Meidän Talo

Rakennusinsinööri Heini suunnitteli perheelleen ajattoman kodin – ”Teen harkittuja päätöksiä, jotka kestävät aikaa”

Rakennusinsinööri Heini suunnitteli perheelleen ajattoman kodin – ”Teen harkittuja päätöksiä, jotka kestävät aikaa”
Kun rakennusinsinööri Heini Tuppurainen pääsi suunnittelemaan omaa taloa, vaikeinta oli kaikkien ihanien vaihtoehtojen karsiminen. Lopulta kodista tuli sisustusta myöten ajattoman tyylikäs.
Julkaistu: 20.2.2019
Oman kotiprojektinsa parhaana oivalluksenaan Heini pitää taloon teetettyä uniikkia, maitokahvinväristä ulko-ovea, jonka kahvat ja lukko maalautettiin mustiksi automaalaamossa. Yksikerroksisessa omakotitalossa on 117 neliötä.

Voisi kuvitella, että kun työkseen suunnittelee muille koteja, oman talon rakentaminen olisi helppoa: yhdistäisi vain parhaat palat ja voilà, valmista tuli. Toisin kävi joensuulaiselle rakennusinsinöörille Heini Tuppuraiselle, kun hän vihdoin pääsi piirtämään omaa kotiaan. Ammattilaisella oli rutkasti enemmän ideoita kuin yksi rakennusprojekti nieli. Juuri omalle perheelle sopivimpien ratkaisujen karsiminen kymmenistä erilaisista vaihtoehdoista tuntui vaikealta.

– Ammattilaisena tiedän, kuinka monella eri tavalla asiat voi toteuttaa. Kun suunnittelee itselle, vaihtoehtoja on liikaa. Minun olisi tehnyt mieli kokeilla kaikenlaisia ihania ratkaisuja, mutta päädyin lopulta ajattomaan kokonaisuuteen, Heini sanoo.

Heini pitää erityisesti talon avarasta ja valoisasta sisäänkäynnistä, joka aukeaa suoraan olohuoneeseen.
Ruokailutila sijaitsee keittiön ja olohuoneen välissä. Suuri takka on kodin keskipiste, ja sen lämpö jakautuu tasaisesti koko tilaan. Vanha kaappi on antiikkilöytö. Pöytä Kustavin Puu, tuolit Tolix, valaisin &tradition ja matto CarpetVista.

Heini ja hänen puolisonsa Pekka Tuppurainen halusivat yksikerroksisen omakotitalon, jossa on kolme makuuhuonetta, avara keittiö ja tilava sisääntuloaula. Heinin toivelistalla oli myös erillinen kodinhoitohuone ja suuri katettu terassi, jonka lasiseinät saisi avattua. Talotoimittajaksi pariskunta valitsi tutun Herrala-talon, joka pystyi toimittamaan seinäelementit Heinin suunnitelmien mukaan.

– Halusimme ehdottomasti puutalon, sillä puu on uusiutuva rakennusmateriaali. Seinäelementit ja kattorakenteet tulivat suoraan tehtaalta, ja talon pystytti paikallinen urakoitsija, Heini kertoo.

Näyttävä kattovalaisin on Pholcin Tage.

Työkseen pohjakuvia piirtävä Heini on pääosin tyytyväinen omiin ratkaisuihinsa, mutta toteuttaisi nyt muutaman asian toisin. Olohuoneen ja terassin väliin olisi Heinin mielestä kannattanut asentaa kauniit liukuovet, jotka voisi pitää auki kesähelteillä. Nyt terassille johtaa tavallinen parvekeovi. Jos näin olisi tehty, myös takka olisi toisenlainen ja eri paikassa. Muutoin koti on juuri sellainen kuin Heini haaveili.

– Talosta tuli valoisa ja avara, kuten toivoinkin. Eteisestä aukeava näkymä läpi talon avartaa ja saa kodin tuntumaan todellista suuremmalta, hän pohtii.

