Espoo sai jäädä, kun puutaloelämä Tampereella kutsui Lindaa ja Anttia: ”Parasta ovat narisevat lattiat, kuluneet ovet ja raakalautaseinät”
Puutalo Petsamossa
Espoo sai jäädä, kun puutaloelämä Tampereella kutsui Lindaa ja Anttia: ”Parasta ovat narisevat lattiat, kuluneet ovet ja raakalautaseinät”
Tampereen Petsamon vanha puutaloalue ja sieltä löytynyt 1930-luvun koti ovat juuri sellaisia, joista Linda ja Antti haaveilivat vuosien ajan. Puutaloelämä on saanut Lindan sisustusvaistot heräämään.
4.10.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Linda Willberg ja Antti Mäki-Hakola haaveilivat pääkaupunkiseudulla asuessaan tunnelmallisesta vanhasta puutalosta. Ensin täytyi vain vaihtaa paikkakuntaa.

Linda perusti kaksi vuotta sitten Instagram-tilin, jonka nimeksi tuli rakkaan koiran mukaan Simontalo.

Linda, mikä sai teidät muuttamaan pääkaupunkiseudulta?

Vaikka asuimme pitkään Espoossa, tiesimme aina, ettemme jäisi sinne loppuelämäksemme. Kaipasimme vanhan talon tunnelmaa ja yhteisöllisyyttä. Olen kotoisin Tampereelta ja Antti Jyväskylästä. Emme vain ikinä kokeneet vahvaa juurtumista pääkaupunkiseudulle.

Netflix-sarjoja on paras kellahtaa katsomaan tälle Iskusta ostetulle sohvalle. Linda osti tiikkikantisen tv-pöydän Torista. Muhkea viltti on suomalaisen Omiakon. Vihreä rahi on ostettu Ikeasta ja pehmeä matto Sotkasta. Kynttilänjalat ovat eri kirpputoreilta.
Ikeasta ostetut puulaatikot toimittavat hyllykön virkaa. Seinällä oleva taulu on kulkenut Lindan matkassa lapsuudenkodista saakka.
Liinavaatekaappi on Tori-löytö, joka säilyttää Lindan keräilemiä viinilaseja. Raakalautaseinä on maalattu valkoisella. Jakkara on Ikean.

Kuinka löysitte tämän puutalon Tampereen yhdestä vanhimmista asuinalueista?

Tässä kävikin tuuri! Olin laittanut asuntojen etsintäsivustoille tiukat rajat, että tulevassa kodissa tulisi olla kolme huonetta, joten en saanut ikinä suurempien asuntojen myynti-ilmoituksia. Onneksi Antti oli laittanut enemmän vaihtoehtoja, ja tämä pompsahti hänelle netissä eteen. Olimme saaneet Espoon-kodin myytyä ja muutimme ensin vuokralle kilometrin päähän tästä alueesta. Olen aina tykännyt Tampereen vanhoista puutaloalueista kuten Pispalasta ja juurikin Petsamosta, joten tänne muuttaminen oli pitkän ajan unelma.

Ovesta sisään astuessa on edessä jo ensimmäinen ylös asuntoon vievä rappunen. Rappusten reunassa oleva liimapuulevyn paloista tehty simppeli kenkäteline on hauska ja tilaa säästävä idea.
Edelliset asukkaat jättivät naulakon paikoilleen. Matto on H & M Homesta ja tunnelmalliset valot Clas Ohlsonilta.

Mitä tuumitte, kun tulitte näytölle?

Heti, kun kävelimme tuohon tien päähän, olimme myytyjä. Miten sympaattinen puutaloalue, suloisia pihoja ja kauniit puurivit tien kummallakin puolen! Tänne kun saisi muuttaa, muistan ajatelleeni. Ihastuimme talon henkeen, rouheuteen ja siihen, että vaikka asunto on vanhassa talossa, sen suuret remontit on jo tehty. Jätimme tarjouksen välittömästi.

Ruokapöytä on Maskusta ja tuolit Torista. Teollisuustyyliset lamput Linda tilasi Nettilampusta. Kodista löytyy iloisia pieniä keltaisia yksityiskohtia, joten Ikean maton sävy sopii siihen teemaan hyvin.
Linda ja Antti halusivat pieneen keittiöön mahdollisimman paljon avaruutta, joten he poistivat seinältä kiinteät kaapit ja vaihtoivat tilalle avohyllyt, joissa arkisin käytössä olevat astiat ovat kätevästi esillä. Ikkunaseinällä liukuovien takana ovat pesukone, kuivausrumpu sekä pakastin.

Kuinka kuvailisit sisustustyyliäsi, Linda?

En ollut kiinnostunut sisustamisesta aiemmin. Edelliset kotimme ovat olleet uudiskohteita, joissa on ollut minimalistinen sisustus. Vastakohtia siis vanhalle talolle. Tämä talo herätti visuaalisuuteni ja kiinnostukseni sisustamiseen. Kierrätetyt esineet ja huonekalut ovat kivoja ja uniikkeja. Nyt tykkään sekoittaa mukaan tehdastyyliä.

Kaikki on vanhassa talossa aina vähän kallellaan, mutta se on suuri osa kodin viehätystä. Linda ja Antti pohtivat ruskeiden lattioiden valkoiseksi maalausta.
Edelliset asukkaat olivat poistaneet vanhoista peiliovista maalit, ja ne ovat kauniit juuri näin.
Linda työskentelee kotoa, joten mieluisa työtila on tärkeä. Työhuoneen Vallilan matto on Sotkasta ostettu ja taulut tilattu Deseniolta. Työtuoli ja pöytä ovat Ikeasta.

Mikä on parasta kodissanne?

Parasta ovat narisevat lattiat, kuluneet ovet ja raakalautaseinät. Vaikka täällä on talvisin kylmä, nurkissa käy viima ja lattiat sekä katto ovat vinoja ja vinksallaan, rakastamme kotiamme juuri tällaisena. Talon historia, Petsamon kauneus, asukkaiden yhteisöllisyys ja se, että pinnoilla näkyy elämää ja kolhuja pian sadan vuoden takaa, viehättävät. Tämä on täydellinen juuri meille!

Edelliset asukkaat jättivät kauniin sängynpäädyn asuntoon. Seinän sävy on Teknoksen 1426. Julistetaulut on tilattu Deseniolta. Linda valitsi reissaamisen ystävänä kuvia New Yorkista sekä Lissabonista. Valaisin on Prismasta ja yöpöydät Ikeasta.
Edelliset asukkaat olivat remontoineet kylpyhuoneen Lindaa ja Anttia miellyttävällä tyylillä.
”Miten sympaattinen puutaloalue, suloisia pihoja ja kauniit puurivit tien kummallakin puolen.”
Linda Willberg
Petsamolaisen talon kaikki asukkaat huolehtivat talon pihasta ja myös sadosta. Omppuja tuli tänä vuonna sen verran, että Antti teki niistä siideriä.
Asunto sijaitsee vuonna 1937 rakennetussa puutalossa Tampereen Petsamossa. Tampereen Petsamon ensimmäiset puutalot rakennettiin jo 1920-luvulla. Taloihin muutti silloin paljon tehdastyöläisiä ja rautatieläisiä. Alueella on vahva yhteishenki, jonka myös Linda ja Antti ovat huomanneet.
4 kommenttia