”Kun värejä on tarpeeksi, kaikki sopii yhteen!” – Pilvi ja Miko remontoivat tavallisesta 60-luvun kerrostalokolmiosta väriunelman
Sisustus
”Kun värejä on tarpeeksi, kaikki sopii yhteen!” – Pilvi ja Miko remontoivat tavallisesta 60-luvun kerrostalokolmiosta väriunelman
Pilvi ja Miko päättivät vihdoin toteuttaa omaa tyyliään, kun he ostivat ja remontoivat ensimmäisen oman kodin vuokra-asumisen jälkeen. Olohuone on ­viileän vihertävä, vierashuone ruukunpunainen ja makuuhuone tumman sinivihreä. ­Keittiön ­tapetin kukat sointuvat yhteen oranssin ruoka­pöydän kanssa. Katso myös Pilvin sisustusvinkit jutun lopusta!
Julkaistu 12.4.2023
Unelmien Talo&Koti

Pilvi Pekkisen ja Miko Heiskasen ensimmäinen omistusasunto löytyi Jyväskylästä, Harjun kupeesta. Kerrostalo on rakennettu vuonna 1965 ­ja asunnossa on kolme huonetta ja keittiö, yhteensä 69 neliötä. Koti remontoitiin värikkääksi ja sisustettiin mummoloiden vanhoilla kalusteilla.

“Etsimme nimenomaan remonttikohdetta. Asunnossa oli hyvä pohja, mutta muuten se oli tylsä. Muutimme asuntoon keväällä 2021 remontin keskelle. Maalasimme seinille väriä. Keittiö oli silloin vielä pelkkää betonia, ja asuimme vierashuoneessa vähän kuin yksiössä. Meillä oli vain sänky, ruokapöytä ja hirveästi laatikoita.

Tapasimme jo teini-ikäisinä ja olemme olleet yhdessä 12 vuotta. Muutimme yhteen alle parikymppisinä, ja tämä on viides yhteinen kotimme. Olemme muuttaneet harva se vuosi, koska vuokra-asuntojen kanssa on ollut huonoa tuuria, ne on esimerkiksi myyty alta. Meillä oli varattuna kalusteita molempien mummoloista odottamassa, että saisimme tarpeeksi ison kodin.

Kävin jo lapsena viereisessä Mäki-Matin perhepuistossa ja ihailin alueen omakotitaloja. Ajattelin pitkään, ettei meidän ole mahdollista asua täällä, kun en hoksannut, että alueella on kerrostalojakin. Nyt ikkunastamme näkyy omakotialue. Kotiin on aina mukava tulla. Olen täällä rentoutunut, jos vastaan ei tule hirveä sotku. Siksi laittelenkin joka ilta tavaroita paikalleen.”

Frida Kahlo -taulu on kulkenut mukana jo vuosia. Keltainen lipasto on Pilvin mummolasta. Pilvi oli raapustanut lapsena sen pintaan monta kertaa nimensä. Nimet jäivät Tikkurilan keltaisen Helmi 30 -kalustemaalin alle.
Sohvapöytä näyttää tanskalaiselta designilta, mutta alkuperästä ei ole tietoa. Pilvi otti sen talteen mummolasta jo nuorena. Sohva on Ikean Söderhamn, siihen mätsäävä rahi löytyi Jyskistä.
Pöytä oli mummolassa kortinpeluupöytä, ja ­nykyäänkin siinä pelataan enemmän kuin syödään. Kattovalaisin on oletettavasti ­Venholan Valaisin­tehtaan valaisin 1960-luvulta. Seinä on sävyltään Tikkurilan Mediaani. Kodin taulut on hankittu lähes täysin kirppikseltä.
”Kotiin on aina mukava tulla. Olen täällä rentoutunut, jos vastaan ei tule hirveä sotku.”
Olohuoneen seinän sävy on Tikkurilan Tunturipaju. Sinisävyisissä taulussa on näyttelijä-koomikko Eric André.
Musta nojatuoli on Mikon mummolasta, entisestä kyläkaupasta. Ateljé Lyktanin 1970-luvun moni­kupuisen jalkalampun ja kuparinsävyisen kattovalaisimen Pilvi hankki Torista. Okranväriset verhot löytyivät SPR Kontista. Taulut afrikkalaisista naisista taas löytyivät Fidasta.
Olohuoneen ruokailu­ryhmä ja valaisin ovat peräisin Pilvin 1970-­luvulla rakennetusta mummolasta.

”Kotimme on persoonallinen, meidän näköinen ja värikäs. Meillä on paljon kalusteita molempien mummoloista, kuten suurin osa olohuoneen kalusteista ja kotimme molemmat ruokailuryhmät. Teemme molemmat sisustushankintoja kotiin. Ostamme harvoin mitään uutena normihinnalla. Teemme sen sijaan löytöjä alelaarista tai kirpputorilta. Jos tulee hyvä löytö vastaan kirppiksellä tai Torissa, ja hinta on kohdillaan, kaupat saatetaan tehdä heti varmistelematta toiselta. Sitten mietitään, mihin ostos ängetään vai meneekö jotain vaihtoon.

Lähes kaikki kotimme taulut on hankittu kirppikseltä. Mukaan lähtevät kivannäköiset taulut, ja joskus taulu ostetaan vain kehysten vuoksi, ja siihen vaihdetaan mieluisampi kuva tai juliste tilalle.

Tykkäämme maalata myös huonekaluja omannäköisiksi. Olo­huoneen kukkajakkaran maalasimme turkoosilla spraymaalilla, se oli ensimmäinen räikeänvärinen juttu kodissa. Muut huonekalut on maalattu kätevillä kalkkimaaleilla, joilla voi maalata sisälläkin.

