Pöllömaskotti
Tee itse
Pöllömaskotti
Oletko jo törmännyt pieniin, virkattuihin maskotteihin? Amigurumin tekee melko nopeasti vaikka jämälangoista. Virkkaa sympaattinen pöllömaskotti.
8.2.2012
 |
Kotivinkki

Näitä tarvitset: Kahta eri sävyä villalankaa, jonka tiheys on 20–22 s / 10 cm (esimerkiksi Sandnes Smart Superwash vaaleanruskea, sävy 3161 ja tummanruskea, sävy 3082) molempia noin 50 g vähän kolmatta väriä (esimerkiksi keltaista, sävy 2117) jalkoihin ja nokkaan Virkkuukoukku nro 3 ½–4 Kanavaneula Askarteluvanua (Granulaattirakeita) Läpi painettavat muovisilmät, halkaisija 12 mm Helmilankaa samoissa sävyissä kuin villalankoja

Korkeus: noin 14 cm Langantiheys: 36 silmukan (aloituskrs + 5 krs) perusympyrä on halkaisijaltaan noin 5 cm. Mallivirkkaus: Virkkaa kiinteitä silmukoita (ks) spiraalina ohjeen mukaan. Silmänympärykset virkataan pitkillä, kahden langankierron pylväillä (pp).

Yleisohjeita

Ellei toisin mainita, kaikki kappaleet lopetetaan katkaisemalla lanka ja vetämällä se silmukan läpi. Jätä aina lopuksi pitkä langanpää, jota voit käyttää myöhemmin kappaleiden yhdistämiseen.

Jos virkkaat pöllön jämälangoista, tarkista että langat ovat samanvahvuisia.

Aloitussilmukka

Amigurumin virkkauksen voi aloittaa tavallisella aloitussilmukalla, mutta niitä varten on kehitetty myös oma aloitussilmukka. Sitä  kutsutaan nimellä ”magic loop”. ❶ Ota lanka vasempaan käteesi niin, että langanpää osoittaa ylöspäin. Käännä kätesi kämmenpuoli itseesi päin ja kierrä lanka kolmesti vasemman etusormesi ympärille (langanpää jää ”ulommaiseksi” sormen taakse).

❷ Työnnä koukku sormen ympärille muodostuvien langankiertojen läpi, ota ylin (eli kerästä tuleva) lanka koukulle ja vedä kahden alemman langankierron läpi.

❸ Ota lanka uudelleen koukulle ja virkkaa kahdesta langankierrosta muodostuvaan silmukkaan 1 ks.

❹ Irrota silmukka sormestasi ja virkkaa siihen tarvittava määrä kiinteitä silmukoita (tässä ohjeessa yleensä 6 ks). Vedä langanpäästä niin huomaat, että toinen silmukan langoista alkaa kiristyä. Ota kiinni kiristyvästä langasta ja vedä sen avulla toinen lanka kireämmälle. Nyt voit helposti kiristää koko silmukan tiiviiksi langanpäästä vetämällä.

Katso ”Magic loop”-ohje videomuodossa YouTubessa.

Perusympyrä

Useimmat amigurumia varten tehtävät kappaleet pohjautuvat perusympyrään. Se on jaollinen kuudella, eli jokaisella lisäyskerroksella lisätään 6 ks tasavälein. Vastaavasti symmetristen kappaleiden kavennukset ovat samassa linjassa, jolloin niiden paikat on helppo tarkistaa edellisestä kerroksesta. Älä sulje kerroksia, vaan jatka virkkausta kerroksen päätyttyä spiraalimaisesti edellisen kerroksen ensimmäisestä silmukasta. Tee aloitussilmukka ja virkkaa siihen 6 ks. Kiristä silmukka. 1. krs: 2 ks jokaiseen silmukkaan = 12 ks

