Meidän Talo

Kodinhoitohuone keskellä taloa ja tenniskenttä omalla pihalla – Reetta ja Jani rakensivat kodin, joka tukee koko perheen yhdessäoloa

Kodinhoitohuone keskellä taloa ja tenniskenttä omalla pihalla – Reetta ja Jani rakensivat kodin, joka tukee koko perheen yhdessäoloa
Reetta ja Jani panostivat kolmannessa rakennusprojektissaan perheen yhteisiin tiloihin. Kodin keskus on iso kodinhoitohuone, josta on tullut sosiaalinen seurustelutila. Pihalleen urheilullinen perhe valitsi pallopelit mahdollistavan hiekkatekonurmen.
Julkaistu: 21.1.2022

Ei kahta ilman kolmatta, voisi luonnehtia Turun seudulla asuvan perheen talonrakennusprojekteja. Reetan ja Janin ensimmäinen Siporex-talo nousi 18 vuotta sitten. Parin toinen talo muistutti puolestaan tyylillisesti 1970-luvun arkkitehtuuria. Kolmannen rakennusprojektin keskiössä oli arkitarpeiden ja visuaalisten yksityiskohtien yhdistäminen.

Vanhemmilla oli selkeä käsitys siitä, millaisessa talossa kolmilapsisen perheen arki pyörii sujuvasti. Arkkitehdiksi valittiin Rami Eräpohja, joka oli tuttu naapurustosta. Hän auttoi Reettaa ja Jania tyylin ja tarpeiden lisäksi rakentamiseen liittyvien arvojen kartoittamisessa.

Keittiön yhteyteen rakennettiin kiinteä työpiste. Mustat yksityiskohdat antavat ryhtiä vaaleille pinnoille.
Keittiön liikuteltava työvalo on helppo kohdentaa tarpeen mukaan. Se antaa kaunista valoa myös heijastuessaan epäsuorasti katosta.
Yhtenäinen betoni­lattia mahdollisti luopumisen kynnyksistä ja lattia­listoista.

Perhekeskeisyys on Reetalle ja Janille tärkeää. Talon suunnittelu lähtikin siitä, että koti tukee vahvasti perheen yhdessäoloa. Se näkyy esimerkiksi siinä, että yhteisiin tiloihin on panostettu. Makuuhuoneissa sen sijaan ei ole juuri ylimääräistä tilaa. Iso ruokapöytä ja oleskelutila ovat aktiivisessa käytössä, mutta tarvittaessa jokaisella on oma huone, kun kaipaa omaa aikaa.

– Aktiivisena perheenä tuntuu, että aina joku on menossa tai tulossa. Siksi on hienoa, että kun olemme kaikki koolla, kokoonnumme yhteen emmekä omiin kammioihin, Jani kertoo.

Kaunis vaneripinta ja harmoninen värimaailma luo seesteisen tunnelman.
Perheen kääpiömäyräkoira Sylvi viihtyy uudessa kodissa.
Vanerilevyä hyödyn­nettiin myös katossa. Listoitus tuo rytmiä tilaan ja peittää samalla levyjen saumakohdat.
Kodin keskipisteenä on viihtyisä kodinhoitohuone, joka on ahkerassa käytössä. Poikien vaatteille ja harrastevarusteille on runsaasti tilaa kaapeissa.

Toiminnallisuus on huomioitu tuomalla iso kodinhoitotila keskelle kotia. Perheen kolme poikaa puuhastelevat aktiivisesti ja tilaa vaatehuollolle tarvitaan päivittäin. Kodinhoitohuone on yleinen huoltopaikka, ”huoltis”, kuten perhe tilaa kutsuu, mutta kaunis sellainen.

Lapsilla ei ole vaatesäilytystä omissa huoneissaan, vaan jokaisella on oma kaappinsa lähellä sijaitsevassa kodinhoitohuoneessa. Vaikka urheiluvarusteita ja tavaraa on paljon, pyritään tila pitämään siistinä. Se onnistuu, koska samassa paikassa laitetaan likapyykit pesuun ja puhtaat kaappiin. Tila toimii myös lasten arkieteisenä, josta on helppo kulkea harrastusvarusteiden kanssa.

