Unelmien Talo&Koti

Riikan ja Kennetin vintageaarteilla sisustetussa kodissa aika pysähtyy suloisesti – ”Valitsen kirpparilta tavaroita, joiden tunnen tahtovan juuri meille”

Riikan ja Kennetin vintageaarteilla sisustetussa kodissa aika pysähtyy suloisesti – ”Valitsen kirpparilta tavaroita, joiden tunnen tahtovan juuri meille”
Riikka tunsi heti Kennetin tavattuaan, että tästä tulee hänen miehensä. Samoin kävi unelmien kodin kanssa. Vanhassa Porvoossa sijaitseva hirsitalo on pariskunnalle niin rakas, että he toivovat asuvansa talossa loppuelämänsä.
Julkaistu: 5.11.2020
Riikka ja Kennet tuntevat, että historia on läsnä kaikkialla heidän kodissaan ja pihapiirissään, ja juuri se kiehtoo heitä. Perheen koti on toiminut aikaisemmin muun muassa panimona ja leivintupana. Täällä on myös kuvattu elokuvaa Pikku Pietarin piha 1960-luvun alussa.

Riikka Jaakkola rakasti kotiaan mutta katseli haikeana samassa pihapiirissä sijaitsevaa isompaa asuntoa. Hän oli ihastunut siihen ensi näkemältä. Riikka ei voinut kuitenkaan ehdottaa muuttoa miehelleen Kennet Wennerqvistille, sillä pari oli juuri saanut remontoitua silloisen kotinsa nätiksi.

– Kului viisi vuotta, ja unelmatalossani asunut perhe muutti pois. Tartuimme oitis tilaisuuteen.

Vihreä ovi on Carl Ludvig Engelin suunnittelema ja aikanaan Turun Aurajoen varrelta tänne siirretty. Kennet on itse tehnyt kullatun peilin. Hän sai oppinsa varaisoisältään.

Riikka sytyttää kynttilät ja kaataa teetä mukiin. Se lämmittää keskellä pimeää syksyä. Teetä ja villasukkia kuluu paljon, sillä aamuisin makuuhuoneessa saattaa olla vain 13 astetta.

– Meitä se ei juuri haittaa, sillä olemme tottuneet viileään. Yritämme saada olohuoneen suuren kaakeliuunin toimimaan pian, sitten helpottaa.

Suuri kaakeliuuni on talon timantti, kaunis ja koristeellinen. Hirsiseinät ja lautalattiat viimeistelevät tunnelman. Kaksi makuuhuonetta ja suuri olohuone tarjoavat juuri sopivasti tilaa kolmihenkiselle perheelle.

Keittiö on pikkuinen mutta toimiva. Pöytä on osto- ja myyntiliikkeestä, tuolit Kennetin lapsuudenkodista.
Perhe viihtyy kotosalla ja tykkää viettää aikaa yhdessä. Sisustus on hankittu käytettynä vuodetta lukuun ottamatta.
Vanha vitriini kätkee sisäänsä nättejä astioita. Tapetti on Sanduddin mallistosta. Kennet tapetoi seinät ennen muuttoa. Vinot seinät ja katto tekivät hommasta vähän hankalan.
Keittiön kautta kuljetaan sekä pesutiloihin että makuuhuoneisiin. Kulmakaappi on teetetty puusepällä. Se on rakennettu vanhan lasi-ikkunan ympärille. Tapetti on Sanduddin Arkiv.

Riikka on asunut Porvoossa nelivuotiaasta asti. Viisitoista vuotta sitten hän meni jäsenkorjaajana toimivan Kennetin luo hoidettavaksi. Tapahtui jotain hämmentävää.

– Tiesin heti, että Kennetistä tulee mieheni. Seurustelimme kumpikin tahoillamme, mutta minulla oli todella vahva tunne.

