Meidän Mökki

Rappuralli nappaa kengistä lumen ja irtolian – kurkkaa ohje ja nikkaroi säänkestävä ralli ovenpieleen

Rappuralli nappaa kengistä lumen ja irtolian – kurkkaa ohje ja nikkaroi säänkestävä ralli ovenpieleen
Rappuralli nikkaroidaan kovasta ja kestävästä siperianlehtikuusesta. Materiaali pärjää ulkokiveyksillä ilman pintakäsittelyä ja harmaantuu pikkuhiljaa kauniisti. Jos teet rallin männystä, käsittele se puuöljyllä säätä kestäväksi.
Julkaistu 15.3.2022

Rappuralli – tarvikkeet:

  • höylättyä siperianlehtikuusta tai mäntyä 33 × 33 mm, 113 cm, 6 kpl 40 × 45 mm, 50 cm, 3 kpl
  • 48 × 98 mm puutavaraa, 20 cm
  • rst-ruuvit 4,5 × 45 mm, 18 kpl
  • saha, pora ja ruuvinväännin
  • senkkausterä
  • rullamitta, suorakulma, metalliviivain, lyijykynä ja kumi
  • puristimet, 4 kpl
  • hiomapaperi 120.

Rappuralli nikkaroidaan näin

1. Piirrä 50 cm:n pituiseen tukipuuhun lovet kuudelle poikkipuulle. Jätä päähän 2 cm, piirrä ensimmäisen loven leveydeksi 46 mm ja syvyydeksi 23 mm. Jätä loven jälkeen 10 mm ja piirrä seuraava lovi. Jätä kuuden loven jälkeen jälleen 2 cm.

2. Aseta tukipuut vierekkäin ja piirrä suorakulman avulla samat merkinnät kahteen muuhun tukipuuhun niiden kolmelle sivulle. Tee lovien sahausta varten paksusta puutavarasta ohjuri, jonka toinen pää on sahattu 45 asteen kulmaan.

3. Sahaa kahden tai kolmen tukipuun lovet kerrallaan. Kiinnitä tukipuut työpöytään puristimilla ja aseta ohjuri sahattavan loven reunaan kahdella puristimella. Pidä sahanterää ohjuria vasten ja sahaa viivan sisäpuolelta loven pohjaan.

4. Siirrä ohjuri joka loven kohdalle. Sahaa ensin saman puolen viisteet, käännä sitten tukipuut toiseen suuntaan ja sahaa samoin toiset puolet. Tarkkaile sahauksen kulkua edestä ja takaa ja pidä huoli, ettet sahaa yli loven pohjan.

5. Sahaa tukien toisista päistä ylimääräiset pois. Pyyhi lyijykynäjäljet ja hio sahatut reunat sekä lovien pohjat siisteiksi. Vedä tukipuiden alle lovien keskiviivat ja poraa keskelle upotuksilla olevat esireiät ruuvikiinnityksiä varten.

6. Asettele poikkipuut tukien alle. Mittaa reunatuet 7 cm:n etäisyydelle päistä ja kolmas tuki keskilinjaan. Poraa reikien läpi poikkipuihin asti ja kiinnitä poikkipuut ensin päädyistä ja sitten keskeltä ruostumattomin uppokantaruuvein.

Ohjeen rappurallissa käytetty puutavara Kimolan puu, ruuvit RTV.

Kommentoi »