Kodinhoitohuone on sosiaalinen seurustelupaikka, joten siitä ei haluttu perinteistä kliinistä ja kaakeloitua tilaa. Kauniissa tapetoidussa ja kasveilla somistetussa huoneessa on mahdollisuus katsoa vaikka televisiota pyykkejä viikatessa.

– Olemme todenneet tämän tosi toimivaksi, ja pyykkihuolto onnistuu helposti myös lapsilta – ainakin yleensä, Reetta naurahtaa.

Kolmannen talon suunnittelussa keskityttiin erityisesti tehokkaisiin neliöihin, ekologisuuteen ja valon kulkuun eri huonetiloissa.
Myös vanhempien makuuhuoneessa on hyödynnetty vaneria seinä­pinnoissa.
Olohuoneesta on käynti vanhempien makuu­huoneeseen. Tiloja rajaava lasiovi päästää valon liik­kumaan läpi talon.
Kylpyhuoneen iso laatta löytyi Sarokkaan valikoimasta.
Aamuisin saattaa joskus olla pesutilassa ruuhkaa, mutta perhe arvostaa kohtaamisia.
Kaunista koivuvaneria on hyödynnetty myös kodin wc-tiloissa. Pinnat käsiteltiin ekologisella hartsipinnoitteella.

Talon tyyliä pohdittaessa arkkitehdin rooli oli tärkeä muun muassa puutalon mittasuhteita ja muotokieltä valittaessa. Vaikutteita haettiin esimerkkiksi tanskalaisesta arkkitehtuurista; katon kaltevuus ja räystäättömyys miellyttivät niin perheen kuin arkkitehdin silmää. Kolmannen talon suunnittelussa keskityttiin erityisesti myös valon kulkuun eri huonetiloissa. Myös ekologiset asiat olivat tärkeitä Reetalle ja Janille. Se näkyy esimerkiksi materiaalivalinnoissa, niiden ekologisissa käsittelytavoissa ja tehokkaissa neliöissä.

Sisätilojen sisustuksessa yhdistettiin lämminhenkistä vaneria ja lattiapinnan betonia. Osa huone­kaluista on kulkenut perheen mukana kodista toiseen, perityt huonekalut jo Reetan ja Janin lapsuuden­kodeista saakka.

– Kyllähän oma tyyli kehittyy ja muuttuu, joskus pelkistetympi tyyli miellyttää ja toisinaan haluaa runsaampaa ja täyteläisempää. Materiaaleja, esineitä ja kasveja yhdistämällä saa uutta tunnelmaa ilman, että tekee uusia hankintoja, Reetta miettii.

Tyylillisesti perheen rakentamat talot ovat poikenneet toisistaan, mutta kaikissa he ovat tunteneet olonsa kotoisaksi.

– Nyt viihdymme tässä tanskalaistyylisessä korkeaharjaisessa talossa. Vaneriverhoilu ja pihasauna tuovat tunnelmaa, Reetta kertoo.

Talon rakentaminen oli koko perheen projekti, johon osallistuivat myös perheen lapset.
Rungon pystytyksen jälkeen päästiin seuraamaan, kuinka auringonvalo kulkee tilojen läpi.
Talon rungon ja katto­tuolien asennus on jännittävä vaihe, kun talon piirteet alkavat viimein hahmottua.

Viherrakentaminen on Reetan ja Janin mielestä merkittävä osa taloprojektia. Arkkitehdin kokemus ja näkemys auttoivat pihan toteutuksessa. Pihassa on paljon pohdittavia yksityiskohtia, kuten materiaalit, valaistus, aidat ja toiminnallisuus. Suunnittelussa on huomioitu auringon paahde, val­lit­sevat tuulensuunnat ja liikenne, jotta pihasta tulee viihtyisä ja tilamainen.

Reetan ja Janin toiveena oli kadulta päin suojassa oleva piha, jossa saisi nauttia ilta-auringosta. Tontin käyttö suunniteltiin niin, että viheraluetta rajaa pitkänomainen lisärakennus, johon on sijoitettu muun muassa autokatos, sauna, kesäkeittiö ja varasto. Koska saunatilaa ei ajallisesti käytetä niin paljon, perhe halusi ohjata vapautuvia neliöitä kodin puolelle ja erityisesti kodinhoitotilaan.

