Kotivinkki

Purjeveneen masto keittiössä ja näkymät yli Helsingin valloittivat Siskon – ”Tässä kodissa ovat vain tärkeimmät ja rakkaimmat tavarani”


Arkkitehdin laadukkaasti remontoima asunto Helsingin keskustassa hurmasi Sisko Jaakon. Särmää tuovat viimeistellyt yksityiskohdat, kuten lattialistojen puuttuminen ja mustat patterit. Tämän kodin sisustus on tehty aikuiseen makuun ilman turhaa roipetta!
Kuvat Jaanis Kerkis
Jykevä ruokapöytä, isot kasvit ja värikylläinen taulu tekevät ruokailutilasta kodikkaan, vaikka tavaraa on maltillisesti. Tikaun villainen Square-matto on käsin tehty.

Sisko Jaakon kodissa on rauhallinen tunnelma, vaikka asunto sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn kadun lähellä, keskellä eläväistä Helsingin keskustaa. Viidennen kerroksen ikkunoista on valoisat näkymät yli kaupungin. Maisemassa näkyy hauskasti jopa Linnanmäen huvipuisto. Jaako oli käynyt katsomassa liki 60 asuntoa, kunnes törmäsi tämän 75-neliöisen asunnon myynti-ilmoitukseen.

Sisko tunnustautuu tuolifriikiksi, joten kodissa on useita istumapaikkoja, joista on eri näkymät ympäri asuntoa. Lämpökäsitelty koivulattia tuo kotoisaa tunnelmaa.
Asunnon yleisilme on vaalea ja seinät on tarkoituksella jätetty valkoisiksi, jotta taulut ja vaihtuvat tekstiilit pääsevät oikeuksiinsa. Seinällä on Miisa Hatakan tekemä taulu.

Asunto teki sinuun heti vaikutuksen. Mikä koukutti?

Olin etsinyt ulkomailla asuvan tyttäreni ja vävyni kanssa yhteistä kotia jo pidempään. Minä tarvitsin vakituisen kodin, he paikan asua, kun käyvät Suomessa neljästä viiteen kertaa vuodessa.

Haimme hyvää taloyhtiötä, jossa raskaat remontit on tehty. Halusimme myös kodin, joka ei olisi ihan tavanomainen. Minua puhuttelivat heti kodin persoonalliset ratkaisut ja laatu, joka oli käsin kosketeltavissa.

Asunnon oli remontoinut arkkitehti. Miten se näkyi kodissa?

Myyjä, arkkitehti Ville Savolainen oli tehnyt asunnon itselleen, ja pienistäkin yksityiskohdista huomasi, että remontti oli tehty ajatuksella. Kodissa ei esimerkiksi ole lainkaan lattialistoja, sillä lattiat on tehty niin tarkasti.

Myös taloyhtiön hallituksessa on ollut osaavia ihmisiä. Koko vuonna 1928 valmistunut talo on pieteetillä korjattu. Kaikki asuntojen väliset seinät on tuplaeristetty sekä sauna ja pyykinpesutilat upeasti remontoitu.

Kalusteille voi löytää alkuperästä poikkeavia käyttötapoja. Vanha kemikaalikaupan tiski oli löytö 1980-luvulla. Se maksoi 50 markkaa. Kevyt puutarhapöytä on Siskon piirtämä ja ystävän hitsaama. Näyttävä pöytävalaisin on Ikeasta.
Pienet yksityiskohdat ovat esteetikolle tärkeitä. Kodin valaisimet on hankittu vuosien varrella. Bumblingin jalkaversio löytyi Hietaniemen kirpputorilta liki 30 vuotta sitten.
Avokeittiö on Ikean mallistoa ja tyyli on haettu purjeveneestä. Keskellä oleva vanha masto on sähköistetty. Tilassa on kaikki tarpeellinen muttei mitään turhaa.

Kotinne toimii kahden perheen yhteiskotina. Miten se käytännössä onnistuu?

Vaikka asunto ei ole suuren suuri, sen huonejärjestys on täydellinen meille. Oma makuuhuoneeni on perällä omassa rauhassa. Tyttäreni ja vävyni makuuhuoneena käyttämä olohuone on suljettavissa lasiovin, joten sielläkin on tarpeeksi yksityisyyttä. Keittiö-ruokailutila divaaneineen taas toimii yhteisenä tilana, kun he ovat täällä käymässä.

Mikä kodissasi erityisesti ilahduttaa sinua?

Mustaksi maalatut patterit ovat mainiot. Muutenkin koti tuntuu siltä kuin se olisi juuri minulle suunniteltu. Avoin keittiö hauskoine mastoineen, selkeät kulkureitit ja valoisuus ilahduttavat joka kerta, kun astun sisään. Kaikki ratkaisut tuntuvat mietityiltä ja arkkitehdin kokemuksella ja ymmärryksellä suunnitelluilta.

Vaatehuolto- ja siivousvälineet ovat näkyvillä ja helposti käytettävissä. Naulakkoa vastapäisellä seinällä on pesukone sekä siivousvälinekaappi. Rouhea teollisuushenki sopii tilaan kuin nakutettu.
Rakkaus Kaukoitään kulkee huoneesta toiseen. Vanha tuoli on ostettu vuosia sitten Papagenasta.

Kodissasi on paljon kauniita tavaroita. Jouduitko ostamaan tänne uusia huonekaluja?

En, nimittäin tiesin pohjakuvan nähtyäni, mihin tavarani tulevat ja ne kannettiin suoraan paikoilleen. Shoppaan enää ainoastaan tauluja. Ja niitäkin hyvin harkitusti.

Olen muuttanut elämäni aikana monta kertaa ja paljon tavaroita on jäänyt matkan varrelle kotien vaihtuessa. Tässä kodissa ovat vain tärkeimmät ja rakkaimmat tavarani, joista en halua luopua. Sitä paitsi en halua jättää jälkeeni mitään epämääräisiä tavararöykkiöitä seuraavalle sukupolvelle selvitettäväksi. Sanon aina, että olen jo tehnyt kuolinsiivoukseni.

Monta muuttoa läpikäyneenä Sisko sanoo tehneensä perusteellisen siivouksen. Tähän kotiin pääsivät vain tärkeimmät ja rakkaimmat huonekalut. Sisko nikkaroi itse sängynpäädyn vanhan mäntypeilikaapin peilistä. Tyynyn hän kiinnitti nahkanauhoin. Kultaiset koristelistat hän teki kultapaperista. Vanha työpöytä palvelee edelleen. Sille löytyi paikka makuuhuoneen kulmasta. Ikkunoista näkee Linnanmäelle asti.
Julkaistu: 19.2.2019