Ensin pari ystävystyi. Riikka oli eronnut ja Kennetkin eroamassa, kun Riikka pyysi ystäväänsä katsomaan pientä asuntoaan. Kennet luuli, että kyseessä oli treffit. Siitä alkoi yhteinen tarina. Yhdessä he löysivät vuokra-asunnon Vanhasta Porvoosta, nykyisen kotinsa pihapiiristä.

Koti on sisustettu maanläheisin värein. Ikean kirjahylly tarjoaa luettavaa laidasta laitaan. Riikka pitää erityisesti Agatha Christien tuotannosta. Hyllyjen välissä oleva lipasto on hankittu kirpputorilta.
Olohuoneen sohva on yksi Riikan lempipaikoista, sillä siitä näkee hyvin kaikkialle taloon. Hän sanoo tuntevansa olonsa onnekkaaksi, koska saa asua näin viihtyisästi.
Olohuoneen lipaston takaa avautuu maisema pienelle kujalle. Siellä on talvisin hiljaista, mutta kesäisin kujaa pitkin kulkee jatkuva turistivirta.
Kaakeliuuni odottelee korjaajaa, sillä nyt se ei varaa lämpöä ollenkaan. Vuokraisäntä Tauno Tarna pelasti uunin Tampereelta ja siirsi Porvooseen. Aiemmin uuni on lämmittänyt apteekkarin taloa.
Koristeellinen kaakeliuuni on talon timantti. Hirsiseinät ja lautalattiat viimeistelevät tunnelman.

Uudessa kodissaankin perhe asuu vuokralla. Vuokraisäntä on antanut heidän kunnostaa kodin omannäköisekseen ja maksanut materiaalit.

Tauno on maailman paras vuokraisäntä. Hän jopa lainasi meille kokoelmistaan designvalaisimen olohuoneeseen ja on aina auttamassa meitä.

Makuuhuoneen pesämäinen tunnelma syntyy lämpimistä sävyistä ja pehmeistä tekstiileistä. Verhot ovat pellavaa. Se on yksi Riikan suosikkimateriaaleista. Sängyn silkkipeitto on hänen isänsä tädin peruja.
Makuuhuoneen kakluunista huokuvaan lämpöön on mukava nukahtaa. Riikka sai unisiepparin lahjaksi ystävältään Marialta.
Pentikin lepotuoli on lahja Riikan vanhemmilta. Riikasta on mukava lueskella siinä. Lampaantalja antaa lisälämpöä.
Kuusivuotiaasta Victorista lauantait ovat viikon parhaita päiviä, koska silloin tulee lastenohjelmaa heti aamusta.
Victorin huoneen lipasto on Riikan isän lapsuudenkodista. Kirjat ovat perheen yhteinen kiva juttu. Joka ilta jompikumpi vanhemmista lukee Victorille iltasadun.

Kaunis koti on Riikalle tärkeä. Sisustus on hankittu käytettynä vuodetta lukuun ottamatta.

– Rakastan kirpputoreja. Kirppareilla kuljen sielu ja sydän auki. Valitsen tavaroita ja kalusteita, joiden tunnen tahtovan juuri meille.

– Istuskelen usein ikkunan ääressä ja mietin entisaikojen elämää. Millaiset ihmiset ovat kulkeneet pihan poikki? Mitähän lapset ovat leikkineet? Toivon voivani asua täällä koko elämäni.

Tässä talossa kuluu paljon teetä ja villasukkia, sillä aamuisin makuuhuoneessa saattaa olla vain 13 astetta.
Tee maistuu viileällä kuistilla viltin alla. Vanha päästävedettävä sänky on lainassa kummitytöltä.
Teekannu on kirpputorilta löytynyt aarre. Oliivipuutarjotin matkasi Porvooseen Kreikasta, ja kupit ovat Tallinnan-tuliaisia.
Solitanderin pihapiirissä sijaitseva talo on rakennettu vuonna 1880 ja peruskorjattu vuonna 1984. Kolmen huoneen ja keittiön talossa on sata neliötä. Pensaiden taakse jää lasiveranta.
1 kommentti