Puinen pyykkiteline on paitsi kätevä myös ilo silmälle – katso ohje ja nikkaroi siro teline itse
Tee itse
Puinen pyykkiteline on paitsi kätevä myös ilo silmälle – katso ohje ja nikkaroi siro teline itse
Rautakaupan listoista, pyörökepeistä ja pellavanyöristä rakentuu siro kuivausteline, jonka pyöristetyt rimat eivät tee taitoksia vaatteisiin. Pyykkitelineen voi tehdä myös harjanvarsista. Parolan asema -blogin Katja Rinkisen ohjeilla onnistut!
8.3.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Puinen pyykkiteline – tarvikkeet:

 • pyörölistaa tai pyörökeppiä, 15 mm
 • höylälistaa, 12 × 32 tai 15 × 32 mm
 • rullamitta, lyijykynä ja maalarinteippiä
 • puuliimaa ja hiomapapereita
 • uppokantaisia ruuveja, 3 × 20 mm
 • saha tai jiirisirkkeli
 • porakone
 • 2 kpl puristimia ja puupala
 • poranterä, 15 mm, 5 mm ja 2 mm
 • ketjua tai pellavanyöriä.
Pyykkiteline kootaan puulistoista ja pyörökepeistä. Valitse rauta­kaupassa ­suoria listoja.
Teline rakentuu kahdesta matalasta ja kahdesta korkeasta ­osiosta.

Puinen pyykkiteline – ohje:

 1. Sahaa höylälistasta neljä kappaletta 170 cm ja neljä kappaletta 101 cm pituista pätkää. Pitkien puulistojen toiseen päähän voi sahata pienen 1 cm viisteen.
 2. Poraa 15 mm poranterällä höylälistoihin reiät pyörökeppejä varten. Mittaa ensin paikat rei’ille. Pitkien listojen 1. reikä on 2,5 cm yläpäästä. Merkkaa seuraava 22 cm päähän ja sitten aina 19 cm välein, jolloin viimeinen reikä on 136 cm yläreunasta. Poraa 101 cm pitkiin listoihin reiät samalla jaolla, jolloin viimeinen reikä on 98 cm yläreunasta. Porauksesta tulee siistimpi, kun laitat maalarinteipit listaan molemmin puolin. Purista lista kiinni puupalaan ennen porausta, näin reiän alapuoli ei repeile.
 3. Sahaa pyörökepistä 14 kappaletta 120 cm ja kymmenen kappaletta 117,5 cm pitkiä pätkiä.
 4. Pyöristä hiomapaperilla höylälistojen päät. Siisti hienolla hiomapaperilla porattujen reikien reunat.
 5. Kasaa liimalla pitkistä 120 cm pyörökepeistä ja puulistoista yksi korkea osio ja yksi matala osio. Hyvin tärkeää on jättää 4. ja 6. keppi kiinnittämättä. Kasaa samoin lyhyemmistä 117,5 cm pyörökepeistä korkea ja matala osio, ja jätä 4. ja 6. kepin paikka vapaaksi.
 6. Kiinnitä jokainen pyörökeppi vielä paikalleen puulistaan ruuvilla. Tee 5 mm poranterällä pieni syvennys ensin ruuvinkannalle ja esireikä ruuville 2 mm poranterällä. Ilman näitä, ruuvi halkaisee kapean puulistan.
 7. Yhdistä viimeisenä kuivaustelineen osiot pitkillä pyörökepeillä, joita jäi 4 kpl odottamaan. Katso kuvasta mallia. Kiinnitä nämä kepit ruuvilla paikalleen vain ulommasta listasta. Sido lopuksi kaksi nyörinpalaa telineen poikkitueksi tai ruuvaa sivuihin pätkät ketjua.
Teline on helppo siirtää sivuun, kun pyykit ovat kuivuneet. Pinta ei kaipaa ­käsittelyä ennen käyttöä. Yksinkertaisen telineen voi tehdä vain kahdesta osiosta.
1 kommentti