Yksityiskohdat luovat tunnelman! Pihkala-blogin Maijan pieni kylpyhuone remontoitiin ajattomaan 1950-luvun henkeen
Rakenna ja remontoi
Yksityiskohdat luovat tunnelman! Pihkala-blogin Maijan pieni kylpyhuone remontoitiin ajattomaan 1950-luvun henkeen
Pieni, kolmen neliön kylpyhuone oli remontoitu viimeksi 90-luvulla. Tila ei vastannut enää nykyajan tarpeita, eikä säilytystilaa ollut. Pihkala-blogistaan tutun sisustusarkkitehdin Maija Rasilan toteuttaman remontin jäljiltä tila henkii kerrostalon rakennusajan, 1950-luvun, eleetöntä modernismia.
22.5.2019
 |
Avotakka

Kun aloin suunnitella kylpyhuoneeni remonttia, lähtötilanne oli tämä: pinnat olivat 90-luvulta ja kuluneet, ja kylpyhuoneessa oli suorastaan vaarallisia teknisiä ratkaisuja. Pesukone sai virran jatkojohdon päästä, ja vesieristys oli kaukana nykyvaatimuksista. Viemäreiden paikkoja ei kannattanut siirtää, joten remonttisuunnitelmat oli tehtävä nykyisen tilan ja viemäröintien ehdoilla – laajennusvaraa ei ollut.

Tältä kylpyhuone näytti ennen remonttia.

Hain yksinkertaista ja ajatonta ilmettä, jossa nykyaikaiset valinnat yhdistyvät talon rakennusaikakauteen eli 50-lukuun. Laataksi valitsin Pukkilan harmaan Naturan, jonka pinnassa on pientä pilkkumaista elävyyttä, ja laatan kooksi 10 × 10 senttiä. Koska tila on pieni, se ei kestä voimakkaita efektejä. Kokonaisuus näyttää kuitenkin mielenkiintoiselta, sillä laattaa on ladottu lattian lisäksi kaikkiin seiniin. Yksi laattamalli yhtenäistää tilaa ja tekee siitä suuremman oloisen.

Saman laatan käyttö sekä lattiassa että seinillä antaa yllättävää raikkautta. Kantikas wc-istuin sopii hyvin yhteen altaan kanssa. Cellon huuhtelukauluksettoman Zelia-mallin puhdistus on helppoa.
Yksityiskohdat luovan tunnelman, ja pienessä tilassa niiden merkitys korostuu. Kulmikas allas, posliinikantainen valaisin ja kauniisti kaartuvat hanat tuovat funkishenkeä.
Käsienpesuallas on iso, jotta peseytyminen sujuu. Duravitin Vero on 50 sentin levyinen mutta seinäkiinnityksen ansiosta hyvin kevyen oloinen. Hanavalinnat ovat klassista kromia. Tapwellin suihkua muokattiin tilaamalla siihen erillinen musta käsisuihku ja sille oma pidike.

Sileä listaton levykatto jatkaa yksinkertaista linjaa. Kun tausta on näin selkeä, yksityiskohdat nousevat kauniisti esille: käsienpesuallas on Duravitin klassinen, kulmikas Vero, ja valonlähde on Rakennusapteekin seinävalaisin, jossa on posliinikanta.

Puisen säilytyskaapin kavensin Ikean täyspuisesta Ivar-hyllystä, jonka maalasin näyttävästi burgundinpunaiseksi. Suihkuseinän teetin suunnitelmieni mukaan pystyraitaisesta lasista ja mustasta metallikehyksestä, joka suojaa kaappia ja muuta tilaa vesiroiskeilta. Kuviollinen lasi myös peittää sopivasti pesukoneen kylkeä ja tekee näkymästä viimeistellyn.

Mustat Muuton pyyhekoukut nousevat napakasti esille harmaiden laattapintojen ja valkoisten tekstiilien keskeltä. Harmaa 10 × 10 sentin laattamalli luo selkeän ja yhtenäisen taustan koko tilalle ja henkii ajatonta 1950-lukua.

Kylpyhuoneen remontti alkoi asbestikartoituksella, jossa ei paljastunut ikäviä yllätyksiä. Töihin palkkasin urakoitsijan, jonka kautta hoitui remontti- ja vesieristystöiden lisäksi tekijät putki- ja sähkötöille. Vanhan talon remontissa haasteita tuottavat usein rakenteiden kosteusongelmat, vinot seinät ja tasoitustyön suuri määrä, näin tässäkin tapauksessa.

Lopputulos on kuitenkin toimiva. Mukavuutta lisäävät paitsi päivitetyt pintamateriaalit myös lattialämmitys, kapea pesukone, joka vapauttaa lisätilaa suihkulle, ja sen yläpuolelle asennettu säilytyskaappi.

Yksinkertainen tasopeili selkeyttää tilaa. Peilin yläpuolella on Rakennusapteekin posliinikantainen valaisin, jossa on riittävästi tehoa koko tilan valaisuun. Lasiseinäke on suunniteltu itse, ja sen toteutti kuopiolainen Lasilinkki. Pystyraitainen kuviolasi piilottaa pesukoneen kyljen ja on kaunis yksityiskohta.
Kommentoi »