Pomppulinna olohuoneessa! Avotakan sisustustoimittajan kaksiossa on otettu tilasta kaikki irti
Sisustus
Pomppulinna olohuoneessa! Avotakan sisustustoimittajan kaksiossa on otettu tilasta kaikki irti
Avotakan sisustustoimittajan, sisustusarkkitehti Laura Brotheruksen koti on muunneltava ja viihtyisä. Kaksioon jäi hyvällä suunnittelulla reilusti tilaa leikille ja puuhille.
18.4.2018
 |
Avotakka
Suutarin lapsella tulee olla kauniit ja hyvät kengät! Laura haluaa antaa Emilille ihanan kodin ja hyvän arjen.

”Kun ryhdyimme mieheni Hannun kanssa etsimään ensimmäistä yhteistä kotiamme, toivelistalla olivat parveke, hissi ja kolme huonetta. Emil-poikamme oli silloin puolivuotias. Mieluinen asunto löytyi 1890-luvun kerrostalon piharakennuksesta Kruununhaasta, mutta saimmekin kivuta portaita neljänteen kerrokseen ja tuulettaa taloyhtiön parvekkeella. Tilaakin on vain kahden huoneen verran. Kodissa viehättivät vastustamattomasti valoisuus, pohjaratkaisu, vanhat kakluunit ja lähes nelimetrinen huonekorkeus.

Olo- ja makuuhuoneen välistä ovea on siirretty keskeltä vasemmalle, jotta makuutilaan mahtuu myöhemmin rakentamaan fiksusti lastenhuoneen. Televisio maastoutuu hyvin seinälle koottuun esinekokoelmaan. Tarpeeksi leveä vintagelipasto löytyi pitkän etsinnän jälkeen Bukowskisin verkkohuutokaupasta.
Muistot talteen: Matti Pikkujämsän tekemä muotokuva ja vanha perhostaulu ovat osa olohuoneen persoonallista taulukollaasia.
Varta vasten LP-levyjä varten hankittuihin Muuton Stacked-hyllymoduuleihin on salakavalasti kertynyt kirjoja ja elokuvia. Väistyneet ja loput 20 000 levyä ovat Hannun studiolla Kaapelitehtaalla, jossa hän tekee musiikkia.

Remontissa pistimme kaiken uusiksi. 1990-luvun parketin alta kaivettiin ja kunnostettiin alkuperäinen lankkulattia. Ahdas kylpyhuone leveni, olo- ja makuuhuoneen välinen ovi siirtyi, ja eteisestä keittiöön vievä ovi sai lähteä. Seinää purettiin, kaikki kynnykset tasoitettiin ja ovia pidennettiin. Säilytystilaa suunnittelin ja teetin maksimimäärän.

Entisajan koulutaulu löytyi alueen Facebook-kierrätyssivuilta. Se on hieman karkeaa katsottavaa mutta siksi juuri niin kiehtova. Vanha String-hylly on huudettu Bukowskis-verkkohuutokaupasta. Keittiössä siihen saa kätevästi esille tärkeimmät keittokirjat ja kipot.
Eteisen ja keittiön välistä on poistettu ovi ja seinä. Kattoon ulottuvaan, 40 senttiä syvään kaapistoseinämään uppoavat ulkovaatteet, kengät, siivoustarvikkeet, kuivaruoat ja kotitoimisto. Alvar Aallon kolmijalkajakkarat ovat varatuoleja.

Lastensynttäreillä Alvar Aallon kolmijalkajakkaroista tehdään pitkä kiemurteleva pöytä niin että jakkarat kiinnitetään toisiinsa nippusiteillä.

