Räsymattosukat – huvikumpumaisen iloiset sukat raidoitetaan kahdella langalla
Tee itse
Räsymattosukat – huvikumpumaisen iloiset sukat raidoitetaan kahdella langalla
Räsymattosukat ihastuttavat kauniin kirjavalla pinnallaan, joka syntyy helposti kahdella erilaisella monivärilangalla. Pirteiden sukkien ulkonäkö on tekijällekin hauska yllätys! Vielä railakkaammat sukat saat erilaisia jämälankoja yhdistämällä.

Räsymattosukat

Koko: 38.

Tarvikkeet:

 • yhteensä vajaa 100 g lankaa, noin 50 g kumpaakin. Mallisukissa on käytetty jämälankaa ja Sock Wool Yarn -sukkalankaa, sävy multi color (75 % villa, 25 % nylon, 50 g = 200 m) (Sinelli)
 • sukkapuikot nro 2,5 tai käsialan mukaan.

Mallineuleet

Joustinneule suljettuna neuleena: *3 o, 3 n*, toista *–*.

Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.

Tiheys: 30 s sileää neuletta = 10 cm.

Räsymattosukat neulotaan näin

 1. Luo 60 s ja jaa silmukat tasan neljälle sukkapuikolle eli 15 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä.
 2. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 3 cm. Neulo joustinta vuorotellen 2 krs toisella ja 2 krs toisella langalla. Jatka sileää neuletta samaan tapaan. Kun varren pituus on noin 13 cm ja olet viimeksi neulonut 2 krs samalla langalla, aloita kantalapun neulominen.
 3. Neulo I puikon s:t IV puikolle (= 30 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja vaihda työhön toinen lanka. Neulo edelleen vuorotellen 2 krs yhdellä ja 2 krs toisella langalla. 1. krs (nurja puoli): Nosta 1. s nurin neulomatta (lanka työn edessä), neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs (oikea puoli): Nosta 1. s oikein neulomatta, neulo muut s:t oikein. Käännä työ. Toista kerroksia 1–2 yhteensä 14 kertaa (= 28 krs).
 4. Neulo vielä oikean puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset. Jaa s:t tasan kolmelle puikolle eli 10 s kullekin. Neulo kantapohja kaksinkertaisella langalla eli pidä molemmat langat mukana työssä.
 5. Nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 11 s. Neulo 2 s nurin yhteen ja käännä työ. Nosta 1. s oikein neulomatta ja neulo oikeaa, kunnes jäljellä on 11 s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ.
 6. Jatka kantapohjan kavennuksia samalla tavalla niin, että jokaisella kerroksella vähenee yksi sivusilmukka ja keskimmäisen puikon silmukoiden määrä pysyy samana (10 s). Kun sivus:t loppuvat, neulo viimeiseksi oikea kerros ja jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle (5, 5).
 7. Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 15 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen (= takareunasta) oikein. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 15 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä, neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein.
 8. Jatka neulomista suljettuna neuleena kaikilla 72 s:lla samaan tapaan raidoittaen kuin aiemminkin eli aina 2 krs yhdellä langalla. Aloita kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 s oikein yhteen, neulo II ja III puikon s:t oikein ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Neulo krs sileää ilman kavennuksia ja tee seuraavalla krs:lla kavennukset kuten edellä. Vuorottele välikerroksia ja kavennuskerroksia, kunnes I ja IV puikoilla on jäljellä 15 s. Jatka sileää neuletta ilman kavennuksia.
 9. Kun räsymattosukkien teräosan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy, aloita kärkikavennukset (sädekavennukset): neulo jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Neulo välikerros. Tämän jälkeen kavennukset tehdään jokaisen puikon keskellä ja lopussa. Halutessasi voit tehdä kavennukset myös puikon alussa ja keskellä.
 10. Seuraavalla krs:lla neulo 5 s oikeaa, 2 s oikein yhteen, 5 s oikeaa ja 2 s oikein yhteen. Neulo krs loppuun ja tee samanlaiset kavennukset joka puikolla. Neulo 5 krs sileää ja toista kavennukset: neulo 4 s oikeaa, 2 s oikein yhteen, 4 s oikeaa ja 2 s oikein yhteen. Neulo 4 krs sileää ja tee kavennukset: neulo 3 s oikeaa, 2 s oikein yhteen, 3 s oikeaa ja 2 s oikein yhteen. Tee kavennukset loppuun kuten edellä eli neulo kavennuskerrosten väliin yhtä monta välikerrosta kuin kavennusten välissä on silmukoita.
 11. Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele. Neulo toinen räsymattosukka samalla tavalla.

