Puinen sängynpääty valmistuu edullisista materiaaleista – katso ohjeet nikkarointiin ja led-valaistuksen asennukseen
Diy-ohje
Puinen sängynpääty valmistuu edullisista materiaaleista – katso ohjeet nikkarointiin ja led-valaistuksen asennukseen
Puinen sängynpääty ja pehmeä led-valaistus viimeistelevät makuuhuoneen rauhoittavaksi lepopaikaksi. Sängynpäädyn materiaaleina käytetään edullista kuusilautaa ja kertopuuta.
10.10.2023
 |
Meidän Talo

Puinen sängynpääty – tarvikkeet:

 • sahattua kuusilautaa
 • kertopuuta
 • petsiä
 • lakkaa
 • pienikantaisia naulaimen nauloja
 • hiomapaperit P180 ja P320
 • ruuveja
 • asennusliimaa
 • alumiiniprofiilia
 • led-nauhaa
 • kynä
 • suojakäsineet
 • vaahtomuovisieni tai sivellin
 • pieni tela
 • rullamitta
 • katkaisu- ja jiirisaha
 • naulain
 • ruuvinväännin
 • käsisirkkeli ja ohjain
 • pistosaha
 • patruunapuristin
 • porakone.

Puinen sängynpääty – ohje:

1. Aloita projekti mittaamalla ja laskemalla materiaalimenekki. Mittaa sängyn leveys ja pohdi, miten paljon haluat sängyn ulkopuolelle jäävän tilaa esimerkiksi yöpöydille. Tässä kohteessa sängyn leveys on 160 cm ja yöpöytien leveydet ovat 37 cm. Yöpöydän ja sängyn väliin jää 3 cm per puoli. Kokonaisleveys on 240 cm ja korkeus 140 cm.

Työkalujen ostamisen sijaan voit myös hyödyntää niiden vuokraamista tai kaverilta lainaamista.

2. Hanki tarvitsemasi materiaalit ja työskentelyvälineet. Käytämme tässä projektissa 10 cm leveää ja 2,5 cm paksua sahattua kuusilautaa. Sängynpäätyä tehdessäsi voit päästää luovuutesi valloilleen ja käyttää erilaisia puumateriaaleja aina tammilankusta sormipaneeliin. Pystyt vaikuttamaan merkittävästi lopputulokseen myös puun käsittelytavalla.

3. Ota esiin sahauksessa tarvitsemasi suojausvälineet, kuten kuulosuojaimet. Sahaa sängynpäädyn pintalaudat katkaisu- ja jiirisahalla oikeaan mittaan. Jos käytössäsi ei ole kyseistä työvälinettä, pystyt sahaamaan laudat myös käsisahalla.

Vinkki!

Sahaamista helpottamaan voit hankkia jiirisahapöydän tai tehdä itse sahauspukin.

4. Ota esiin hionnassa tarvitsemasi suojausvälineet, kuten hengityssuojain. Hio lautojen terävät kulmat sekä pinnat tasaisiksi P180-hiomapaperilla. Pyri tikuttomaan lopputulokseen. Voit hioa myös hiomakoneella tai käyttää hiomatukea, jolloin lopputuloksesta tulee tasaisempi.

Vinkki!

Puusepän suosima laadukas hiomapaperimerkki on Mirka.

5. Suojaa työskentelyalusta ja käytä suojakäsineitä. Käsittele laudat haluamallasi tavalla. Tässä on käytetty liuotinohenteista ruskeaa petsiä. Voit käyttää myös esimerkiksi vesiohenteista petsiä, lakkaa, puuöljyä tai puuvahaa. Tee käsittely joko vaahtomuovisienellä tai siveltimellä. Anna kuivua vähintään yön yli ennen seuraavaa työvaihetta.

6. Valmista runko kertopuusta sahaamalla. Ota huomioon materiaalien paksuudet ja lisää vähintään yksi tukipuu keskelle. Kasaa runko ruuvaamalla 8 cm pitkillä ruuveilla. Rungon tekeminen ei ole välttämätöntä, sillä voit kiinnittää pintalaudat myös suoraan seinään. Tällöin sängynpäätyyn ei tule rungon tuomaa syvyyttä. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto silloin, kun tilaa on vähän.

7. Mikäli haluat yhdistää sängynpäätyyn tasot yöpöydiksi, sahaa ja käsittele niihin laudat kuten edellä. Teimme tason yhdestä 15 cm syvästä kierrätyslaudasta, jonka leveys oli 37 cm. Voit myös tehdä esimerkin mukaiset tasot kahdesta 10 cm leveästä laudasta kiinnittämällä ne yhteen. Hio ja käsittele sahaamasi päädyt.

8. Kohdista pintalaudat suoraan linjaan toistensa kanssa käyttämällä apuna edellisestä sahauksesta jäänyttä lautaa. Aseta apulauta rungon kertopuuta vasten ja laita pintalaudat tasan apulaudan kanssa. Näin varmistat, että saat asennettua jokaiselle sivulle tulevat päätylaudat siististi tasan pintalaudan kanssa.

