Kaunis ja kodikas! Pipsa Hurmerinta halusi avokeittiön sijaan erillisen keittiön – ”On ihanaa kokata ja sotkea omassa rauhassa”
Rakenna ja remontoi
Kaunis ja kodikas! Pipsa Hurmerinta halusi avokeittiön sijaan erillisen keittiön – ”On ihanaa kokata ja sotkea omassa rauhassa”
Kokki Pipsa Hurmerinnan keittiössä on kokopuiset kaapistot ja kodikas tunnelma. Ammattilainen arvostaa kestäviä materiaaleja, ajatonta tyyliä ja käytännöllisyyttä. Kokatessa on lupa sotkea!
Julkaistu 28.11.2019
Avotakka

Pipsa Hurmerinnan ja hänen muusikkopuolisonsa Markus Nordenstrengin tunnelmallisessa keittiössä on sisäpihalle antava ikkuna ja sen edessä kahden hengen ruokapöytä, alkuperäinen ruokakomero ja tummansiniset kaapistot. Kapeassa kymmenen neliön tilassa on vain kaksi suoraa seinää, siksi L-mallinen keittiö oli järkevin ratkaisu 1920-luvun talon kerrostalohuoneistossa.

Ravintola Sikke’sin keittiömestarina työskentelevä Pipsa rakastaa erillistä keittiötään.

– On ihanaa kokata ja sotkea omassa rauhassa. Olohuoneiden nurkkaan remontoidut pienet avokeittiöt ovat keittiöitä, joissa on sohva ja televisio, Pipsa sanoo.

Peiliovelliset kaapistot ovat Kvänumin Ekeby Sand -mallistosta, jota myy Creanno. Huuva on maalattu samalla sävyllä kuin seinä. Kaasuliesi on Baumaticin.
Mattapintaiset Carrara-marmoritasot ovat Abl-laatoista. Kaapistojen sininen sävy on Hav ja avohyllyn sävy Dunvit.
Lasipurkeissa olevat mausteet pysyvät hyvässä järjestyksessä laatikoston puisissa lokeroissa.
Pöytä ja pinnatuolit ovat Markuksen isoisän perintöä. Perheen varsinainen ruokapöytä on olohuoneessa. Keittiön vieressä on kouluikäisen Leonin huone.

Hän ehti haaveilla ruotsalaisesta puusepäntyönä valmistetusta keittiöstä yhdeksän vuotta. Hyvää kannatti odottaa. Kvänum-keittiön käsin maalatut, kokopuiset laatikostot ja hyllyt kestävät vuosikausia ja kun niihin tulee kolhuja, ne voi maalauttaa uudelleen. Ammattikokki säilyttää vetolaatikoissa patoja ja kattiloita sekä päivittäiseen ruoanlaittoon tarvittavia ruoka-aineita ja mausteita. Astiat ja juomalasit on pinottu avohyllyyn.

– Ennen keittiöremonttia lahjoitin pois ison määrän astioita. Nyt pyrin siihen, että astioita on sopiva määrä enkä tunge hyllyjä liian täyteen. Se on minulle ihan uusi juttu, Pipsa toteaa.

Uusiin kaappeihin ja ruokakomeroon mahtuvat kaikki tarpeelliset tarvikkeet.
Pipsa nauttii aamukahvit aina keittiön ikkunan edessä. Taustalla on alkuperäinen kuivamuonakaappi.
Alkuperäisessä komerossa säilyvät ruokatarvikkeet, pakastusrasiat ja keittiötekstiilit.
Electroluxin jääkaapissa on pariovet ja kätevä ulosvedettävä pakastinosa.

Leveä ja syvä jääkaappi on Pipsan lemmikki. Sen rosteripintaisissa ovissa on hänen poikansa Leonin piirustuksia, jääkaappimagneetteja sekä valokuvia. Hän avaa jääkaapin pariovet ja voilà – kaikki ruoka-ainekset ovat nähtävissä yhdellä silmäyksellä.

– Näitä kutsutaan french doorseiksi, Pipsa valistaa.

Jääkaapin alaosassa on vielä ulosvedettävä pakastinlaatikko.

– Me olemme Markuksen kanssa pitkiä ihmisiä. On ihanaa, kun ei tarvitse olla kontillaan lattialla, jos haluaa ottaa pakastimesta jotain, Pipsa sanoo.

Hän tunnustaa tehneensä keittiössään myös epäkäytännöllisiä ratkaisuja. Keittiön marmoritasot imevät kaiken lian, ja niitä on vaikea saada puhtaiksi.

– En halua tehdä sisustusratkaisuja pelkästään käytännöllisyyden ehdoilla.

Pipsa on tuonut astioita New Yorkista ja Pariisista. Kokki haluaa pitää tasot aina mahdollisimman tyhjinä. Pipsa käyttää tikkaita yltääkseen ylähyllylle.
2 kommenttia