Puikkokämmekkä palkitsee viherpeukalot runsaalla kukinnallaan – katso vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon

Puikkokämmekkä palkitsee viherpeukalot runsaalla kukinnallaan – katso vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Puikkokämmekkä on runsaskukkainen kasvi, joka on todellinen silmänilo ikkunalaudalla. Puikkokämmekän hoidossa ja kukittamisessa pitää huolehtia siitä, että kasvi saa tarpeeksi vettä ja valoa. Lue jutustamme vinkit, joilla onnistut puikkokämmekän kasvatuksessa ja hoidossa.
Julkaistu: 1.11.2018

Puikkokämmekät (Dendrobium-risteymät) saavat perhosorkideoita kokeilleen harrastajan haaveilemaan uudesta kasvivalloituksesta. Puikkokämmekät nimittäin näyttävät todella runsailta ja upeilta kukkiessaan.

Puikkokämmeköissä on lehtensä säilyttäviä ja lehtensä pudottavia lajikkeita. Lepoaikana lehtensä pudottavien ryhmään kuuluvat lajikkeet viihtyvät talven viileämmässä kuin lehtensä säilyttävät. Samoin kastelussa on eroja. Lehtensä pudottavat jätetään talveksi kastelematta, kun taas lehtensä säilyttäviä kastellaan parin viikon välein. Selvitä siis ennen puikkokämmekän hankkimista, kumpaan ryhmään kasvi kuuluu.

Puikkokämmekkä: kasvatus ja hoito

Valo-olot

Kaikki puikkokämmekät tarvitsevat hyvin paljon valoa, joten etenkin talvella puikkokämmekälle paras kasvupaikka on mahdollisimman valoisa ikkuna. Kesäksi kasvin voi siirtää paahteiselta ikkunalaudalta hajavaloon tai ulos valoisalle paikalle, joka ei kuitenkaan ole suorassa paahteessa.

Lämpötila

Puikkokämmekät, jotka säilyttävät lehtensä lepoaikana, on hyvä siirtää talveksi viileämpään paikkaan, jonka lämpötila on noin 15–18 astetta. Lehtensä varistavat tarvitsevat viileämmän talvehtimispaikan: sopiva lämpötila on 10–13 astetta.

Puikkokämmekkä 'Stardust' on aivan kukkien peitossa, kun se avaa nuppunsa.

Puikkokämmekän kastelu ja lannoitus

Kaikki puikkokämmekät tarvitsevat kasvukaudella runsaasti vettä, sillä kasvualusta ei saisi päästä kuivumaan. Lannoita puikkokämmeköitä kasteluveden mukana annosteltavalla ravinteella noin kahden viikon välein. Vähennä kastelua asteittain syksyä kohden, jolloin kasvi alkaa siirtyä lepotilaan.

Lehtensä varistavan puikkokämmekän kastelu aloitetaan keväällä, kun varsimukulan tyveltä alkaa kasvaa uusi verso. Lisää kastelua, kun verso on venynyt noin viisisenttiseksi.

Puikkokämmekän muu hoito

Puikkokämmekät tarvitsevat orkideoille tarkoitettua kasvualustaa, sillä ne eivät viihdy tavallisessa kukkamullassa. Valmiissa kukkakaupasta saatavassa kasvualustassa eri raaka-aineet ovat oikeassa suhteessa. Jos haluat tehdä kasvualustan itse, käytä männynkaarnan paloja, puuhiiltä ja rahkasammalta.

2 kommenttia