Avotakka

Pia-Tinna ja Massi rakensivat maisemaan sulautuvan puutalon: "Täällä eläminen on ihanasti hiljentänyt elämäämme"

Pia-Tinna ja Massi rakensivat maisemaan sulautuvan puutalon: "Täällä eläminen on ihanasti hiljentänyt elämäämme"
Pia-Tinna ja Massi Björkgren rakensivat Vaasan Mustasaareen puutalon, joka näyttää kasvaneen järvimaisemaan luonnon ehdoilla. Talon sisustus on syntynyt yhtä luontevasti ja pakottamatta.
Julkaistu: 22.7.2022

Kaunis tontti järven rannalla Mustasaaressa suorastaan huusi pariskuntaa luokseen.

– Tontin myyjäkin sanoi meille, että tämä paikka on kyllä teille, Pia-Tinna Björkgren kertoo ihastellessamme paikkoja.

Pia-Tinna ja Massi Björkgren olivat etsiskelleet tonttia Vaasan ympäristöstä ennen kuin päätyivät idyllisen kulttuurimaiseman keskelle.

Pia-Tinna toimi yrittäjänä ja hoitoalalla ennen valmistumistaan Sisustusakatemiasta 2020. Hän suunnitteli itse talonsa, johon pariskunta pääsi muuttamaan syyskuussa 2019.

Kaikki terassikalusteet on tehty itse kierrätysmateriaaleista. Pia-Tinna teki toisen pöydän itse vaihtolavasta, toisen hän rakensi Massin kanssa erilaisista kierrätysmateriaaleista.

Alun perin talosta oli kaavailtu hieman erilaista, mutta onneksi Pia-Tinna ja Massi oivalsivat, että kannattaa kuunnella ja katsella tonttia. Talon piti avautua nykyistä pidemmällä fasadilla tietä ja järveä päin, mutta koska tontti on pitkä ja kapea, Pia-Tinna päätti muuttaa sen suuntaa.

Lopputulos on onnistunut, sillä suuri ja avara olohuone keittiöineen ja parvineen avautuu järveä kohti. Suuret ikkunat ja ympyränmuotoinen ikkuna niiden yllä antavat tiloihin seesteisen tunnelman kuin temppelissä konsanaan.

1970-luvun sohva­kaluston Pia-Tinna löysi Torista. Matto on Trendcarpetista.
Portaikko muodostaa olohuoneeseen näyttävän elementin. Sen kyljessä on kätevä syvennys televisiolle. Syvennys on tehty vanerista, jota on käytetty tehosteena muuallakin talossa.
"Siitähän se koti muodostuu, että eri aikakaudet saavat näkyä."
Pia-Tinna

Olohuoneen lattia on maalattua rouheaa betonia. Keittiökin on Pia-Tinnan suunnittelema. Koska se on osa olohuonetta, kaikki kodinkoneet ovat piilossa. Tila on hyvin elegantti, eikä mitään kodin arkiseen käyttöön tarvittavia tarvikkeita ole näkyvissä.

– Paras kuulemani kommentti oli, kun eräs vieraani kysyi lähtiessään: Mutta missä teillä on keittiö?

Sisustuksessa Pia-Tinna suosii kierrätystä.
Talossa on kiinnitetty huomiota näkymiin. Kun astuu sisään, jo sisääntulohallista näkee upean järvimaiseman.

Talo muistuttaa yksinkertaisuudessaan ja kauneudessaan Gotlannin perinteisiä kivitaloja. Siellä räystäät puuttuvat, sillä saarella tuulee niin kovasti.

– En osannut piirtää räystäitä, joten täälläkään niitä ei ole! Pia-Tinna tunnustaa.

Arkkitehtuuri on kauniin yksinkertaista ja sulautuu maisemaan erinomaisesti. Talon puuverhous on käsitelty rautasulfaatilla eli -vihtrillillä, joka antaa paitsi suojan puulle myös hyvin kauniin pinnan. Talo näyttää kuin nousseen suoraan maastosta.

Pia-Tinna on itse suunnitellut keittiön, joka esiripun tavoin kätkee kaiken ovien taakse. Kaapistot ovat Ikeasta. Koko tumma seinä on laattaa, joka on hankittu Värisilmästä. Kullanväriset hyllyt ovat Ikeasta.
Olohuoneesta avautuu upeat näkymät järvelle. Valkoiseksi maalattu betonilattia lisää tilan valoisuutta. Pyöreä ikkuna on kaunis katseenvangitsija. Näyttävän hormin kanssa se korostaa tilan ilmavuutta. Koti on suurimmaksi osaksi sisustettu vintagelöydöillä. Ruokailuryhmän pöytä on kierrätyslöytö, ja Panton-tyyliset tuolit Pia-Tinna on hankkinut vuosia sitten. Takka on Tulikiven mallistoa.
Hallin viereiseen pieneen huoneeseen Pia-Tinna on rakentanut kiehtovan asetelman vanhoista, perityistä tavaroista. Ruututapetti sopii brittityyliin.

