Punominen ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin luulisi – tee pieni rottinkikori Katja Rinkisen ohjeella!
Puno yhteen
Punominen ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin luulisi – tee pieni rottinkikori Katja Rinkisen ohjeella!
Kepeä rottinkikori säilyttää sipulit tai kananmunat ilmavasti. Punominen on koukuttavaa puuhaa, vakuuttaa ohjeen tehnyt Parolan asema -blogin Katja Rinkinen.
1.11.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Pieni rottinkikori – tarvikkeet:

  • pyöreää rottinkia (ydinrottinkia) esimerkiksi halkaisija 2,2 mm tai 3 mm
  • sivuleikkurit ja mittanauha
  • vettä ja suihkupullo
  • naskali.
Mitä paksumpi rottinki, sitä tukevampi kori. Ohut rottinki taas on helpompaa punoa.
Leikkaa rottingin päät aina viistoon. Näin ne päättyessään katoavat punoksen lomaan.
Yhteen koriin tarvitaan n. 80–100 g kuivaa rottinkia. Kastuessaan rottinki hieman tummuu. Pinnan voi sävyttää petsillä, vahalla tai vaikka kahvilla.

Pieni rottinkikori – ohje:

  1. Mittaa ja leikkaa sivuleikkureilla kuivasta rottingista 16 kpl noin 65 cm pituisia pätkiä korin loimiksi. Korkeampaa koria varten leikkaa 85 cm pituiset loimet. Varaa myös pitkiä rottinkipätkiä kuteeksi. Laita rottingit veteen, esimerkiksi tiskialtaaseen likoamaan vähintään 2–4 tunniksi. Aloita punominen, kun rottinki on taipuisaa.
  2. Laita loimirottingit 4 kpl ryhmissä lomittain ristiin. Ota yksi kuderottinki ja pujota se vuoron perään loimirottinkien yli ja ali ja kierrä täysi kierros 3 kertaa. Lisää toinen kuderottinki mukaan punontaan. Jaa loimirottingit kahden ryhmiin ja pujota vuoron perään toinen kuderottinki loimien yli ja toinen ali. Kierrä lisäksi kuderottingit kierteelle toisiinsa jokaisen loimen välissä. Tämä kierre tekee punoksesta tukevamman.
  3. Jatka punomista niin harvaan tai tiheään kuin haluat. Kostuta koria välillä suihkupullolla tai upota välillä kori veteen. Taivuta punoessa pyöreä muoto koriin kiristämällä ja löysäämällä punosta. Kun kuderottinki välillä loppuu, lisää mukaan uusi kuderottinki ja laita päät lomittain ainakin 10 cm matkalta. Leikkaa ylimääräiset hännät pois vasta, kun olet edennyt punosta muutaman kerroksen ylöspäin. Kun rottinki kuivuu, kuteet pysyvät hyvin paikallaan.
  4. Kun loimissa on jäljellä noin 16 cm pituutta, puno 3–4 tiheää kierrosta. Katkaise lopuksi kuderottingit sisäpuolelle.
  5. Päättele korin reunan loimet taivuttamalla yksitellen loimirottinki alas reunan myötäisesti. Pujota se sitten 3 loimirottingin edestä ja vielä korin sisäpuolelle seuraavasta välistä. Etene näin jokaisen loimen kanssa loppuun asti. Pujota viimeiset loimet ensimmäiseksi taivutettujen loimirottinkien väliin. Leikkaa lopuksi korin sisäpuolelta rottinkien hännät lyhyeksi. Päättelyn voi tehdä myös korin ulkopuolelle.
  6. Ripustuskahvaa varten pujota kaksi pätkää rottinkia korin yläreunaan noin 6 cm välein. Naskalin avulla saa loimea raotettua pujotusta varten. Kierrä rottinginpätkät toisiinsa kierteelle kahvaksi. Pujota päät korin läpi ja toista kierre kahvassa. Päättele rottingin päät naskalin avulla korin punoksen lomaan.
Ripustuslenkin voi tehdä myös nahasta tai köydestä.
Ilmavassa korissa voi säilyttää esimerkiksi kananmunia tai sipuleita.

Tiedustelut: Rottinki, Näpsäkkä.

Kommentoi »