Pieni pintaremontti karkasi käsistä – "Torpasta tuli meidän paratiisimme"
Sisustus
Pieni pintaremontti karkasi käsistä – "Torpasta tuli meidän paratiisimme"
Tanja ja Vesa suunnittelivat torppaansa pientä ehostusta. Kun he näkivät upeat hirret pinkopahvien alla, he päätyivät remontoimaan koko talon.
8.9.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Helsinkiläiset Tanja Valo ja Vesa Pesonen löysivät seitsemän vuotta sitten unelmiensa torpan Lammilta kohtuullisen matkan päästä kotoa. Perheeseen kuuluu myös Vesan 11-vuotias Henri-poika sekä rhodesiankoira Vincent. Ensimmäisen kesän he remontoivat ja lähes elivät ulkona. Talo on vanha torppa, pieni maatila, jonka pellolla kasvatettiin aikoinaan valkosipulia Helsingin ravintoloihin.

– Haaveilen, että voisimme joskus alkaa viljellä sitä uudelleen, Tanja paljastaa.

Torppa on rakennettu 1920-luvulla pienen maatilan päärakennukseksi. Siihen kuuluu peltoa, kanala ja kahden lehmän navetta.
Veranta on mökin tunnelmallisin paikka. Kun sinne asennettiin kamiina, siellä tarkenee talvellakin. Perhe istuskelee verannalla usein saunan jälkeen. Sieltä näkee kerralla koko pihan.

Pariskunta suunnitteli tekevänsä pienen pintaremontin, mutta kun he saivat esiin upeat hirsiseinät pinkopahvien alta, he eivät malttaneet lopettaa vaan remontoivat mökin lattiasta kattoon kaksistaan. Välikatto purettiin, ja nyt heillä on avara ja korkea torppa.

Avarassa tuvassa mahtuu tekemään ruokaa isommallekin porukalle. Remontissa poistettiin torpan välikatto – siitä ovat muistona enää katon tukiparrut.
Remontissa mökin kaikki seinät aukaistiin hirrelle ja lattiat maalattiin perinnemaalilla vaaleiksi. Ruokapöytä istuimineen on tuvan keskeisin kaluste. Vesa on nikkaroinut sen, ja pöytälevynä on vanha ladonovi. Penkit mies teki yhdessä ystävänsä kanssa.

– Kun emme ole ulkona, vietämme aikaa tuvassa – usein ruokapöydän äärellä ystävien kanssa. Kunnon keittiö on meille tärkeä. Maalla on jopa parempi varustus kuin kaupunkikeittiössämme. Kahdeksan kokkia mahtuu häärimään yhtaikaa. Mökillä käytämme reilusti aikaa ruuan suunnitteluun ja valmistamiseen ja kokeilemme usein uusia reseptejä, Tanja ja Vesa kertovat.

Keittiössä on reilusti työskentelytilaa. Puu-uuni on hieman työläs lämmittää, mutta sen lämpö on sitäkin suloisempaa.
Vanha leivinuuni päällystettiin antiikkilaastilla. Kamera, kiikarit ja hirsiseinälle ripustetut kellot ovat kuuluneet Tanjan isälle. Tikkaat vievät parvelle.

Perhe mökkeilee ympäri vuoden. Ilmalämpöpumppu, patterit ja leivinuuni pitävät torpan talvellakin lämpimänä.

– Arvostamme mukavuuksia, kuten astianpesukonetta ja sitä, että vesi tulee ja menee. Tuomme mökille vain tavaroita, joita tarvitsemme todella. Tämä on meidän paratiisimme, ja täällä meillä on oikeasti aikaa nauttia kaikesta ihanasta, pariskunta sanoo.

Keittiöstä on käynti Tanjan ja Vesan makuuhuoneeseen, joka sijaitsee mökin laitimmaisessa nurkassa.
Mökillä oli ensimmäiset yövieraat, ja makuuhuoneiden väliin piti saada nopeasti ovi. Sopiva löytyi aitasta. Sen pinnassa oli niin hieno patina, että se jätettiin maalaamatta. Ovi johtaa Henrin huoneeseen. Vanhasta laatikosta tuli mainio hylly keittokirjoille. Takana pilkistää veranta.
Henrin huone muuntuu helposti vierashuoneeksi. Vaatteet ja muut tarpeelliset tavarat säilytetään vuoteen alla laatikoissa.
Tanja ja Vesa ovat tapetoineet torpan kylpyhuoneen vanhojen sanomalehtien sivuilla, joita he ovat metsästäneet ystävien vinteiltä ja kirpputoreilta. Sommittelu kannattaa tehdä etukäteen valmiiksi, Tanja vinkkaa. Pinta on viimeistelty himmeällä lakkakerroksella.

Pariskunnalla on mökillä omat rituaalinsa. Kun he saapuvat mökille, he avaavat punaviinipullon, ottavat lasin viiniä ja alkavat laittaa ruokaa. Kesäisin Vesa ajaa ensimmäiseksi nurmikon. Maalla rentoudutaan eri tavoin kuin kaupungissa.

– Osaamme toki olla tekemättä mitään, vaikka mökillä ei malta kauan loikoilla. Puuhailemme mielellämme ulkona varsinkin nyt, kun sisällä on valmista. Aina on jotakin tekemistä, mutta kiire ei ole minnekään.

Tanja on viime vuosina innostunut puutarhanlaitosta. Pariskunta sai jokunen vuosi sitten joululahjaksi kasvihuoneen, jossa kasvaa kesäisin muun muassa kurkkua, chiliä, tomaattia sekä salaatteja ja yrttejä.

– Salaatit näyttävät ihanilta kasvaessaan vanhoissa kakkuvuoissa. Perunastakin olemme saaneet mukavasti satoa, Tanja iloitsee.

Joka syksy Tanja ja Vesa viettävät mökillä ystäviensä kanssa rapuviikonlopun.

– Kutsumme sitä jo perinteeksi! Ostamme ravut naapureilta, jotka ovat pyytäneet ne viereisestä järvestä.

Terassi on perheen kesäolohuone, jossa oleskellaan pitkälle syksyyn. Se oli täällä jo valmiina. Terassi täydennettiin katoksella ja sisustettiin rennosti.
Auringonkukat tuovat väriä alkusyksyn kattaukseen.
Pariskunta sai kasvihuoneen aikoinaan lahjaksi. Maisemaan sopivaa mallia piti etsiä jonkin aikaa. Istutuspöytänä on edellisen asunnon keittiötaso ja lattiana parvekelaatat. Yrtit kasvavat kasvihuoneen edustalla isoissa ruukuissa.
Villiviini kasvaa vanhan navetan nurkalla. Entisessä navetassa on nykyään sauna ja pukeutumishuone.
3 kommenttia