Puuseppä jo toisessa polvessa! Joonas Sauvula haluaa tehdä ajattomia ja kestäviä kalusteita
Tee itse
Puuseppä jo toisessa polvessa! Joonas Sauvula haluaa tehdä ajattomia ja kestäviä kalusteita
Puuseppä Joonas Sauvula aavisteli jo ollessaan lapsena isänsä kanssa tukkimetsällä, että tulevaisuudessa hänkin saa elantonsa puusta.
10.5.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Miten ­sinusta tuli puu­seppä?

Lapsuudenkodissa Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla puutyöt olivat lähes koko naapuruston harrastus. Suvussani kulkee vahva käsityöläisperinne. Isoisoisäni oli taitava puuseppä. Hän valmisti aikoinaan viuluja, huonekaluja ja muita käyttöesineitä, ja yhdessä isäni kanssa nikkaroimme kalusteita ajanvietteenä. Peruskoulun jälkeen opiskelin Kalajoella rakennusmieheksi ja tein kymmenen vuotta rakennushommia, kuten saunoja ja puusisustuksia. Jatkoin opintoja Tampereella ja valmistuin rakennusmestariksi. Tein hetken jopa myyntitöitä, mutta en tuntenut eläväni unelmaani. Vuonna 2018 muutimme vaimon kanssa Ylöjärvelle, ja seuraavana vuonna perustin Havune-yritykseni. Mielessä oli jo muhinut oma kalustemallisto.

Joonas valmisti mittatilaustyönä asiakkaalle massiivitammisen pilaripöydän ja -penkin.

Mikä puussa kiehtoo?

Puu on helposti työstettävä materiaali. Vastaan tulee myös mielenkiintoisia haasteita, joiden ratkaisemisesta nautin. Minulla on aina ollut tarve luoda mielessä kytevät ideat joko piirroksiksi, valokuviksi tai käsin tunnusteltaviksi puukalusteiksi. Yksityiskohdat ja tarkka työnjälki ovat tärkeitä.

”Suvussani kulkee vahva käsityöläisperinne.”

Mitä kaikkea teet työksesi?

Suunnilleen puolet ajasta kuluu oman malliston parissa ja toinen puoli tilaustöissä. Nytkin työn alla on muutama prototyyppi, jotka ehkä päätyvät tuotantoon. Kehittelen parhaillaan modernia skandinaavista keinutuolia, johon antoi sysäyksen vaimon ukin 1940-luvulla tekemä kiikku. Testailen kotona kalusteiden toimivuutta. Koska asumme verstaan pihapiirissä, kodista on tullut vähän kuin showroom. Asiakkaat käyvät meillä katsomassa kalusteita aidossa ympäristössä ja tutustumassa tyyliini.

Kajo-hyllyn hyllylevyt voidaan sijoittaa eri tasoille.

Millainen on oma tyylisi?

Skandinaavinen, japandilla höystetty. Tykkään selkeistä, eleettömistä ja jopa geometrisistä linjoista. Huonekalujen materiaali on useimmiten tammea tai saarnea, sillä se miellyttää asiakkaitakin eniten. Pintakäsittelyt teen öljyvahalla. Se on luonnonmukaista, sitä voi sävyttää, ja valmis pinta on helppo huoltaa. Seuraan trendejä, mutta annan niiden vaikuttaa vain takaraivossa.

Ruokapöytä on Joonaksesta mieluisin työstettävä. Kaiti-­pöytä on Havusen suosituin oman malliston tuote. Sen simppeli muotoilu sopii moneen kotiin.

Miten ekologiset arvot näkyvät töissäsi?

Käytän sertifioitua puuta, jonka ostan kotimaisilta yrityksiltä. Verstaalla on aurinkopaneelit, jotka tuottavat lähes kaiken sähkön varsinkin kesäisin. Haluan myös tehdä mahdollisimman ajattomia ja pitkäikäisiä kalusteita, jotka kestävät sukupolvelta toiselle.

Mikä työ on jäänyt erityisesti mieleesi?

Viime elokuussa minulta tilattiin Perun Limaan Kaleton-malliston senkkejä ja neljä metriä pitkä tamminen neuvottelupöytä. Ne lähtivät asiakkaalle merirahtina, ja kalusteille piti nikkaroida myös kuljetuslaatikot. Hiljattain tuli tieto, että lähetys on saapunut perille ja asiakas on tyytyväinen. On mahtavaa päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan tällaisia projekteja. Mieleenpainuva tapahtuma oli myös viime vuoden Habitare-messut, jonne osallistuin ensimmäistä kertaa omalla osastolla.

Jutun kuvat: Petra Veikkola, Anna Wallendahr ja Havusen asiakkaat.

Kommentoi »