Unelmien Talo&Koti

Riikka ja Kimmo nauttivat vanhan kyläkoulun nostalgiasta: ”Haluaisimme kodistamme sellaisen maalaistalon, jossa ovet ovat aina auki”

Riikka ja Kimmo nauttivat vanhan kyläkoulun nostalgiasta: ”Haluaisimme kodistamme sellaisen maalaistalon, jossa ovet ovat aina auki”
Riikka ja Kimmo halusivat ison talon, jossa riittäisi tilaa omalle perheelle, vieraille ja harrastuksille. Vanha kyläkoulu tarjoaa tekemistä vuosiksi eteenpäin.
Julkaistu: 21.1.2019

Riikka ja Kimmo Mieskoski haluavat täyttää Euran entisen koulun elämällä ja kutsua kyläläisiäkin nauttimaan sen nostalgisesta ilmapiiristä. Oma koti on saatu kuntoon reilussa kahdessa vuodessa. Avara piha odottaa vielä kesää. Hehtaarin tontilla riittää tekemistä vuosiksi.

Rakennuksen katto on uusittu ja ulkoseinien väri vaihtunut vaaleasta punaiseksi ennen Riikan ja Kimmon aikaa.
Riikka arvelee, että vanhalla kellolla on aikoinaan kutsuttu oppilaat pihalta sisälle.
Veini ja Penna-kissa ovat parhaat kaverukset. Veinistä on hauskaa kokeilla kissan pehmeää turkkia.

Koulu on rakennettu vuonna 1933. Asuinkäyttöön on kunnostettu sata neliötä, jotka jakautuvat neljän huoneen ja keittiön kesken. Tila riittää hyvin pariskunnalle, heidän Veini-pojalleen ja Penna-kissalle.

”Olemme molemmat mieheni kanssa kasvatusalalla: minä lastentarhanopettaja ja Kimmo alakoulun opettaja. Siksi olikin aika osuvaa, että muutimme vanhaan kouluun”, Riikka kertoo.

Eteisen naulakko on koulun alkuperäistä kalustoa ja ollut luultavasti aina samalla paikalla. Puusohva on tuotu Kimmon isovanhempien mökiltä.
Vanha kirjoituskone on ostettu kirpputorilta Eurasta. Riikka käyttää sitä koristellessaan kortteja ja lahjapaketteja.
Yksi kolmesta pönttöuunista lämmittää eteistä. Jokaisessa uunissa on hieman erilainen luukku. Taustalla pilkistää makuuhuone.

”Tontilla on kaksi vanhaa koulurakennusta. Asuimme toisessa remontin ajan. Nyt entisessä väliaikaiskodissamme asuu siskoni.

Kun koulutoiminta loppui 1990-luvulla, koulu ei ehtinyt olla pitkään tyhjillään, koska partiolaiset omistivat rakennukset ja käyttivät niitä.

Sovimme kaupoista vuoden 2016 keväällä. Partiolaiset järjestivät täällä silloin huutokaupan, jossa myytiin koulun irtaimistoa. Olimme innokkaina paikalla haalimassa vanhaa koulurekvisiittaa tulevaan kotiimme. Nehän olivat muistoja menneisyydestä! Lisää koulutavaraa olemme hankkineet muista lähiseudun huutokaupoista. Täällä ei ollut säilynyt yhtään opetustaulua, joten olemme joutuneet ostamaan niitä muualta.

Suunnittelimme remontin alusta loppuun itse. Sen toteutti lähes kokonaan isäni, joka on ammatiltaan kirvesmies. Hän kävi töiden jälkeen joka ilta meillä remppaamassa. Suvussa on myös sähkö- ja putkimiehiä. Tutuille tekijöille oli helppo kertoa toiveistaan.

On isäni ansiota, että uskalsimme ostaa vanhan rakennuksen tai pikemminkin kaksi. Hän osasi arvioida niiden todellisen kunnon.”

Riikka ilahtui, kun seinästä paljastui vanhaa tiiltä. Tiilet käsiteltiin ohennetulla valkoisella maalilla, jotta pinnasta saatiin yhtenäisen värinen.
Penna-kissa osaa nauttia elämästä. Riikka sai sen syntymäpäivälahjaksi Kimmolta.
Oven takana sijaitsevat remontoidut pesuhuone ja sauna. Lattia purettiin ja rakennettiin uudelleen, jotta putket saatiin asennettua oikein. Vanhat opetustaulut ovat huutokaupoista. Oven vieressä seisoo koulun pituusmitta.

