Piha ja puutarha
Viherpiha

Puiden leikkausaika vaihtelee lajeittain

Puiden leikkausaika vaihtelee lajeittain

Syyskesä on sopiva leikkausajankohta kestäville puulajeille. Talvenarat lajit ja lajikkeet kannattaa leikata kesällä tai varhain keväällä.
Teksti Outi Tynys
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Leikkaa syksyllä

  • Pitkäikäiset ja ilmastollisesti kestävät puulajit, kuten metsätammi, metsälehmus ja metsämänty, kestävät parhaiten leikkaamista. Voit leikata niitä myöhäiseen syksyyn asti.
  • Myös kestäviä, nestettä vuotavia puulajeja, kuten metsävaahteraa, tavallista koivua ja tuomea, voit leikata syyspuolella pakkasten tuloon asti. Toinen mahdollinen ajankohta on varhainen kevättalvi.
  • Poista omenapuusta vesiversoja elokuun loppuun saakka. Se parantaa puun ilmavuutta, mikä vähentää kasvitauteja. Voit saksia puusta myös hedelmiä varjostavia versoja.

Leikkaa vasta keväällä

  • Talvenaroilla kasvikannoilla ja -lajikkeilla myöhäiset ja rajut käsittelyt lyhentävät puun elinikää. Ole sitä varovaisempi, mitä pohjoisempana asut. Voimakas saksiminen vaikuttaa typpilannoituksen tavoin: versokasvu kiihtyy ja talvehtiminen heikkenee.
  • Leikkaa esimerkiksi hevoskastanjaa, kultasadetta ja japaninvaahteraa ainoastaan elokuun alkupuolelle saakka.
  • Älä leikkaa enää kirsikoita ja luumuja, sillä ruusukasvien heimoon kuuluvat puut altistuvat kosteassa säässä sieni- ja bakteeritaudeille sekä tuhohyönteisille. Parhaat ajankohdat ovat varhainen kevättalvi, heinäkuu ja elokuun alku.
Julkaistu: 25.7.2016