Avotakka

Kallen ja Pinjan upouusi rivitalokoti tulvii persoonallisia ideoita – ”Värittömyys on minulle kummajainen”

Kallen ja Pinjan upouusi rivitalokoti tulvii persoonallisia ideoita – ”Värittömyys on minulle kummajainen”
Pinjan ja Kallen kodin sisustus näyttää harkitulta, vaikka monet tavarat ovatkin ajautuneet sinne sattumalta. Pinja valitsee aina värikkään vaihtoehdon ja värikkäistäkin sen rohkeimman.
Julkaistu 13.3.2023

Kalle Niemelä oli vielä sinkku, kun hänen tuttavansa houkuttelivat nuoren miehen kaveriksi aloittamaansa ryhmärakennushankkeeseen. Sen tuloksena valmistui värikäs seitsemän asunnon rivitalo Helsingin Alppikylään. Kun rakentaminen oli vielä käynnissä, Kalle rakastui Pinjaan. Pinja ehti projektiin mukaan hetkenä, jolloin piti tehdä päätökset pintamateriaaleista.

Valintoja tehdessään Pinja luotti tyylitajuunsa.

– Tässä asunnossa suuntaviivat oli valmiiksi mietitty, ja siksi oli turvallista tehdä uskaliaitakin päätöksiä ilman, että epäonnistumisen riski olisi tuntunut liian isolta. Suurempi riski oli kai se, kun heittäydyin leikkiin rakkaimpani kanssa, sanoo Pinja.

Olohuoneen tunnelman luovat Teknoksen Giggle-sävy ja Togo-sohvat. Vertigo-katto­valaisin on Skannosta. Eeva Koskimäen teos löytyi Vimman muuttomyynnistä. Arperin Pix-rahi on lainassa Pinjan lapsuudenkodista. Värikäs matto on Elegantik-antiikkiliikkeestä. Lattiavalaisin on Dixonin Copper.
Sohvapöytä löytyi lahtelaiselta kirpputorilta. Suurin osa kodin värikkäistä lasiesineistä on keräilty vuosien saatossa Kierrätyskeskuksista.

Miten koti vastaa unelmien kotianne?

Kalle: Emme ole koskaan ajatelleet tätä unelmien kotina, koska minun piti ensin muuttaa tänne yksin tai kavereiden kanssa. On ollut kuitenkin tosi mielenkiintoista ja tulevaisuutta ajatellen myös hyvin opettavaista, kun pääsimme näkemään rakentamisen eri vaiheita ilman, että piti olla isosti vastuussa mistään.

Pinja: Koko projekti tuntui turvalliselta ja myös hyvältä harjoitukselta kohti unelmien kotia. Monet päätökset tehtiin myös meidän puolestamme. En olisi vuosi sitten ikinä uskonut, miten ihana tästä kodista lopulta tuli. Ajattelin silloin paikkaa vain väliaikaisena ratkaisuna, mutta nyt tämä tuntuukin omalta ja hyvältä. Jos ympäristö olisi lähempänä luontoa, tämä hipoisi täydellisyyttä.

Rivitalon suunnitteli arkkitehti. Mikä oli hänen roolinsa talon sisäpuolella?

Kalle: Jotta hanke oli mahdollisimman kustannus­tehokas, arkkitehti Joonas Koskela määritti kiintokalusteiden, portaiden, kaiteiden ja peseytymistilojen sekä akustiikkaratkaisujen päälinjat. Hän antoi niihin muutamia vaihtoehtoja, mutta sisätilojen lopulliset pintamateriaalit ja värit jäivät rakentajien itsensä päätettäviksi. Rakentamisen loppuvaiheessa olimme raksalla yötä myöten. Asensimme itse parketin, kokolattiamaton, listat, väliovet ja akustiikkalevyt. Teimme itse myös saunan lauteet ja ison osan pihatöistä.

Pinja: Sisäseinien pintamaalaukset tein yhdessä ystäväni kanssa. Koska olemme olleet useampana kesänä maalarin hommissa, se sujui meiltä ammattilaisen ottein. Värivalinnat paljastin Kallelle vasta, kun pinnat olivat valmiit.

Makuuhuoneen mystinen Mörkö-sävy (Teknos TT1408) valittiin, koska se oli sopivan tumma ja toimii hyvin Jabin petrolinsävyisen Infinity-kokolattiamaton kanssa. Eket-yöpöydät ja Forså-valaisimet ovat Ikeasta, muoviset säilytyskorit My o Mysta. Sininen lasimaljakko löytyi Kierrätyskeskuksesta. Päiväpeitto on Vekestä, musta tyyny Familonin. Seeprakuvioiset tyynyt ovat Porttipuiston Kierrätyskeskuksesta. Reliefi seinällä on Tori-löytö.
Metallikaide on arkkitehdin suunnittelema ja teetettiin Koree Oy:lla. Naapurilta saadun jalkavalaisimen Pinja maalasi oranssiksi ja osti siihen Torista uuden varjostimen. Pyöreä taulu on Pinjan ystävän Kaisa Rahkolan teos. Seinällä olevan teoksen Pinja teki neljännellä luokalla.
Pukeutumishuone on yksi uuden kodin lempiasioista. Torista löytyneessä sormituolissa on huumoria. Seinistä tuli Pinjan mielestä niin hienot, että ne innoittivat myös olohuoneen maalaamisessa. Sävy on Teknoksen T1655 Cottage Fever. Peili on Ikeasta. Kynttilänjalat toimivat pöytäsomisteina parin häissä.

Millaisia tarpeita teillä oli kodille?