”Halusimme ison talon, jotta voimme täyttää sen elämällä. Asuinrakennuksessa riittää vielä toinen mokoma remontoitavaa, ja ullakkokin on rakentamaton.

Toisen rakennuksen suunnitelmat ovat vielä täysin auki, mutta haaveenamme on jakaa tätä ihanuutta jollain tavalla myös muille. Joskus olemme ajatelleet, että voisimme järjestää täällä avoimien ovien päivät kyläläisille. Olemme jo saaneet käyttöömme vanhoja kuvia kouluajoilta ja kuulleet tarinoita koulun historiasta.

Haluaisimme kodistamme sellaisen maalaistalon, jossa ovet ovat aina auki. Vieraat kokoontuisivat ison pöydän äärelle. Elämä olisi tyhjää, ellei olisi tavoitteita ja suunnitelmia, joita kohti elää. Siksi on kiva ajatella, että täällä on tekemistä seuraaviksi 20 vuodeksi, ellei peräti lopuksi elämää.”

Keittiö oli isompi, kunnes vasemmanpuoleista seinää jatkettiin ja nurkkaan lisättiin ovi. Tammikaapit käsiteltiin kuluneen näköisiksi.
Riikka teki avohyllyt isänsä kanssa liimapuulevystä ja sävytti ne petsillä. Kuiva-aineita säilytetään lasipurkeissa.
Keittiö sijaitsee kätevästi ruokailuhuoneen vieressä. Pieni pätkä hirsiseinää on käsitelty valkoiseksi.
Talviaamuna maistuvat itse leivotut sämpylät ja tee. Pannu on muisto Riikan ja Kimmon häämatkalta Irlannista.
Värikkäät ruokapöydän tuolit löytyivät Riikan mummulasta ja valkoiset kirpputorilta. Vanhasta ovesta tehty pöytä ostettiin netin osto- ja myyntipalstalta.
Riikka järjestää yhdessä entisten opiskelukavereiden kanssa maittavia brunsseja. Vohvelit maistuvat vadelmien ja tuoreiden hedelmien kera.
Olohuoneen nurkan astiakaappi kätkee sisälleen Riikan ja Kimmon häälahja-astioita.
Riikka asensi valkoiseen lipastoon värikkäät vetimet. Opetustaulu on ostettu huutokaupasta.

Riikan sisustusvinkit

Ota hirret näkyviin. Emme käsitelleet hirsiseiniä mitenkään, pesimme ne vain. Keittiössä käsittelin pienen pätkän seinää läpikuultavalla valkoisella, mutta pidän enemmän paljaasta puusta.

Muista väriläikät. Kotimme perusvärit ovat vaaleat, joten tunnelma on rauhallinen. En kuitenkaan halua sisustuksesta liian väritöntä vaan piristän sitä mintunvihreällä ja sinisellä.

Suosi aitoa. Vältän muovia ja arvostan aitoja materiaaleja. Puu on kestävää ja kaunistuu kuluessaan. Se on myös helppo käsitellä uudelleen, jos siltä tuntuu.

Pidä purkit esillä. Kerään vanhoja Riihimäen lasipurkkeja. Laitan niihin vuodenajan mukaan kaikenlaista kivaa, kuten käpyjä tai vanhoja metallisia leivosvuokia.

Vaatekaappi ostettiin netin osto- ja myyntipalstalta. Taustalla näkyy eteinen.
Makuuhuoneessa saatiin pelastettua vanha lankkulattia. Pyöreä matto on Riikan virkkaama.
Naulakko on Riikan mummulasta, Veinin puvun on neulonut Kimmon äiti.
Riikka löysi kirpputorilta pinnasängyn, jonka väri sopii täydellisesti makuuhuoneeseen. Enkelinsiivet ovat lahja vauvakutsuilta.
Vessan vihreä lipasto on kirpparilta. Siihen asennettiin pesuallas. Jakkara on Riikan lapsuudenkodista.
7 kommenttia