Pitkät räsymattosukat

Koko: 30(38)46.

Tarvikkeet:

 • vajaa 100(100)150 g Novita 7 Veljestä Pohjola -lankaa, sävy Halti (845), ja 50(100)100 g Novita 7 Veljestä Aurora -lankaa, sävy kanerva (888) (75 % villa, 25 % polyamidi, 150 g = 300 m)
 • sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan

Mallineuleet

Joustinneule suljettuna neuleena: *1 o, 1 n*, toista *–*.

Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.

Tiheys: 21 s sileää neuletta = 10 cm.

Voit neuloa samanlaiset räsymattosukat vaikka koko perheelle, sillä ohjeessa on koot sekä lapselle, naiselle että miehelle.

Pitkät räsymattosukat neulotaan näin

 1. Luo vartta varten Pohjolalla 52(64)72 s ja jaa silmukat neljälle sukkapuikolle siten, että I ja IV puikoilla on 16(20)22 s, II ja III puikoilla on 10(12)14 s. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä.
 2. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 4(5,5)5,5 cm ja neulo vielä 1 krs oikein. Jatka sileää neuletta vuorotellen 2 krs Pohjolalla ja 2 krs Auroralla. Huom. Kun varren pituus on 7(11)11 cm, aloita kavennukset keskellä takana I ja IV puikoilla: neulo krs:n alusta 1 o, 2 s oikein yhteen, ja kun krs:lla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo 1 o. Toista tällaiset kavennukset vielä joka 8. krs kerran ja joka 4. krs 4(6)6 kertaa. Nyt joka puikolla on 10(12)14 s.
 3. Kun varren pituus on noin 24(32)32 cm, vaihda työhön Pohjola-lanka ja neulo 1 krs oikein.
 4. Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t IV puikolle (= 20–24–28 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja aloita vahvennettu neule: 1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta (lanka jää nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs: *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun. Käännä työ. Toista kerroksia 1–2 yhteensä 10(12)14 kertaa (= 20–24–28 krs).
 5. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset, jatka samaa vahvennettua neuletta. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 7(9)10 s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 6(6)8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo, kunnes jäljellä on 6(8)9 s, tee ylivetokavennus. Jatka samalla tavalla niin, että sivusilmukat vähenevät ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8(8)10:nä. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle (4,4–4,4–5,5).
 6. Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 10(12)14 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen (= takareunasta) oikein vasemman puoleisella kantapohjan puikolla. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 10(12)14 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 4(4)5 s, neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 4(4)5 s oikein.
 7. Jatka kaikilla 50(58)68 s:lla sileää raidoittaen ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta jne. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 10(12)14 s, neulo sileää neuletta ilman kavennuksia.
 8. Kun pohjan pituus on 15(20)25 cm tai pikkuvarvas peittyy, neulo loput sukasta Pohjolalla. Aloita kärkikavennukset (nauhakavennukset): neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 5(6)7 s. Tee sitten kavennukset joka krs:lla.
 9. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Neulo toinen sukka samoin. Höyrytä valmiit sukat kevyesti.

Ohjeiden suunnittelu: Lea Petäjä / Novita ja Annette Saksman

Kommentoi »