Olohuone on pariskunnan suosikkipaikka. Muhkean sohvan yläpuolella on akryylimaalausta harrastavan Heinin työ. Sohvapöytänä on Hayn runko, jonka päälle Heini teetti marmorilevyn. Matto VM-Carpet, lattiavalaisin Flos.
Heini haaveili pitkään Michael Anastassiadesin Flosille suunnittelemasta ICF2-valaisimesta. Nyt se on olohuoneessa.
Luka ja Miku nauttivat olostaan lempipaikallaan ikkunan luona sohvalla.
Heini halusi keittiön, joka on osa ruokailutilaa ja olohuonetta. Saareke rajaa sen kuitenkin omaksi tilakseen. Muuten valkoisen keittiön laattaseinä on saumattu mustalla. Seinävalaisin on Artemiden Tolomeo, baarituolit Ikea ja kattovalaisin Muuto.

Yrittäjänä työskentelevällä Heinillä on toimisto ja työhuone kotona. Hän hoitaa asiakastapaamisia myös kodin ruokailutilassa. Työ- ja makuuhuoneiden lisäksi taloon mahtui myös vierashuone.

– Työhuoneen sisustaminen oli minulle tärkeä projekti. Viihdyn paljon paremmin, kun kaikki on kohdillaan.

Kun Heini suunnitteli kotiaan seitsemän vuotta sitten, hän valitsi vaaleita ja ajattomia pintamateriaaleja, joihin ei heti kyllästyisi. Pian muuton jälkeen työ- ja vierashuoneiden valkoiset seinät alkoivat kuitenkin tuntua kolkoilta.

Pehmeät lampaantaljat luovat lämpöä keittiössä, olohuoneessa ja terassilla.

Heini tarttui maalipensseliin ja loi väreillä lisää tunnelmaa huoneisiin. Työhuone maalattiin harmaalla, joka teki tilasta rauhallisen luovaan työskentelyyn. Vierashuoneen seinät muuttuivat valkoisista vihertävän sinisiksi Nefriitti-sävyllä, jonka Heini poimi Tikkurilan värikartasta.

Sisustus pysyy samanlaisena, vaikka vuodenajat vaihtuvat. Heini on hankkinut ajattomia ja laadukkaita kalusteita. Esimerkiksi sohvan tai sängyn ilme uudistuu helposti tyynyjä vaihtamalla.

Vierashuoneen seiniin Heini valitsi vihertävän Nefriitti-sävyn Tikkurilan värikartasta. Höyhenvalaisin on Vitan.
Maitokahvin ruskea ja vihertävä nefriitti ovat kodin tehostevärejä.
Makuuhuoneen seiniin Heini valitsi Tikkurilan värikartalta tunnelmallisen Autiomaa-sävyn. Peilipintainen lipasto oli pitkään Heinin toivelistalla. Hän löysi juuri toivomansa A-Grossistenin mallistosta. Päiväpeite Svanefors, matto VM-Carpet ja mustat valaisimet Vita.
Musta tuo makuuhuoneessa kontrastia muuten pehmeisiin sävyihin.

Heini on valmis maksamaan laadusta ja designista, kun hän saa kotiinsa juuri toivomansa kalusteen. Viimeisin hankinta on Flosin ICF2-valaisin, josta hän oli haaveillut pitkään. Sen muotokieli ja eleettömyys viehättävät Heinin silmää.

– Teen harkittuja päätöksiä, jotka kestävät aikaa. Nykyisin tunnen tyylini enkä tee juuri virhehankintoja. Saatan sortua ainoastaan koristeisiin, kuten Adlerin maljakkoon tai tuoksukynttilään.

Mustassa saunassa ja suihkuhuoneessa on savusaunan tunnelmaa.
Pesuhuone ja sauna ovat tummia, sillä Heini tavoitteli kylpytilaan vanhojen savusaunojen tunnelmaa.
Suuri amme oli sekä Heinin että Pekan toivelistalla.

Heini suosii sisustuksessa aitoja materiaaleja, kuten pellavaa ja villaa. Pehmeät tekstiilit ja taljat somistavat kotia kaikissa huoneissa, terassillakin.

– Olohuoneesta on tullut lempipaikkani. Ikkunoista näkee pitkälle, ja edessä aukeaa myös lasitettu terassi. Meillä käy paljon vieraita, ja olohuone toimii kivasti seurusteluunkin, Heini iloitsee.

Lasitettu terassi pidentää kesäkautta varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Tunnelmallinen talvihuone syntyy ikivihreiden kasvien, lyhtyjen ja taljojen avulla.
Kommentoi »