Rakentamisen aikana esiin tulleet kivet on hyödytetty tontilla kivimuureina, ja maasto talon ja rannan välillä on oivallettu pitää heinikkona. Kapea puusilta vie laiturille ja rantaterassin keittiöön, jota pariskunta kutsuu kesämökikseen.

Tien puolelle ollaan perustamassa niittyä. Kukat ja hyötypuutarha kasvatetaan terassin kupeessa laatikoissa.

Pia-Tinna pitää ajatuksesta, että luonnonmukaisuus ja ekologisuus sekä sisustamisessa että pihasuunnittelussa ovat tulleet jäädäkseen. Rannan terassilla luonnonmukaisuus näkyy vaikkapa siinä, että terassin keskellä on reikä, josta kasvaa pieni koivu. Puuta ei haluttu tuhota, vaan sekin saa jatkaa elämäänsä.

Makuuhuoneen värit tulivat miehen perintötaulusta, Eero Kemppaisen maalamasta maisemasta, joka jää toiselle seinälle. Tumma viininpunainen seinäväri on Tikkurilan X501 Munakoiso. Valkoinen paneelikatto raikastaa muuten tumman sisustuksen. Ikkuna­seinän julistetaulut ovat Posterstoresta. Sänky on Ikean Malm-mallistoa.
Pia-Tinnan yöpöydän perintöesineet tuovat tummaan huoneeseen romanttisen tunnelman. Valaisin on kirpputorilöytö. Tapetti on Albanyn Nia, jonka Pia-Tinna tilasi Englannista.
Olohuoneen ylätasanteelta löytyy rauhaisa lukunurkkaus. Pia-Tinna käyttää peilejä tilan suurentamiseksi. Taulu on Posterstoresta ja pyöreä matto Trendcarpetista. Kalustus sekä seinä- ja pöytävalaisin ovat kierrätyslöytöjä.

Massi ei ennen tätä taloa ollut rakentanut uutta vaan kunnostanut aina vanhoja. Hän nikkaroi Pia-Tinnan suunnitelmien mukaan, mutta molemmat tekevät paljon itse. Pia-Tinna on tehnyt rantaterassille pari pöytää, ja Massi rakensi aurinkopedin kierrätyspuusta. Tämän takia puussa on kaunis harmaa patina ja eläväinen väritys.

Kolme vuotta yhdessä ollut pari viimeisteli myös talon sisäpinnat yhdessä.

– Tekeminen on meidän yhteinen harrastuksemme, Pia-Tinna sanoo.

Vuonna 2019 valmistunut puutalo sijaitsee Mustasaaren Karperössä Vaasassa. Neliöitä on 130.

Sisustukseen tuotiin edellisestä kodista lähinnä vain molempien perityt taulut ja esineet.

– Perintöesineet ovat todella tärkeitä. Siitähän se koti muodostuu, että eri aikakaudet saavat näkyä, Pia-Tinna sanoo.

Kodissa on Tornion-mummon esineitä, pieni talonpoikaistuoli ja maalauksia. Mummoa hän ei koskaan ehtinyt tavata, mutta tavarat kantavat merkityksiä.

Pia-Tinna Björkgrenillä on luontainen kyky rakentaa kauniita asetelmia.

– Pitää olla nättiä! Pienestä pitäen olen tehnyt asetelmia huoneeni lipaston päälle. Huomasin heti, jos joku oli käynyt huoneessani ja esineitäni oli siirretty.

Rautavihtrilli‑käsittely harmaannuttaa ja kyllästää puun luonnollisesti.
Kaikki terassikalusteet on tehty itse kierrätysmateriaaleista.
Massi rakensi kierrätetystä puusta rantaterassille aurinkopedin, jossa on hauskoja yksityiskohtia, kuten riippuva tarjotin.
Talolta kuljetaan hauskaa puusiltaa pitkin laiturille ja rantaterassin keittiöön, jota pariskunta kutsuu kesämökikseen. Maasto on maltettu pitää luonnontilaisena.

Sisustuksessa Pia-Tinna suosii kierrätystä. Useimmat uudet esineet on hankittu kirpputoreilta ja somen myyntialustoilta. Pia-Tinna ei ole oikeastaan koskaan ollut huolestunut sopivien esineiden löytämisestä, sillä useimmiten hänen haluamansa tavarat vain tuppaavat tulemaan eteen.

– Täällä eläminen on ihanasti hiljentänyt elämäämme. Me nautimme enemmän pienemmistä asioista kuten yksittäisestä kukasta tai mehiläisen surinasta. Ei mene päivääkään, ettemme sano, että olemme niin onnellisia täällä!

1 kommentti