9. Kiinnitä pintalaudat runkoon naulaimella tai ruuvinvääntimellä. Voit halutessasi jättää lautojen väliin raon. Huomioi, että silloin runkopuut voivat näkyä raoista. Tällöin runkopuu kannattaa käsitellä saman sävyiseksi kuin pintalaudat. Kun kiinnität pintalautoja keskeltä, keskimmäisen runkopuun löytämisen helpottamiseksi voit käyttää apuna lautaa tai linjainta.

10. Mittaa pintalautojen korkeus, jotta saat tarkan pituuden päätylaudoille. Sahaa päätylaudat oikeaan mittaan ja hio sahatun päädyn nurkat kevyesti. Kiinnitä päätylaudat runkoon joko naulaimella tai rungon sisäpuolelta ruuvinvääntimellä. Mikäli käsittelit laudat esimerkiksi öljyllä, voit jättää lakkauksen ja välihionnan tekemättä.

11. Kun laudat ovat kiinni rungossa, suojaa työskentelyalusta. Käsittele seuraavaksi lautojen pinnat pienellä telalla vesiohenteisella lakalla. Muista käyttää suojakäsineitä! Lakkauksen myötä petsattu pinta pysyy siistinä, eikä väriä pääse irtoamaan vuodevaatteisiin. Anna lakan kuivua. Lakatun puun syyt nousevat hieman pystyyn, joten tee kuivumisen jälkeen kevyt välihionta P320-hiomapaperilla.

12. Kiinnitä yöpöydät lautoihin joko takapuolelta ruuvaamalla tai etupuolelta kulmaraudoilla. Yöpöydän voit asentaa suunnilleen samalle korkeudelle sängyn kanssa. Voit toteuttaa taitojesi mukaan yöpöydän myös laatikollisena versiona, mikäli haluat tavarat piiloon.

Vinkki!

Inspiraatiota yöpöytiin löydät Instagramista tai Pinterestistä.

13. Mikäli et toteuta sängynpäätyysi valaistusta, siirry nyt kohtaan 17. Jos haluat myös valaistuksen, pohdi millaisen tunnelman haluat luoda tilaan. Led-valoissa on paljon vaihtoehtoja. Millaista sävyä tai väriä toivot tai haluatko ehkä himmennettävän valaistuksen?

14. Työstä lautaan alumiiniprofiilille sopiva ura käsisirkkelillä ja ohjaimella. Tässä projektissa listan koko on 0,9 cm × 1,7 cm. Kiinnitä alumiiniprofiili lautaan asennusliimalla. Alumiiniprofiilin voi kiinnittää lautaan myös ilman uran tekemistä. Tällöin ylin lauta jätetään hieman korkeammaksi, jolloin valonlähde peittyy.

15. Tee sähköjohtoa varten reikä (halkaisija 1 cm) sille puolelle sängynpäätyä, jossa on lähin pistorasia. Tee reikä porakoneen metalliporanterällä alumiiniprofiilin päähän siten, että se lävistää laudan. Pujota sähköjohto reiästä läpi ennen kalusteen lopullista asennusta.

16. Asenna seuraavaksi led-nauha alumiiniprofiilin sisälle. Se on helppo katkaista saksilla haluttuun mittaan. Nauhasta löytyy selkeät merkinnät turvallisista katkaisupaikoista. Siinä on valmiina myös kaksipuolinen teippi, joten asennus on helppoa ja nopeaa.

Vinkki!

Led-nauhan voi sijoittaa myös yöpöytien alle tai lattian rajaan.

17. Jotta saat asennettua sängynpäädyn suoraan seinään, koloa sängynpäädyn alaosasta jalkalistan kokoinen pala pois. Koloamisen voit tehdä esimerkiksi pistosahalla. Vaihtoehtoisesti voit myös kolota suoraan jalkalistasta sängynpäädyn kokoisen aukon pois.

18. Asenna sängynpääty kiinni tukevasti ja turvallisesti valitsemallasi tavalla. Voit esimerkiksi liimata sängynpäädyn seinään kiinni asennusliimalla, ruuvata suoraan kiinni sängyn runkoon pitkillä ruuveilla tai käyttää asennusrautaa.

Vinkki!

Ilman runkoa tehdyn sängynpäädyn voi kiinnittää myös suoraan seinään.

Pro-vinkit:

 • Kaikki puumateriaalit kannattaa käsitellä jollain tavalla, jotta ne säilyvät hyväkuntoisina vuosia eteenpäin.
 • Höylätty lauta on helpompi työstettävä, sillä siinä on jo valmiiksi sileä pinta.
 • Materiaalista ja väristä riippuen naulaimen pienikantaisten naulojen kannat eivät juuri erotu puun pinnasta.
 • Halutessasi voit hankkia yöpöydälle langattoman latausaseman puhelimelle tai upottaa pistorasian sängynpäätyyn. Hyvästi johtokasat!
 • Toteuttaaksesi näyttävän led-valaistuksen et tarvitse osaamista tai pätevyyttä sähkötöihin, sillä voit ostaa valmiina turvallisen paketin muuntajineen.
Kerrostaloasunnon makuuhuoneen vanha kankainen sängynpääty oli tummunut ja kulunut.
Tila muuttui kertaheitolla viihtyisämmäksi ja toimivammaksi uuden sängynpäätykokonaisuuden myötä.
Sängynpäädyn led-valaistuksen päivittäistä käyttöä helpottaa se, että käytössäsi on katkaisija tai langaton kytkin.
Kommentoi »