Palasohva on löytö ystävän vanhempien kodista. Se oli verhoiltu ruskearuudulliseksi. Nyt siinä on monivärinen Lauritzonin Margaret-kangasverhoilu. Sohvan osista rakentuu Emilille usein maja, ja kaveritkin tietävät, että huoneesta saa valtavan pomppulinnan. Ilmari Tapiovaaran Crinolette-tuoli on pitkäaikaislainassa ystävältä. Normann Copenhagenin Tablo-pöydän alle mahtuu Marimekon Pirput parput -kankainen rahi. Seinällä on Please Wait to be Seatedin Planet-valaisin ja katossa Menun Franklin.
Itämainen jättimatto on Lauran vaijan eli isoisän lapsuudenkodista. Nojatuoli on Hannun löytö vuosien takaa.
Posliinitiikeri on Hannun lapsuudenkodista. Näitä eläimiä löytyy joka huoneesta. Ruukuiksi kelpaavat vain pyöreät terrakotan väriset ja lasiset.

Asunto on nyt todella toimiva, vaikka neliöitä onkin vain 71,5. Kodissa pääsee kulkemaan ympäri, huoneesta toiseen. Usein rakennamme junaradan kulkemaan loputonta lenkkiä tai juoksemme kilpaa ympyrää. Leikille ja puuhille on tilaa paitsi olohuoneessa, keittiössä myös makuuhuoneessa. Vaihtoehtoisia nukkumapaikkoja on monia: Emilin toiveesta teen hänelle usein pedin olohuoneeseen tai keittiöön.

Välillä taas otan omaa tilaa ja aikaa ja siirryn yöllä keittiön tai olohuoneen sohvalle lukemaan salaa. Toimiva koti taipuu moneen."

Sivustavedettävä talonpoikaissohva on Lauran äidinisän lapsuuden kodista. Unelma toteutui: se onneksi mahtui keittiöön. Hannun löytöjä ovat Ex.t:n Fuse-valaisimet ja vanha jatkettava pöytä Bukowskis-verkkohuutokaupasta.
Sopu-maljakot ja kulho ovat suomalaisen suunnittelutoimiston Studio Finnan kädenjälkeä.
Tavoitteena oli mahdollisimman käytännöllinen ja ajaton keittiö. Hento sävy yläkaapeissa on armollinen lialle ja sopeutuu kaikkiin ympäröiviin sävyihin. 30 senttiä leveitä ovia ei tarvitse väistää avatessa. Helppohoitoinen Corian-taso on yhä vitivalkoinen. Keittiön ja kaapistot teki mittatilauksena Opdeco.
Epäsymmetrinen seinäkaistale maalattiin keittiön yläkaappien jatkeeksi ovien väriin sointuvalla sävyllä. Valaisin on Note Design Studion suunnittelema Ex.t:n Fuse. Kanakeitto-valokuvateos on Marina Ekroosin.
Sängynpäädyn sijaan seinään maalattiin kaistale. Lauran äidin löytämään vanhaan Tynelliin on vaihdettu villin värinen neonoranssi johto. Grafiikka on Johanna Bruunin Blob I ja kattovalaisin on Tapio Wirkkalan Airamille suunnittelema K2-131.
Seinään kiinnitetyt Muuramen Mup-kaapit olivat edellisessä kodissa yhtenä pitkänä tasona. Emilin vaatteet ja lelut on sijoitettu siten, että hän ylettää niihin itse. Vanha, korkea sairaalasänky sai alleen pyörät, jotta sitä voi vaivatta liikutella. Muuton Restore-huopakorit eivät päästä ääniä, kun niitä siirretään. Seinässä on Jieldén Signal-valaisimet.
Laajennettuun kylpyhuoneeseen mahtuu nyt leikiten täyssyvä integroitu, kuivaava pyykinpesukone. Päällinen toimi vauva-aikana hoitopöytänä. Eteiseen avautuva, tilaa vievä ovi korvattiin liukuovella. Lattiassa on Marrakech Designin Dandelion-sementtilaatta ja seinissä mikrosementtiä. Kalusteet teetettiin mittatilaus työnä Opdecolla. Hanat ovat Moran Rexx-mallistoa.
Kommentoi »