Pikkukoti täynnä tunnelmaa! Janne maustoi puutaloyksiönsä Turun Portsassa taiteella, itämaisilla matoilla ja matkamuistoilla
Sisustus
Pikkukoti täynnä tunnelmaa! Janne maustoi puutaloyksiönsä Turun Portsassa taiteella, itämaisilla matoilla ja matkamuistoilla
Turkulainen Janne Waltter karsi muutossa kaiken, mistä ei pitänyt. Uudessa asunnossa ovat vain tärkeimmät muistot matkoilta.
30.3.2020
 |
Kotivinkki

Janne Waltterin puutaloasunto sijaitsee Turussa keskellä rauhallista Port Arthurin kaupunginosaa. Iltaisin puutalojen piipuista tupruttaa savu, ihan kuin ennen vanhaan. Janne muutti yksiöönsä kaksikerroksisesta rivitaloasunnosta ja karsi matkan varrella hurjan määrän tavaraa.

Vuonna 1904 rakennetussa kolmen asunnon puutalossa Turun Port Arthurissa asuu ravintolan vuoropäällikkönä toimiva Janne Waltter, 46. Jannen kodin seinää koristaa iso antiikkipeili, jonka hän hankki antiikkikaupasta. Se on kulkenut mukana muutosta muuttoon. Siipitaulut ovat Jannen omaa tuotantoa.
Asunnon kylmä eteinen on täynnä maalauksia ja julisteita, joista jokainen merkitsee Jannelle jotain. Väriä tuo pinkiksi spraymaalattu korituoli.
Kuistille tuovat tunnelmaa kauniit kynttilälyhdyt. Lasikuvun sisällä oleva japanilainen keraaminen patsas on ostettu antiikkiliikkeestä.
Erkkerin ikkunalaudan lintuhäkki on ostettu kukkakaupasta, pronssinen hevospatsas Laosista ja japanilaiset linnut antiikkiliikkeestä. Hortensia-maljakko on Royal Copenhagenin.
Katosta roikkuva italialaisen Selettin apinavalaisin muistuttaa Jannea siitä, että elämää ei kannata ottaa niin vakavasti. Alempi taulu seinällä on Janen maalaama. Patsaan Janne maalasi spraymaalilla hauskemman väriseksi.
Janne laittoi buddha-patsaat Vepsäläiseltä hankittujen lasilokeroiden sisään, jotta Nuppu ei pudota niitä kiipeillessään. Myös pölyjen pyyhkiminen helpottui.

Janne, miten löysit tämän kodin?

Olin katsellut samaa asuntoa jo kymmenen vuotta sitten muuttaessani Turkuun, mutta en uskonut sen ikinä vapautuvan, koska kyseessä on kaupungin vuokra-asunto. Laitoin kuitenkin pari vuotta sitten hakemuksen sisään. En ollut uskoa silmiäni, kun juuri tätä samaa asuntoa tarjottiin minulle. Olen aina haaveillut puutaloasumisesta.

Miltä asuminen puutalossa tuntuu?

Olen muuttanut elämäni aikana niin monta kertaa, että nyt tuntuu, kuin olisin tullut kotiin. Ennen minua tässä asunnossa on asunut Turun kaupunginteatterin näyttelijöitä.

Alkuun harmitti se, että alkuperäiset kakluunit on asunnosta purettu, eivätkä vanhat lankkulattiat enää ole esillä. Viihtyminen ei kuitenkaan ole niin pienistä asioista kiinni.

Janne paitsi ostaa taidetta, myös maalaa sitä itse varsinkin silloin, kun on tarve terapialle. Olohuoneen itämaiset matot ovat Jannelle myös kuin taidetta.
Laattakuvioinen tapetti tuo mieleen entisen kotimaan Portugalin. Eero Saarisen Tulppaanipöytä oli Jannen pitkäaikainen haave. Kartellin kuparinhohtoiset tuolit puhuvat samaa kieltä Tom Dixonin valaisimen kanssa.
Jannella on iso kokoelma kirpputoreilta löydettyjä kynttilänjalkoja. Broste Copenhagenin ja Bloomingvillen astiat löytyivät kaupasta isolla aleprosentilla.
Asunnon kauneimpia yksityiskohtia ovat alkuperäiset ovet. Turkoosi hylly oven päällä on piristävä yksityiskohta.

Minkälainen alue Portsa on?

Tykkään alueen yhteisöllisyydestä. Ihmiset esimerkiksi antavat ja vaihtavat tavaroita ja jäljittävät lasten kadonneita lapasia alueen omassa Facebook-ryhmässä.

Myös sisäpihat ovat Portsassa tosi viehättäviä. Portsassa on hiljaista ja rauhallista, mutta silti täältä on lyhyt kävelymatka keskustaan. Töiden jälkeen on helppo käydä kahviloissa ja teatterissa.

Asunnossa ei ole yhtään tavaraa, joka ei sytyttäisi minua.

Uusi asuntosi on noin 30 neliötä pienempi kuin vanha. Miten muutto onnistui?

Kävin läpi kaikki tavarani ja myin ja lahjoitin valtavasti pois. Kasasin turhia tavaroitani eteiseen ja soitin kavereille, että tulkaa hakemaan, mitä haluatte.

Tässä asunnossa ei ole yhtäkään tavaraa, joka ei sytyttäisi minua jollain tavalla. En säilytä mitään vain siksi, että saatan vielä joskus tarvita sitä. Kellarivarastossa on nyt jopa tyhjää tilaa. En oikeasti tarvitse kahtakymmentä eri puvuntakkia, joten panin niitä kylmän viileästi pois.

Intialaisen vanhan arkun päällä kontrastia tuo Kartellin valaisin. Seinällä on yksi Jannen suosikkimaalauksista, Matti Toivosen Lady in Green.
Asuntoon kuuluu yhdistetty olo- ja makuuhuone sekä keittiö. Janne maalasi vihreään maalaukseen portin ja kasveja. Bertoian tuoli tuo kontrastia.

Miten persoonasi näkyy kodissa?

Olen asunut muutamaan otteeseen ulkomailla ja matkustanut paljon. Keittiön seinän tapetoin laattakuvioisella tapetilla, koska siitä tulee mieleen entinen kotimaani Portugali. Kotonani on myös paljon matkoilta tuotuja esineitä. Ne kantavat mukanaan muistoja.

Tykkään taiteesta. En voisi kuvitella asuvani täysvalkoisessa kodissa, jossa ei olisi mitään katsottavaa. Myös itämaiset matot ovat minulle taidetta.

Sinulla käy usein vieraita. Miten vietät vieraiden kanssa aikaa?

Nykyään minulla käy vieraita useammin kuin ennen, koska tänne on helppo tulla. Vieraat ovat kiitelleet talon hienoa tunnelmaa, ja minäkin olen heidän mielestään rennompi tässä kodissa.

Istumme keittiön pöydän ääressä, juomme viiniä ja parannamme maailmaa. Saatan tarjota parmesaanilla maustettua tattirisottoa, lihapataa tai vain yksinkertaisesti juustoja. Yhdessä oleminen on tärkeämpää kuin hienot tarjoilut.

Kolmen asunnon puutalossa sijaitsevaan kotiin on oma sisäänkäynti, jonka Janne koristelee talveksi kanervilla ja sammalkoristeilla.
Janne haluaa, että parveke on sisustettu talvellakin, koska hän juo siellä sään salliessa aamukahvit Nuppu-kissan kanssa.
5 kommenttia