6 helppoa ideaa ovi- ja pikkumattojen tuunaamiseen – mikä on mielestäsi hurmaavin?
Vanhasta uutta
6 helppoa ideaa ovi- ja pikkumattojen tuunaamiseen – mikä on mielestäsi hurmaavin?
Tavallinen pikkumatto saa uuden ilmeen, kun näytät sille saksia tai muokkaat maalaamalla tai ompelemalla. Nappaa ihanat ohjeet!
Julkaistu 4.9.2023
Kotivinkki

1. Maalilla raidoitettu

Nuhruinen tai tahrainen vanha ovimatto saa lisää elinaikaa, kun sommittelet siihen uudet kuviot peittä­mään aiemmat sotkut. Sininen Fan-jakkara, Bedesign. Metallinen Ärtbuske-kastelu­kannu ja verkkokassi, Ikea. Punainen torkkupeite, Moko. Mallin Coccinelle-laukku, Stockmann. Hame, Vero Moda. Sukat, Flying Tiger Copenhagen.

Raitoja ja geometrisia kuvioita voi toteuttaa mattoon helposti teipillä ja maalilla. Tarvitset maalia, pienen telan ja maalarin­teippiä. Sommittele ja teippaa teipillä vinoraidat maton pintaan. Teippi kannattaa vetää yli maton reunojen kiinni esimerkiksi lattiaan tai tukevaan alustaan, jotta teippaukset pysyvät varmasti paikallaan.

Telaa maalilla teippien väliin jäävät alueet, anna kuivua ja poista teipit. Maaliksi luonnon­kuiduille sopivat vedenkestävät askartelu­maalit, tekstiilimaalit sekä sisustus­maalit. Huomioi kuitenkin, ettei sisustusmaaleilla maalattu matto kestä vesipesua.

2. Astu pilvelle

Jos perinteinen suorakaide ovensuussa alkaa kyllästyttää, saa ovimattoon helposti pirteän muodon saksilla.

Ovimattoon saat helposti uutta ilmettä leikkaamalla siihen uuden muodon. Piirrä lyijykynällä maton nurjalle puolelle haluttu muoto. Aseta matto alustalle, kuten pahville, jonka päällä voit leikat­a. Leikkaa matto­veitsellä piirroksen mukaan. Valmista!

3. Viesti vieraille

Ovimattoon voi tehdä tekstit joko maalilla tai tussilla.

Sapluunan avulla maalaat hauskat terveiset niin tulijalle kuin lähtijälle. Tee teksti joko suoraan paperille piirtämällä tai tulosta se. Leikkaa kirjaimet ääriviivojaan myöten niin, että paperiin jää niiden kohdalle aukot. Huomioi, että esi­mer­kiksi A- ja O-kirjaimista pitää säästää myös irti leikkautuva osa, jotta kirjain näyttää oikealta.

Sommittele paperi­sapluuna maton päälle ja teip­paa se hyvin kiinni maalarin­teipillä. Teippaa pohjastaan mattoon myös kirjainten keski­osat. Suojaa hyvin muu matto. Väritä kirjainten alueet tussilla tai maalaa ne sienellä töpöt­täen. Anna kuivua ja poista teippaukset.

4. Viivojen leikki

Kevyt puuvillamatto on monikäyttöinen. Se toimii yhtä hyvin lattialla, penkillä istuin­alustana tai taiteena seinällä. Raidat tuovat yksi­väriseen mattoon pirteyttä ja modernia ilmettä. Weekday-penkki ja Flowerpot-valaisin, Finnish Design Shop.

Yksivärisen puuvillamaton voi uudistaa erivärisillä vino-, kantti-, tai silkkinauhoilla. Sommittele haluamasi kuviot. Leikkaa nauhoista kuvioi­hisi sopivat pätkät ja kiinnitä ne nuppineuloilla mattoon.

Ompele suoraa ommelta käyttäen nauhat oikealta puolelta kiinni mattoon. Nauhojen päät voit halutessasi kääntää maton nurjalle puolelle tai jättää värikkäiksi hapsuiksi muiden hapsujen sekaan.

5. Moderni ryijy

PIkkumatosta tulee moderni ryijy. Tummansininen Hayn Weekday-penkki, Juice-maljakko ja lasimukit, Finnish Design Shop. Hayn lasinen pressopannu, Stockmann. Svartsenap-pöytäliina, Ikea. Laura Itkosen keraaminen reliefi, tiedustelut lauraitkonen.com. Sininen taidejuliste ja puukehykset, Moko. Seinän maalisävy on Tikkurilan Orkidea Y421, lattian X445 Lido ja jalkalistan L418 Nektari.

Pienestä puuvillamatosta syn­tyy ryijy tupsuilla ja nauhoilla. Leikkaa pahvista tupsukehikko tai käytä valmista kehikkoa. Tee villalangasta 6–10 tupsua oman maun mukaan. Ompele ne käsin kiinni mattoon halua­miisi kohtiin. Alareunaan voit ommella koristenauhoja käsin tai ompelukoneella.

Ompele maton yläreunaan kuja pyörö­keppiä varten ja tee koriste­nauhasta ripustuslenkki solmi­malla sen päät kepin päihin.

6. Meriheinätableteista ommeltu matto

Siirrä tabletit pöydältä lattialle ja yhdistä haluamasi kokoiseksi matoksi. Kukallinen tyyny, Olkkari. Hayn backgammon- peli ja Flowerpot-valaisin, Finnish Design Shop. Vihreä jakkara, Bedesign. Ihållig-meriheinätabletit, Ikea.

Helppo ja kestävä matto syntyy ompelemalla yhteen meriheinätabletit. Sommittele tabletit halua­maksesi kokonaisuudeksi. Ompele ne juuttinarua ja isosilmäistä neulaa käyttäen muutamalla pistolla yhteen niistä kohdista, joissa tabletit koskettavat toisiaan.

Finnish Design Shop ja Meillä kotona kuuluvat samaan A-lehdet-konserniin.

Kommentoi »