Peti kaapissa ja kliksauttamalla valmis keittiö! Otso remontoi kotinsa kiertotalouden periaattein – nyt yksiön joka neliö on hyötykäytössä
Rakenna ja remontoi
Peti kaapissa ja kliksauttamalla valmis keittiö! Otso remontoi kotinsa kiertotalouden periaattein – nyt yksiön joka neliö on hyötykäytössä
Otso Sillanaukee suunnitteli yksiönsä remontin niin, että tila saatiin hyödynnettyä viimeistä neliötä myöten. Kaikissa valinnoissa pyrittiin ekologisiin ja aikaa kestäviin vaihtoehtoihin.
Julkaistu 6.9.2021
Meidän Talo

Kun Otso Sillanaukee laittoi edeltävän asuntonsa myyntiin, hänellä oli uudelle kodille muutama kriteeri. Kotona vietetty koronakevät oli opettanut, miten tärkeitä kodin viihtyvyys ja toimivuus olivat. Lisää tilaa hän ei kuitenkaan kaivannut – päinvastoin.

Tavoitteena oli keksiä kestäviä ratkaisuja, joilla kaksikin ihmistä pärjäisi mahdollisimman pienillä neliöillä ja puolittaa siten asumisen päästöt. Suomen ympäristökeskuksen mukaan noin kolmannes kulutuksen hiilijalanjäljestä tulee asumisesta ja siihen liittyvästä energiankulutuksesta. Merkittävin tapa leikata tätä sektoria on asua tiiviimmin.

Tältä yksiön päätila näytti ennen remonttia.
Otso Sillanaukee halusi, että yksiön jokainen neliö tulisi hyötykäyttöön, joten hän hankki itselleen Clein seinäsängyn. Runko on erikoisvahvaa lastulevyä. Otso päätti investoida kaappiin nostettavaan sänkyyn, sillä se tulee lopulta edullisemmaksi kuin isommat asuinneliöt.

Sopiva koti löytyi kesällä 2020 Helsingin Kalliosta. 24-neliöinen yksiö oli remontoitu 1980-luvulla, eivätkä silloiset ratkaisut, kuten mummolaa muistuttavat kukkatapetit, itse kasattu keittiö ja paneelikatto olleet toimivia tai miellyttäneet, joten ne saivat lähteä. Otso toteaa, että ekologisinta olisi ollut jättää remontti tekemättä. Hän halusi kuitenkin selvittää, miten remontin voisi toteuttaa tänä päivänä vastuullisesti ja kestävästi mutta tyylikkäästi.

Sängyn taittuvissa jaloissa on lukkomekanismi. Kun sänky on nostettuna ylös, asuntoon mahtuvat sekä kierrätettyinä löytyneet nojatuolit että jatkopalallinen ruokapöytä kahdeksalle illallisvieraalle. Tilan tuntua toi myös paneelikaton purkaminen, mikä kasvatti huonekorkeutta kymmenisen senttiä.
Seinät tasoitettiin luonnonmukaisella tasoitteella ja verkotettiin halkeilun ehkäisemiseksi. Esikäsittelyn jälkeen ne maalattiin Auron savimaaleilla kolmesti. Päätilan sävy on K504 Clay. Alkuperäinen lankkulattia pintahiottiin ja maalattiin Uulan pellavaöljypohjaisella lattiamaalilla. Sävy on Kookos.

Valintoja ohjasivat kiertotalouden periaatteet. Otso pyrki hyödyntämään olemassa olevia asioita, kierrättämään sekä käyttökelvolliset että -kelvottomat materiaalit ja suosimaan ekologisia ja aikaa kestäviä vaihtoehtoja uusissa hankinnoissa. Esimerkiksi kodinkoneet vaihdettiin energiatehokkaampiin.

Kattopaneelit ja koolauslevyt, kylpyhuoneen peilikaappi, pistorasiat, listat sekä vanha keittiö löysivät uudet omistajat Tori.fi:n ja Facebook-ryhmien kautta. Tapetit, huonokuntoinen parkettilattia sekä sen alla olleet huovat, aaltopahvit ja hiekka päätyivät Sortti-asemalle, sillä niitä ei voinut kierrättää.

Otso hankki Lapuan Kankureiden pellavakankaan alun perin pöytäliinaksi. Sittemmin se on toiminut myös verhona ja sohvanpäällisenä. Nykyisessä kodissa se peittää seinässä olevan entisen kylmäkaapin kiinteän hyllykön.
Kiertotalouden parissa työskentelevä ja kestävistä elämäntavoista bloggaava Otso pyrkii elämään nollahukkaperiaatteen mukaan. Tavoitteena on hiilijalanjäljen ja kierrättämättömän jätteen minimointi. Allaskaapin kompaktin jätepisteen lisäksi kotona on Niimaarin kannellinen kierrätyslaatikko, joka toimii myös sohvapöytänä.

Purkutyöt Otso teki itse, mutta seinien ja katon tasoituksen sekä maalauksen hän teetätti urakoitsijalla. Savimaalien sävyihin hän haki inspiraatiota perinnevärikartoista, jotta ne sopisivat vuonna 1929 rakennettuun kerrostaloon.

Täydelliseksi hiottua kotia hän ei silti tahdo. Esiin kaivetussa alkuperäisessä lankkulattiassa saavat näkyä kolot ja poistettujen naulojen jäljet jatkossakin.

Tältä keittiö näytti ennen remonttia.
Otso suunnitteli ensin kierrätyskeittiön hankintaa, sitten puusepän valmistamaa. Tilaratkaisut ja rajallinen budjetti johtivat kompromissiin. Epoq-keittiö Click-rungolla tuntui pitkäikäiseltä ratkaisulta, sillä osat kootaan kliksauttamalla ilman ruuveja ja liimaa. Näin ollen keittiö on helppo purkaa ja koota uudelleen. Välitilan lasi on kiinnitetty peilikoukuilla, jotta lasin saa irrotettua ehjänä. Messinkinen hana löytyi kirpputorilta. Eteinen on maalattu Auron savimaalin sävyllä L493. Oviaukon edustan mädät lankut korvattiin ystävän mökiltä löytyneillä lankuilla.
Hornin marmoria imitoiva Carrara Marble -kompaktilaminaatti on joutsenmerkitty ja valmistettu FSC-sertifioidusta puusta. Tasotilassa on syvyyttä 80 senttiä, jotta työtila saadaan maksimoitua pienessäkin kodissa.

Mitä remontti maksoi?

  • Keittiökaapit ja tasot 2225 €
  • Kodinkoneet 1700 €
  • Hana ja allas 500 €
  • Maalit, tasoitteet ja tarvikkeet 1500 €
  • Urakoitsija 6500 €
  • Sähkö- ja putkityöt 1200 €
  • Asbestikartoitus 300 €
  • Listat (kierrätetyt) 30 €
  • Purkujätteen hävittäminen 50 €
  • Seinäsänky 4000 €

Yhteensä 18 005 euroa.

7 kommenttia