Maalaistalon tunnelmaa ja kaupungin vilinää samassa paketissa! Puutalokoti Portsassa yhdisti Tanjan ja Pekan haaveet
Sisustus
Maalaistalon tunnelmaa ja kaupungin vilinää samassa paketissa! Puutalokoti Portsassa yhdisti Tanjan ja Pekan haaveet
Tanja haaveili maalaistalosta, mutta puoliso Pekka viihtyi kaupungissa. Kompromissi oli vanha puutaloasunto aivan Turun keskustan liepeillä, Portsan kaupunginosassa.
14.2.2019
 |
Unelmien Talo&Koti

Tanja ei ollut uskoa hyvää tuuriaan, kun lempikaupunginosasta Turun Portsasta löytyi vanha talo, joka ei juuri remonttia kaivannut. Jugendtyyliset tapetit luovat avariin huoneisiin ikikesän tunnelman.

”Halusin muuttaa pois Helsingistä, mieluiten maalle. Olen kotoisin pienestä kylästä Pohjanmaalta. Puolisoni Pekka kuitenkin viihtyi kaupunkimaisemissa, joten muutimme hänen kotikaupunkiinsa Turkuun. Vanha talo tuo vähän samaa tunnelmaa kuin maalla asuminen.

Kaakeliuuni lämmittää olohuonetta talvisin. Sohvatyynyt toistavat Tanjan viime aikojen lempivärejä vihreää, keltaista ja vaaleanpunaista.
Keittiön tammiset kaapit maalattiin mustiksi. Tuolit ovat Hayn ja pöytä ostettu käytettynä. Kattovalaisimet ovat Herstalin.
Pieni pullahetki katkaisee päivän. Arabian vanha kahvikuppi on saatu suvun perintönä.
Tanja ei tykännyt keittiön graniittitasoista, mutta kun kaapinovet maalattiin, mieli muuttui. Värikkäät kuiva-ainepakkaukset saavat vilkkua lasiovien läpi.

Halusimme ehdottomasti muuttaa puutaloistaan tunnettuun Portsaan. Monet kaupunginosan asunnoista on remontoitu modernisti, mutta onnistuimme löytämään talon, jossa vanhaa on vaalittu. Asunnossa olivat kaikki perusasiat kunnossa, joten remontiksi riitti tapetointi ja pintojen maalaus.

Keittiön kaapiston uudistimme maalaamalla, koska tammikaapit olivat niin hyväkuntoiset. Pystyimme muuttamaan asuntoon saman tien, mikä olikin hyvä, koska samaan aikaan järjestelimme häitämme.

Keittiön kaappi ostettiin asunnon edellisiltä omistajilta. Se on hyvä säilytyspaikka astioille ja keittokirjoille.
William Morrisin tapetti näytti näytepalassa liian vaalealta, mutta olohuoneeseen tuotuna se tuntui juuri sopivalta tilaan. Leveät lattialankut ovat alkuperäiset. Keltainen jalkalamppu on pariskunnan entiseltä mökiltä.
Sinitiaisia esittävä taulu ostettiin katumarkkinoilta Pekan sukunimen innoittamana. Hyllyt ovat House Doctorin.
Lempivärejäni ovat vihreä, keltainen ja vaaleanpunainen. Niitä on olohuoneen tapetissa, ja ripottelen niitä myös tyynyihin.

Tykkään vanhoista tavaroista, mutta menemme mukavuus edellä. Esimerkiksi olohuoneen sohva on iso ja moderni, jotta kaverit mahtuvat tarvittaessa nukkumaan siinä.

Olen lisäksi vähän laiska, joten en jaksa lähteä hakemaan huonekaluja pitkien matkojen takaa. Aiemmin jopa nikkaroin itse kalusteita kesäisin pihamaalla.

Yksi Tanjan ja Alvarin yhteisistä lempipuuhista on lukeminen. Alvarin kirjasuosikit vaihtuvat vielä tiuhaan. Kuvausten jälkeen Alvarille on syntynyt pikkuveli Viggo.
Senkki tuli taloon Pekan vanhasta asunnosta. Pariskunnan yhteinen intohimo on musiikki, ja David Bowie on yksi suosikeista.

105-neliöinen asuntomme on kolmessa kerroksessa, ja kellarista puolet on vielä rakentamatonta tilaa. On mukavaa, että tulevaisuudessa voimme tehdä sinne huoneen, jos tarvetta ilmenee. Kolmessa kerroksessa asuminen on vähän raskasta, kun pitää raahata imuria portaissa tai kantaa pyykkejä kellariin.

Kevättalvella huonekasvit valtaavat kotimme. Viherkasviharrastukseni on periytynyt äidiltä. Kesällä kasvatan kaikenlaista ruukuissa portailla. Meillä on kesämökki Kemiössä, jossa on pihaa laajemmille viljelyksille.

Käsityötekniikoista mieluisin on kirjonta. Suunnittelen omat työni. Saatan napata idean vaikka lelulaatikosta.
Ruusukuvioinen ryijymatto on tehty Porissa vuonna 1950. Pieni kapioarkku on perintökalleus. Lipasto on sävytetty sen mukaan.
Yläaulassa on Alvarin leikkinurkkaus. Tanja maalasi lipaston vihertäväksi kalkkimaalilla.
Yläkerta ei kaivannut lainkaan remonttia. Tanja suunnitteli tekevänsä sängynpäädyn itse, mutta sopiva löytyikin Jotexilta. Pieni ryijymatto on kirppislöytö Salosta.

Viihdyn kotona. Meillä käy paljon kavereita, joiden kanssa istutaan ja jutellaan. Usein myös ystävät Pohjanmaalta tulevat yöksi.

Kodissamme parasta on sen luonne ja vanhan talon kodikas tunnelma. Erityisen hyvin onnistuimme mielestäni luomaan omaa tunnelmaa keittiössä. Aiomme asua tässä talossa ainakin niin kauan, kun perheessä on pieniä lapsia.”

Ikean säilytyskaluste kätkee sisäänsä paljon tavaraa. Nurkassa on kätevä pieni kolo henkarissa säilytettäville vaatteille.
Portaikkoa koristaa Tanjan ja Pekan hääkuva. Hirsien välit on koristettu köydellä, jotta pellavaeriste ei näy.
Lundia on peräisin Pekan opiskelija-asunnosta. Tanja lyhensi sen sopivaksi ja maalasi harmaaksi. Idean koirajulisteeseen hän sai Amelie-elokuvasta, jossa on samanlainen.
Tanjan ja Pekan kotitalossa on vain kaksi asuntoa. Koko taloyhtiössä niitä on kymmenkunta.
3 kommenttia