ottaa haasteen vastaan. Muutimme remontin keskelle ja etenimme vähitellen. Aina kun yksi huone tuli valmiiksi, oli juhlan paikka. Jarnolla oli aikaisempaa remonttikokemusta ja hän tekikin leijonanosan työstä. Minäkään en ole pelännyt tarttua työkaluihin. Iso apu oli myös minun kolmesta isoveljestäni sekä ystäville järjestetyistä talkoista”, Riitta kertoo.

Eteisen naulakon Riitta on tehnyt itse. Verhoina on sifonkihuivit. Rikkinäisen varjostimen tilalle Riitta teki valoverhosuikaleista hapsut. Riitasta tuntuu mukavalta, kun valokuvasuurennos kalastavasta Jarnosta on häntä aina vastassa kotiin tullessa.
Valkoinen pönttöuuni maalattiin sisustukseen sopivaksi lämmönkestävällä kalustemaalilla. Kynttiläkori on mäntyharjulaisesta sisustuskaupasta. Persoonallinen hylly syntyi AmandaB:n puureliefistä, puulaatikosta ja hyllynkannattimista. Lapsuudenkodin jakkara sai maalia pintaan ja virkatun päällisen. Ruman kaiuttimen Riitta maalasi valkoiseksi ja pingotti valoverhon etulevyyn.
Yläkerran parveke toimii suojaisana kesäolohuoneena, jossa on nukuttukin helteisinä kesäöinä. Sisustus vaihtelee fiiliksen mukaan.

Vähitellen talo sai takaisin aikaisempaa olemustaan. Alakertaan asennettiin puulattiat, ja korkeutta lisättiin poistamalla levyillä tehdyt madallukset. Hirsipintaa päästettiin näkyviin. Pesutiloja sisällä ei ollut ollenkaan, joten taloon tehtiin pieni laajennus kylpyhuonetta varten.

”Asiaa harkittuani päätin, että haluan kuitenkin jatkaa elämää täällä ja vaalia yhteisiä hetkiämme.”

”Kävimme talon läpi kirjaimellisesti lattiasta kattoon. Julkisivu vaihtoi väriä keltaisesta punaiseen, sillä mehän halusimme punaisen tuvan. Monen mielestä olimme ryhtyneet hulluun hommaan. Uuden talon olisi saanut paljon helpommalla! Mutta me emme halunneet uutta taloa vaan oikeasti vanhan. Sitä tunnelmaa ei pysty ostamaan mistään kaupasta”, Riitta toteaa.

Hirsiseinän lämmössä on hyvä nukkua. Sängynpeitto on Riitan mummon virkkaama. Seinäkoriste syntyi pitsiliinasta, joka värjättiin ja pingotettiin vanteelle.
Jarno löysi kaappikellon lahjaksi Riitalle ensimmäisen hääpäivän kunniaksi. Tapetti on Boråstapeterin Alicia.
Varjostimet on kerätty kirppiksiltä ja liitetty valosarjaan. Hyllyn Riitta teki pihalta löytyneestä jämälaudasta.

Remontti valmistui 2008. Neljän vuoden urakka todisti, että Riitta ja Jarno selviävät yhteis­elosta hankalinakin hetkinä. He päättivät mennä naimisiin – juuri siellä Otavan rukoushuoneella, josta talon hirretkin olivat kotoisin. Sata häävierasta sai talolla erikoistehtävän.

”Uusien puulattioiden sileys harmitti, sillä kaipasimme patinaa. Niinpä kehotimme kaikkia häävieraita kävelemään lattioilla kengät jalassa, jotta saimme lautapintaan elävyyttä.”

Kotia Riitta on sisustanut rakkailla esineillä. Hänen lempivärinsä on aina ollut vaaleanpunainen. Tärkeimpiä esineitä ovat ne, joihin liittyy muistoja tai hauskoja tarinoita. Sellaisia tästä talosta löytyy paljon. Oma tarinansa on myös Unelmaksi nimetyllä kasvihuoneella.

Viiniköynnös on vallannut kasvihuoneen ja tuottaa hedelmää jopa yli tarpeen. Pohjoisiin oloihin tottunut lajike kestää hyvin talven kylmyydenkin.
Kasvihuoneen kupeessa on lavapuutarha hyötykasveille. Myyrien rakastamat perunat vaihtuivat perennoihin, jotka ympäröivät puutarhaa kauniisti.
Tilavassa kasvihuoneessa on tilaa sekä kahvittelulle että viljelylle. Kierrätys- kalusteet on maalattu. Ikean rautasängyssä voi ottaa päivänokoset. Pitsiverhot suojaavat auringolta. Kukkakuppeja ja muita astioita on valettu kiinni betoniin. Niihin ilmestyy milloin tuikkuja, toisinaan pihan kukkasia.

”Olin pitkään sellaisesta haaveillut ja vaivihkaa keräillyt kaiken kokoisia kierrätysikkunoita. Jarno halusi tehdä kasvihuoneesta kunnon kokoisen, johon mahtuu kaksi erillistä tilaa. Toisessa on mukava loikoilla kuuntelemassa äänikirjaa, toisessa kasvatetaan tomaatteja ja kurkkuja.”

Parin toteutuneesta haaveesta on kertomassa enää vain Riitta. Yhteinen aika kävi yllättäen vähiin, kun Jarnolla todettiin nopeasti etenevä syöpä joulukuussa 2019. Vuoden taistelun jälkeen hän menehtyi joulukuussa 2020. Aluksi Riitasta tuntui, ettei hän voisi enää jäädä taloon, joka oli niin täynnä yhteisiä muistoja.

Piharakennuksessa on kotoisa sauna. Vilvoittelemaan pääsee entisen sairaalasermin taakse, joka antaa näkösuojaa läheiselle kadulle päin.
130 nallea omistava Riitta sai Jarnolta 40-vuotislahjaksi puisen karhun. Sen synttäreitä juhlitaan joka vuosi, jolloin karhulle puetaan juhlahattu tai lei, ja ilmapalloilla koristetussa kodassa syödään mansikkakakkua. Innokkaana kalamiehenä Jarno savusti kodassa usein saamaansa saalista.

”Ennen menehtymistään Jarno sanoi, että parasta elämässä oli ollut tämä koti ja sen yhdessä laittaminen. Asiaa harkittuani päätin, että haluan kuitenkin jatkaa elämää täällä ja vaalia yhteisiä hetkiämme. Kodillani on myös toinen tärkeä rooli mummolana. Talo on ehkä yhdelle ihmiselle vähän suuri, mutta on ihanaa, kun lapsenlapsilla on paikka, jossa on tilaa olla ja leikkiä. He ovat nyt minulle rakkainta maailmassa.”

6 kommenttia