Pinja: Aikaisempi kotimme oli 43 neliön kaksio. Nyt neliöitä on yli sata. Olen ottanut siitä kaiken ilon irti! Minulla on aivan ihana pukeutumishuone. Ja nyt kun meillä on kodinhoitohuone, olemme voineet luoda kylpyhuoneeseen enemmän spa-tunnelmaa. Meille riittäisivät toki pienemmätkin neliöt. Tiedostan tilanteen väliaikaisuuden, ja olemme päättäneet nauttia tästä. Olemme voineet myös majoittaa vieraita.

Miten ratkaisitte korkean olohuoneen akustiikan?

Kalle: Kalanruotoparketti-idea tuli minulta, samoin ääntä vaimentava yläkerran kokolattiamatto. Tykästyin siihen, kun vierailimme arkkitehti-Joonaksen kodissa.

Pinja: Mikä onkaan ihanampaa, kun aamulla sängystä noustessa saa tuntea kokolattiamaton pehmeyden paljaiden jalkojen alla? Akustiikkalevyjä pidin ensin rumiluksina, jotka pilaavat kaiken. Jouduin kuitenkin myöhemmin pyörtämään ajatukseni. Akustiikkalevykattomme onkin ulkonäöltään ok ja äänimaailma niiden ansiosta lempeä. Meillä ei kaiu.

”En ole yhtään miettinyt, mikä sopii minnekin. Olen vain päättänyt, että sopii.”
Pinja
Kenkähyllyn päällä on kokoelma Pinjan kauneimpia koruja, jotka ovat löytyneet vuosien saatossa vintageliikkeistä ja Kierrätyskeskuksista.
Moooin ruutupöytä on lainassa Pinjan lapsuudenkodista.

Mikä on sisustuksen punainen lanka?

Pinja: Useat kavereista ovat sanoneet, että meillä näyttää siltä kuin joku ammattilainen olisi vähän sisustellut. Minusta se tuntuu kivalta, vaikka samalla vähän oudolta. En ole yhtään miettinyt, mikä sopii minnekin. Olen vain päättänyt, että sopii. Rakastan kyllä kaikkea kaunista, ja kenties sen ansiosta sisustus on muotoutunut visuaaliseksi kokonaisuudeksi.

"Uskalla tehdä kodista itsesi näköinen. Älä arkaile tehdä valintoja, vaikka ne poikkeaisivatkin valtavirrasta."
Pinja

Millaiset muodot ja kuviot kiehtovat?

Pinja: En pidä kulmikkuudesta vaan suosin pehmeitä muotoja. Juuri nyt inspiroidun kaikista oranssin-, ruukun- ja neonvärisistä asioista.

Sekä pukeutumisessa että sisustuksessa Pinja inspiroituu väreistä. Kirppis- ja Tori-löytöjen lisäksi hän rakastaa My o My -liikettä ja tanskalaisia brändejä, kuten Fabrekia ja Hayta.
Laattapisteen LPC Revolution Rauta -laatoissa on ruosteen sävyjä, seinässä Tikkurilan sävy N405 Ruukku. Suihku Gustavsbergin Round Estetic.

Millaisia hankintoja teitte tähän kotiin?

Kalle: Isoimmat hankinnat olivat sänky ja sohva, emmekä ole katuneet niitä hetkeäkään. Entinen sohvamme oli niin kova, ettemme ikinä istuneet siinä.

Pinja: Huonekaluissa arvostamme pitkäikäisyyden lisäksi muunneltavuutta. Rakastan värejä enkä suostu ostamaan mitään mustaa tai valkoista. Värittömyys on minulle kummajainen, värit taas ovat oleellinen osa identiteettiäni.

Rosendahlin Picto-seinäkello on Vepsäläiseltä. Julisteen Pinja on pelastanut Vimman varastosta.
Ruokapöydän Pinja löysi Torista ja maalasi Tikkurilan J302 Banaani -sävyllä. Tuolit ovat Kierrätyskeskus- ja Tori-löytöjä ja osa niistä on itse maalattuja. Keramiikka-astiat ovat Pinjan tekemiä.
Keittiön suunnitteli ja valmisti Handyhand, joka teki kiintokalusteet kaikkiin rivitalon asuntoihin. Keittiön seinän sävy on NCS S 2005-Y40R. Marokkolaisen paimentolaismaton Pinja ja Kalle saivat häälahjaksi ystäviltään.
Pinja tekee löytöjä etenkin Kierrätyskeskuksista ja Elegantik-liikkeestä. Bosan jalallinen Issima!-tarjoilu­astia on tuparilahja Pinjan äidiltä.
Keittiön kaapit ovat täynnä värillisiä astioita, muun muassa Kerttu Nurmisen Mondo-laseja. Mukit ovat Iittalan Koko-sarjaa.

Kenen tyyliä ihailet?

Pinja: Aina ja ikuisesti ihailen äitini tinkimätöntä tyylitajua. Myös Marjut Rahkolan visuaalinen silmä on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen työskennellessäni Vimmalla värien ja kuosien ilotulituksessa. Murunen Marjutin rohkeudesta tehdä eikä meinata tarttui kai niinä vuosina myös minuun.

Mitä olet oivaltanut asumisesta?

Pinja: Uskalla tehdä omasta kodista itsesi näköinen tila. Älä arkaile tehdä valintoja, vaikka ne poikkeaisivatkin valtavirrasta. Pääsen pikkuhiljaa jyvälle omasta tyylistäni, ja se tuntuu tosi hyvältä.

"Alppikylässä parasta on alueen persoonallisuus ja mielenkiintoisuus. Täällä on myös mukavan yhteisöllinen meininki. Rivi­talossa, jossa asumme, on vain tuttuja naapureita", Pinja sanoo. Talo on valmistunut vuonna 2022.
Pinjan, 22, ja Kallen, 24, asunnossa on 111 neliötä.
3 kommenttia