2. krs: ks, 2 ks joka 2. silmukkaan = 18 ks

3. krs: ks, 2 ks joka 3. silmukkaan = 24 ks

4. krs: ks, 2 ks joka 4. silmukkaan = 30 ks

5. krs: ks, 2 ks joka 5. silmukkaan = 36 ks

6. krs: ks, 2 ks joka 6. silmukkaan = 42 ks

7. krs: ks, 2 ks joka 7. silmukkaan = 48 ks

Pää

Virkkaa tummemmalla langalla. 1.–7. krs: virkkaa perusympyrä, jossa on 48 ks. 8.–15. krs: ks  16. krs: ks, virkkaa joka 7. ja 8. ks yhteen = 42 ks. 17. krs: ks, virkkaa joka 6. ja 7. ks yhteen = 36 ks.

Töyhdöt

Virkkaa tummemmalla langalla. 1. krs: tee perusympyrä, jossa on 12 ks. 2.–5. krs: ks  6. krs: 4 ks, virkkaa 5. ja 6. ks yhteen, 4 ks, virkkaa 11. ja 12. ks yhteen.

Silmänympärykset

Tee vaaleammalla langalla aloitussilmukka ja virkkaa siihen 4 kjs (= 1. pp), 17 pp. Yhdistä ympyräksi ps:lla. Jätä aloitussilmukka hiukan löysäksi, jotta voit myöhemmin työntää silmän kiinnitystapin sen läpi. Tee toinen silmänympärys samoin.

Nokka

Tee keltaisella langalla aloitussilmukka ja virkkaa siihen 6 ks.  Kiristä silmukka. 1. krs: ks, 2 ks joka 2. silmukkaan = 9 ks 2. krs: ks  3. krs: ks, 2 ks joka 3. silmukkaan = 12 ks 4. krs: ks

Vartalo

Virkkaa vaaleammalla langalla. 1.–7. krs: virkkaa perusympyrä, jossa on 48 ks 8.–25. krs: ks 26. krs: ks, virkkaa joka 7. ja 8. ks yhteen = 42 ks 27. krs: ks, virkkaa joka 6. ja 7. ks yhteen = 36 k. Katkaise lanka, vedä se silmukan läpi ja päättele.

Siivet

Virkkaa tummemmalla langalla. Yläosa: 1.–2. krs: virkkaa perusympyrä, jossa on 18 ks. 3. krs: 8 ks, 2 ks 9. silmukkaan, 8 ks, 2 ks 18. silmukkaan = 20 ks  4. krs: 9 ks, 2 ks 10. silmukkaan, 9 ks, 2 ks 20. silmukkaan = 22 ks  5. krs: 10 ks, 2 ks 11. silmukkaan, 10 ks, 2 ks 22. silmukkaan = 24 ks  6. krs: ks  Virkkaa vielä 3 ks ja katkaise lanka. Alaosa: 1. krs: virkkaa perusympyrä, jossa on 12 ks 2. krs: ks, 2 ks 6. ja 12. silmukkaan = 14 ks 3. krs: ks, 2 ks 7. ja 14. silmukkaan = 16 ks 4. krs: ks  5. krs: ks, 2 ks 8. ja 16. silmukkaan = 18 ks 6. krs: ks  7. krs: ks, 2 ks 9. ja 18 silmukkaan = 20 ks 8. krs: ks  9. krs: ks, 2 ks 10. ja 20. silmukkaan = 22 ks 10. krs: ks 11. krs: ks, 2 ks 11. ja 22. silmukkaan = 24 ks 12. krs: ks. Virkkaa vielä 3 ks, katkaise sitten lanka.

Pyrstö

Virkkaa tummemmalla langalla. 1.–2. krs: virkkaa perusympyrä, jossa on 18 ks 3.–4. krs: ks  5. krs: 7 ks, virkkaa 8. ja 9. ks yhteen, 7 ks, virkkaa 17. ja 18. ks yhteen 6. krs: ks  7. krs: 6 ks, virkkaa 7. ja 8. ks yhteen, 6 ks, virkkaa 15. ja 16. ks yhteen (kavennukset tulevat samaan linjaan 5. krs kavennusten kanssa). 8. krs: ks.

Jalat

Virkkaa keltaisella langalla. 1.–2. krs: virkkaa perusympyrä, jossa on 18 ks. 3. krs: 5 ks, tee 1. varvas (virkkaa samaan silmukkaan 5 p niin, että jätät jokaisen pylvään viimeisen läpivedon tekemättä, kunnes olet virkannut 5 p. Ota sitten lanka koukulle ja vedä se koukulla olevien 6 silmukan läpi), 2 ks, 2. varvas, 2 ks, 3. varvas, 5 ks, 4. varvas. 4. krs: ks  5. krs: 5 ks, virkkaa 4 x 2 ks yhteen, 5 ks 6. krs: 5 ks, virkkaa 2 ks yhteen, 1 ks, virkkaa 2 ks yhteen (kavennukset tulevat edellisen kerroksen ensimmäisen ja viimeisen kavennuksen kohdille), 4 ks  7.–8. krs: ks. Tee toinen jalka samoin.

Vinkki vielä

Merkitse viimeinen lisäys langalla tai hakaneulalla, se helpottaa kerrosten laskemista. Huomaa, että spiraalimaisen rakenteen takia lisäyksettömien kerrosten viimeiset silmukat eivät ole pystysuorassa.

Kokoaminen

❶ Viimeistele ensin silmänympärykset. Työnnä silmän kiinnitystappi silmänympäryksen läpi ja kiristä aloitussilmukka, päättele lanka hyvin. Päättele myös lopetuslanka solmimalla se nurjalle puolelle. Aseta pöllön pää niin, että langanpää on takana keskellä. Kiinnitä silmät symmetrisesti etupuolelle noin 6 krs:n päähän alareunasta. Ompele silmänympärysten reunat kiinni päähän helmilangalla (vedä silmänympärysten langanpäät neulalla pään sisäpuolelle, niin ne eivät ole ommeltaessa tiellä).

❷ Kiinnitä nokka silmien väliin keskelle noin 1 krs:n päähän alareunasta, noin 5 krs:n matkalta.

❸ Taita töyhdöt litteiksi niin, että kavennukset jäävät sivuille. Ompele ne pään sivuille, 7 krs:n päähän pään aloituskerroksesta.

❹ Täytä pää ja vartalo vanulla ja ompele ne toisiinsa kiinni. (Voit laittaa vartalon pohjalle ensin 3–4 ruokalusikallista granulaattirakeita, niin pöllö istuu tukevammin.)

❺ Ompele siiven ylä- ja alaosat toisiinsa kiinni niin, että kummankin osan lisäysrivit ovat kohdakkain ja jäävät siiven sivuille. Kun käytät ompeluun sen yläosan langanpäätä, osat asettuvat luontevasti kohdilleen. Jätä siipeen täyttöaukko, joka on kummastakin reunasta 3 ks kapeampi kuin itse siipi. Täytä siipi kevyesti vanulla ja ompele täyttöaukko kiinni alaosan langanpäällä. Ompele siipi helmilangalla vartalon sivulle täyttöaukko alaspäin noin 1 krs:n päähän yläreunasta, noin 10 krs:n matkalta. Siipi asettuu luontevasti paikalleen, kun ommel kulkee yläreunassa levennyssilmukoiden ”alapuolella”. Kiinnitä toinen siipi samoin.

❻ Täytä jalat ja ompele ne vartalon alareunaan sivuille niin, että niiden alareunat ovat vartalon pohjan viimeisen lisäyskerroksen yläreunassa.

❼ Taita pyrstö litteäksi. Jätä kavennukset  sivuille. Ompele pyrstö keskelle taakse niin, että sen alareuna on vartalon pohjan viimeisen lisäyskerroksen yläreunassa.

Teksti ja suunnittelu Anu Koski // Kuvat Pirita Särmä

Kommentoi »