Kun kaverit vierailevat täällä tai näkevät kuvia kodistamme, he ­ihmettelevät, miten pystyn yhdistämään kotiin näin montaa väriä niin, että ne toimivat vielä yhdessä. Olen opetellut sitä ja löytänyt meille sopivan värienkäytön. Toisaalta, kun värejä on tarpeeksi, mikä vain sopii yhteen!”

Keittiöön ­asennettiin 1960-luvun ­taloon ­sopiva Ikean Metod-keittiö ­Veddinge-ovilla. ­
Pöydän Miko sai mummolastaan, ja se maalattiin Dixie Bellen Florida Orange -sävyllä.
Tapetti valittiin ruokapöydän oranssin sävyn mukaan.
”Teemme molemmat sisustushankintoja kotiin. Ostamme harvoin mitään uutena.”
Välitilaan Miko ja Pilvi valitsivat vaaleat kaakelit tiililadonnalla. Vetimet he ostivat ­Biltemasta.
”Asunnossa oli hyvä pohja, mutta muuten se oli tylsä.”

Vierashuoneen liinavaatekaapissa säilytetään lautapelejä ja palapelejä. Kahdestaan pariskunta pelaa esimerkiksi Yatzya tai Skibboa, kavereiden kanssa iltaa istuessa Menolippua, Smart 10:ä tai Trivial Pursuitia. Kaapin päällä on Mikon vanha ­kitara.

Pilvi on tatuoinut ihoonsa kissoja ja isovanhempien suosikkikukat orkidean, orvokin ja pelargonin. Ranskaksi kirjoitettu 'kaipaan sinua’ on omistettu isovanhemmille. ­Gotlannin ääriviivat muistuttavat saarella vietetyistä lapsuudenkesistä. Pitkäsäärinen norsu on Salvador Dalin taulusta.
Vierashuoneen terrakotanpunaisen seinän sävy on Tikkurilan Madras.
Punaruskea keinonahkasohva on löytö Torista. Taulut on hankittu SPR Kontista ja matto on Rustasta.
”Teemme molemmat sisustushankintoja kotiin.”
Makuuhuoneen seinä on maalattu tumman turkoosiksi.
Pariskunnan yhteinen mielenkiinnon kohde ovat pelit ja tatuoinnit. Kukkakimppu on tehty legoista. Palapeleihin uppoutuessaan Pilvi unohtaa työasiat.
Lasiesineet ovat pariskunnan uusin innostus. Niissä on juuri sopivasti retrohenkisyyttä ja kitschiä.
”Ostamme harvoin mitään uutena normihinnalla.”
Yöpöydät ostettiin Jyskistä ja valaisin Clas Ohlsonilta.
Puiset käsipidikkeet, niin sanotut ­”ortopediset kädet”, löytyivät Tigeristä. ­Toinen käsi pitää valaisinta, toinen taas kannattelee Pilvin mummon vanhaa Kalevala-korua sängyn toisella puolella.
Tiikkipintainen 1960–70-luvun kirjahylly haettiin kuolinpesän tyhjennyksestä. Se kapenee sirosti ylöspäin.
Nurkassa oleva messinkirunkoinen jalkalamppu löytyi SPR Kontista.
Viherkasveille tulee luonnonvaloa kolmeen suuntaan avautuvista ikkunoista.
Muovimaton ja huonokuntoisen parkettilattian tilalle vaihdettiin tammi­jäljitelmälaminaattia.
Viherkasveille tulee luonnonvaloa kolmeen suuntaan avautuvista ikkunoista. Ne kasvavat mullan sijaan palmumix-kasvualustassa. Talvella kasvit saavat lisävaloa kasvivaloista, jotka toimivat samalla myös yleisvalaistuksena. Kaikki taulut ovat SPR Kontista.
­Parvekkeen sohva on tehty kuormalavoista ja vanhasta sijauspatjasta. Rottinkinen kukkapöytä löytyi edellisen kodin taloyhtiön kevättalkoiden roskalavalta.
1960-luvun kerrostalo sijaitsee metsäisen Harjun kupeessa kävelymatkan päässä Jyväskylän keskustasta. Vieressä levittäytyvät oma­kotitalot, joita Pilvi ihaili jo lapsena. Voit seurata Pilviä Instagramissa @kotiharjunkupeessa.

Poimi Pilvin sisustusvinkit!

Muodot ja ulkonäkö ennen muuta

Kierrätettyjä huone­kaluja metsästäessä kannattaa aina kiinnittää huomiota kalusteen muotoihin ja ulkonäköön miettimättä kalusteen senhetkistä väriä tai kuntoa. Kalusteen voi aina kunnostaa ja maalata omaa silmää miellyttäväksi.

Kalkkimaalien helppous

Kalkkimaalit ovat suosikkejamme, ne ovat niin helppoja! Se ei useinkaan vaadi kovin suuria pohjatöitä, ja se käy lähes mille pinnalle tahansa. Lisäksi nykyajan kalkkimaalit sisältävät usein jo jonkin viimeistelyaineen, eli erillistä viimeistelyä lakan tai vahan kanssa ei tarvita. Jos kaluste on tulossa kovaan kulutukseen, kannattaa varmuuden vuoksi vetää pintaan vielä erikseen viimeistelyaine.

Valitse oikea sävy

Kun valitset maalin sävyä, etsi netistä havainnekuvia, miltä sävy todellisuudessa näyttää. Näin välttyy hutivalinnoilta. Tämä vinkki pätee myös seinien maalaukseen.

1 kommentti