Helppohoitoisen takapihan mahdollistaa lähes koko alueen peittävä hiekkatekonurmi.

– Tykkäämme pelata tennistä, mutta kenttä mahdollistaa kaikenlaisen tekemisen ja pelaamisen. Se houkuttelee myös perheen mäyräkoira Sylvin mukaan pallopeleihin, Reetta kertoo.

– Usein ihmiset laittavat perinteistä nurmikkoa, koska ajattelevat sen olevan helppo ja edullinen. Nurmikon perustamiseen, leikkaamiseen ja huoltamiseen verrattuna tämä on todella helppo ratkaisu, Jani jatkaa.

”Aina jossain vaiheessa on raskasta, mutta lopputulos palkitsee.”
Perhe teki huolellisesti ohjeiden mukaan pohjatyöt hiekkatekonurmea varten.
Lopulta pihamaa sai vihreän pinnan, josta koko perhe nauttii. Hiekkaa on hyvä lisätä säännöllisesti etenkin ensimmäisten käyttövuosien aikana.
Reetan ja Janin puutalossa on vaikutteita tanskalaisesta arkki­tehtuurista, jota ilmentävät muun muassa jyrkkä viistokatto, lyhyet lappeet ja räystät­tömyys.

Perhe nauttii nyt sujuvasta arjesta. Uutta rakennusprojektia ei ole suunnitteilla, mutta asumistarpeiden muuttuessa esimerkiksi käyttöullakon hyödyntäminen voi tulla ajankohtaiseksi tulevaisuudessa. Mahdollisuus lisätilan rakentamiseen otettiin huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Kolme taloa rakentaneelta pariskunnalta kysytäänkin usein vinkkejä rakennusprojekteihin.

– Olemme toteuttaneet projektit meille sopivalla tavalla. Olemme halunneet ottaa vastuuta esimerkiksi materiaalien ja palveluiden kilpailuttamisessa sekä selvittäneet, miten toteuttaa persoonallisempia ratkaisuja, Jani kertoo.

Puusauna lämpiää viikoittain piharakennuksessa. Saunan ja pesuhuoneen seinäpaneelit on käsitelty Teknoksen Satu Saunasuojalla.
Piharakennuksessa sijaitsevassa saunassa on puukiuas. Se tuo mukavasti mökkimäistä tunnelmaa.
Reetan ja Janin perheeseen kuuluvat myös kolme kouluikäistä lasta ja Sylvi-kääpiömäyräkoira. Puutalo valmistui Turun seudulle vuonna 2018. Talossa on 200 neliötä: avokeittiö, olohuone, 4 makuuhuonetta, kodinhoitohuone, wc, kylpyhuone, sauna ja varasto.
Helppohoitoinen hiekkatekonurmi vaatii vain vähän huoltamista. Verkkoa siirtämällä tenniskenttä sopii jalkapallon pelaamiseen.

Pari muistuttaa, että on tärkeää tehdä omannäköisiä ratkaisuja. Asumishaaveista ei kannata tinkiä.

– Talokin viestii jotain sinusta. Talopakettitoimittaja tai arkkitehti ei voi tietää, minkälaisessa arjessa viihdyt, Jani summaa.

Reetta ja Jani ovat aina osallistuneet rakennus­projekteihin myös työmaalla ja tehneet paljon itse. He kannustavat vertaamaan niin materiaaleja kuin työkustannuksiakin, sillä muuten kulut karkaavat helposti. Lapsetkin ovat osallistuneet muun muassa maalaamiseen, ja talkooväki on auttanut useassa työvaiheessa.

– Vuosien varrella kertyneet kontaktit ovat helpottaneet rakentamista. Rakennustarvikkeet ja tekijät ovat aina löytyneet, eikä kompromisseja ole juuri tarvinnut tehdä. Projektissa pitää olla kärsivällinen ja nauttia prosessista. Aina jossain vaiheessa on raskasta, mutta lopputulos palkitsee ja haasteet hitsaavat yhteen, Reetta ja Jani summaavat.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »