Avotakka

Poikamiesboksista tuli taiteen värittämä lapsiperheen turvapesä – ”Kodin muuttuminen yhteiseksi vei aikaa ja vaati kompromisseja”

Poikamiesboksista tuli taiteen värittämä lapsiperheen turvapesä – ”Kodin muuttuminen yhteiseksi vei aikaa ja vaati kompromisseja”
Kun helsinkiläinen Saara muutti ullakkohuoneistoon, avomies oli jo kalustanut sen valmiiksi. Yhteiselo on vaatinut molemmilta kompromisseja mutta tuonut pelkistettyyn tyyliin väriä ja pehmeyttä.
Julkaistu: 11.5.2020
Saaran, hänen avomiehensä ja Linn-tyttären koti sijaitsee Heikki Kaartisen vuonna 1911 suunnittelemassa ja rakennuttamassa kerrostalossa Helsingin Hietalahdessa.
Helsingin Hietalahden kauppahallia ympäröivää asuinaluetta pommitettiin jatkosodan aikaan. Talojen kivijaloissa näkyy edelleen useita historian jättämiä jälkiä.
1950-luvulla monet taloyhtiöt saivat sotakorvauksia ja tuhot haluttiin korjata. Saara perheineen asuu vuonna 1911 rakennetun kerrostalon lisäkerroksessa, joka rakennettiin sodassa vaurioituneen kattokerroksen tilalle.
Ruokapöydän ja keittiön väliin jää pieni saareke, joka toimii arjessa hyvin lisätasona.
Tavaroiden huolto kannattaa, sillä kaasuhella ja keittiö ovat lähes kymmenen vuotta vanhat. Hyvää ja toimivaa ei kannata vaihtaa uuteen ja moderniin pelkän ulkonäön takia. Väriläiskänä on persialainen käsin kudottu matto.
Ikkunasyvennys on loistopaikka yrttihyllykölle.
Kolme sisäänkäyntiä ja kaksi huonetta sisältävän ullakkohuoneiston hankki itselleen alun perin Saaran avomies kymmenisen vuotta sitten. Viime vuosien aikana se on onnistuneesti muuntunut poikamiesboksista lapsiperheen kodiksi. Muutos on vaatinut sisustusmieltymysten yhteensovittamista – kuten yhdessä eläminen yleensäkin.
Nelivuotiaan Linnin ja isän yhteinen harrastus on ruoanlaitto. Saaran perheelle kokkailu on kiva tapa olla yhdessä.
Avarasta ullakkoasunnosta on kaunis ”ranskalainen” kattonäkymä. Olohuonetta värittää Ippolitin maalaus. Ligne Roset’n sohva, ruokapöytä ja tuolit ovat Skannosta.
Anna perheenjäsenten kiinnostuksen kohteiden näkyä kotona. Esillä olevat kirjat kertovat lukuharrastuksesta, ja lasten löytämät aarteet sopivat osaksi kauniita sommitelmia.

Muuttaessa toin mukanani...

minimaalisen määrän tavaroita yksiöstäni. Avomieheni oli jo ehtinyt hankkia asuntoon melkein kaiken tarvittavan. Yhteiseen kotiin tarvittiin vain minun parempi sänkyni, ja mukana oli tultava myös äitini vanha piianpeili. Asunnon muuntuminen omaksi ja yhteiseksi kodiksi vei aikaa ja vaati molemmilta kompromisseja mutta toi lopulta sopivan tasapainon. Itselleni tunnelma ja kauneus ovat ensisijaisia, avomiehelleni käytännöllisyys. Sisustustyynyjen määrää hän ei ymmärrä vieläkään, koska ei niitä ”tarvita”. Huumorilla olemme pärjänneet, ja yhteinen linja on löytynyt.

Oma sisustustyylini...

on aiemmin ollut tätä maanläheisempi. Modernit, kiiltävät italialaiset designkalusteet ja mustavalkoinen värimaailma tuntuivat aluksi makuuni pelkistetyiltä. Ajan kuluessa aloin pitää selkeästä tyylistä, ja vuosien kuluessa olemme muokanneet sisustusta pehmeämmäksi lisäämällä vastapariksi vanhoja, maanläheisiä materiaaleja. Kodistamme on tullut viime vuosina jopa värikäs, mikä miellyttää meitä kaikkia.
Perheen yhteisiä harrastuksia ovat yhteiset ruoanlaittohetket ja lukeminen.
Salvador Dalin ja Marc Chagallin litografiatyöt reunustavat Linnin huoneen ikkunaa. Huonekasvin muoviruukun voi piilottaa paitsi koriin myös paperipussiin tai kangaskassiin.
Kotimatkalta tarttuu pieniin käsiin aarteita tuliaisiksi joka päivä. Juliste on Tukholman Fotografiskasta.

Minua viehättää...

huonekalujen menneisyys. Asioilla ja tavaroilla on erityinen merkitys, kun tuntee niiden historian. Kodissamme on useita vanhoja huonekaluja. Isoäidin vanhan lipaston makuuhuoneessamme olemme yhdessä avomieheni kanssa entisöineet. Aiemmin lipasto oli vihreä, mutta nyt mustana se sopii paremmin meidän kotiin.

Pidämme erityisesti...

taiteesta. Tauluja on mukava katsella, ja ne tekevät kodistamme erityisen, meidän näköisen. Iso olohuoneen maalaus on yksivuotislahja tyttärellemme. Kun kuulimme saavamme taidelähetyksen, emme tienneet, mitä odottaa. Kävi kuitenkin niin, että ihastuimme tauluun, ja se kruunasi värikkäästi valkean seinän.
Isoäidin vanha lipasto muuttui parin käsittelyssä mustaksi. Tumma lattia tuo näyttävästi esiin värikkään käsin kudotun persialaismaton.
Kukkien väri-ilottelun taustalla on Hilma af Klintin juliste.
Akustinen taulu on Wilhelmiina Kososen suunnittelema Gran Ru -malliston Romance Stitch ja tilattu Innofusorista.
En koe, että sisustamme kotia vaan hankimme asioita, joita tarvitsemme.
Monet huonekaluista ovat isovanhempien perua. Makuuhuoneessa työpöydän kulmalla odottaa liuta tauluja pääsyään seinälle.

Tärkeintä sisustamisessa on...

käytännöllisyys. En koe, että sisustamme kotia vaan hankimme asioita, joita tarvitsemme. Vertailemme ja harkitsemme tarkkaan ennen hankintaa. Tyylimme on yhdistelmä molempien mieleisiä ajattomia hankintoja. Olen oppinut puolisoltani kärsivällisyyttä ja harkintakykyä valintojen äärellä.

Olemme muokanneet kotia...

remontoimalla lisää säilytystilaa ja muutimme työtilan lastenhuoneeksi, kun Linn teki tuloaan. Aluksi suunnittelimme avointa vaatehuonetta, mutta käytännöllisyys voitti ja rakensimme paremmin perhettämme palvelevan ratkaisun. Hyvin suunniteltuun kaapistoon saimme mahdutettua enemmän säilytystilaa, joka ei vie makuuhuoneestamme turhaan neliöitä.
Linnin omassa huoneessa on tarkka järjestys: keittiönurkkaus, piirustuspöytä ja paikka lukuisille kirjoille. Vaatekaappi on rakennettu asunnon yhden sisäänkäynnin paikalle.
Linnin huone on tehty vanhaan työhuoneeseen. Lisätty liukuovi antaa nukkumarauhan. Linn on teipannut omia ja mummin piirtämiä taideteoksia sänkynsä yläpuolelle.

Meille on tärkeää...

pitää tavaroistamme hyvää huolta ja siten pidentää niiden käyttöikää. Se on hyvä ekoteko kaiken kuluttamisen keskellä. 2000-luvun puolivälissä remontoitu keittiömme on yhä täysin toimiva. Monet isot kalusteemme ovat yli kymmenen vuotta vanhoja, mutta ne ovat edelleen hyvässä kunnossa ja niiden design kestää aikaa. Myös kierrätys on meille tärkeää.

Meille tuovat nautintoa...

hyvä kahvi ja ruoka. Olemme nautiskelijoita. Avomieheni ja Linn tekevät usein yhdessä ruokaa, ja välillä kokkailemme koko perhe. Se on meidän tapamme nauttia yhdessäolosta kotona. Luonnossa ja meren äärellä liikkuminen palauttaa arjessa. Inspiraatiota käymme bongailemassa kauniissa miljöissä Kööpenhaminassa, Tukholmassa ja myös täällä lähikaduilla.
Vanhojen kivitalojen sisäpihoilla on ihana tunnelma. Taloyhtiö on hiljattain rakentanut lapsille hiekkalaatikon.
Kommentoi »