Punontaa luonnonmateriaaleista
Tee itse
Punontaa luonnonmateriaaleista
Hurahda punontaan ja tee kasveille koristeruukut risuista ja naruista. Ne valmistuvat hetkessä.
4.7.2016
 |
Kotivinkki

Näitä tarvitset

  • risuruukkuun noin muovikassillisen koivunrisuja, viimeistelyyn pienen kerän juuttinarua tai risun kanssa samansävyistä ompelulankaa tai metallilankaa
  • nyöriruukkuihin luonnonnarua, kuten banaaninyöriä (vahvuus 5–6 mm) ja meriheinänarua (vahvuus 3,5–4 mm)
  • punontapohjia: pieniä (halkaisija 12 cm) ja suuren (halkaisija 18 cm)
  • 30 cm:n mittaisia puutikkuja, jotka asetetaan punontapohjaan
  • pihdit tai vahvat sakset tikkujen katkaisuun
  • vasaran tai muun välineen tikkujen pohjaan kiinnittämistä varten  

 

Mitat

Ruukun pohjan halkaisija: 12 ja 18 cm. Ruukun korkeus: 10, 12 ja 18 cm.

Tee näin

Punontapohja

1. Katkaise puutikut sopivan pituisiksi. Ohjeen meriheinänarusta punotussa pikku ruukussa on 10 cm:n pituiset tikut, koivun­risuruukussa 12 cm:n tikut ja suuressa banaaninyöriruukussa 18 cm:n pituiset tikut. Huomioi tarvittavien tikkujen määrä: pienessä pohjassa on 9 reikää ja suuressa 13. 2. Aseta tikut pohjan reikiin ja napauta niitä vielä kevyesti esimerkiksi vasaralla, jotta ne pysyvät hyvin paikoillaan.

Ruukku narusta

1. Puno ensimmäisellä kerroksella narua vuorotellen yhden puutikun yli ja seuraavan ali. 2. Puno toisella kerroksella narua päinvastoin kuin ensimmäisellä, eli puutikun ali silloin, kun se edellisellä kerroksella on mennyt yli ja puutikun yli, kun se edellisellä kerroksella on mennyt ali. 3. Jatka punomalla uusi kerros aina päinvastoin kuin edellinen. Paina punontaa joka kerroksella kevyesti alaspäin ruukun pohjaa kohti saadaksesi pinnasta tiiviimmän. 4. Kun työ on valmis, katkaise naru ja päättele se pujottamalla punonnan nurjalle puolelle.

Ruukku risuista

1. Tee risuista pieniä, muutaman risun nippuja ja pujota nippuja samoin kuin narua pujoteltaessa puutikkujen yli ja ali. Uutta nippua lisätessäsi voit punoa edellisellä ja uudella nipulla vähän aikaa limittäin, ettei punontaan tule reikää. 2. Puno ohuiden risujen väliin välillä hieman paksumpi oksa jämäköittämään punontaa. Kuvan koivunrisuruukun nippujen vaihtokohdat jätettiin tarkoituksella hieman törröttämään, luonnonmukaista lisäilmettä antamaan. 3. Viimeistele ruukun yläreuna juuttinarulla punomalla. Reunan voi viimeistellä myös harsimalla pari viimeistä risukerrosta käsin kiinni toisiinsa risujen kanssa samansävyisellä ompelu- tai metallilangalla.

Millä voi punoa?

  • Punontaan tarvitaan loimi, jonka lomitse punotaan kudetta. Ohjeen ruukuissa loimena toimivat punontapohjien puutikut ja kuteena naru tai luonnonmateriaali.
  • Koristeruukkujen punontaan kelpaavan materiaalin löydät yhtä hyvin luonnosta kuin kaupan hyllyltä. Kokeile esimerkiksi heinää, risuja, oksia tai kaislaa. Poimi työhön suhteellisen nuoria risuja ja oksia, etteivät ne katkeile.
  • Myös valmiissa naruissa ja nyöreissä riittää valinnanvaraa: niin banaani, maissi, meriheinä, paperi kuin juutti sopivat hyvin punontaan. Voit myös yhdistellä itse kerättyä ja ostettua keskenään.
  • Jäykempää materiaalia, kuten pajunoksia, voi kostuttaa hieman liottamalla niitä vedessä päivän tai pari ennen punontaa. Huomioi kuitenkin, että ellei kori ole punottu kokonaan oksista, se kannattaa suojata kastumiselta.
Kommentoi »