Vuolukiveä ja sähäkän sininen patteri! Pieni kylpyhuone koki remontissa täysmuutoksen
Rakenna ja remontoi
Vuolukiveä ja sähäkän sininen patteri! Pieni kylpyhuone koki remontissa täysmuutoksen
Paritaloasunnon sauna ja kylpyhuone kokivat kaivatun täysmuutoksen, kun tilat uusittiin taloyhtiön märkätilaremontin yhteydessä. Kylpyhuoneesta tuli remontin myötä valoisa, kun taas saunasta tehtiin tunnelmallisen hämyinen.
4.8.2022
 |
Meidän Talo

Kylpyhuone ja sauna sijaitsevat rinteeseen rakennetun asunnon alimmassa kerrok­sessa. Talvella lattia hohkasi kylmää. Ulko­­seinässä oli vain pieni patteri, ja saunaa oli pidettävä päällä, jotta tarkeni peseytyä ja pyykit kuivuivat. 1990-lukulaisen lasi­tiili­seinän karkeat laastisaumat murenivat, eikä niitä saanut puhtaan näköisiksi millään. Reilut kymmenen vuotta sitten oli vaihdettu allaskaappi ja pesuallas, ja ne olisi haluttu säästää, mutta se ei ollut mahdollista.

Märkätilaremontti oli tervetullut, ja erityisesti lattia­lämmitystä odotettiin innokkaina. Kyseessä oli taloyhtiön remontti, mutta asukkaiden oli mahdollista valita kalusteita ja materiaaleja. Kylpyhuone on intiimi paikka, ja sen tulisi palvella seuraavat 25 vuotta niin toiminnallisesti kuin esteettisesti. Pintamateriaalit ja kalusteet ovat remontin kokonaiskustannuksissa pienehkö erä, mutta ne luovat tyylin ja tunnelman, joten niihin päätettiin satsata.

Asukkaista toinen on rakennusalan ammattilainen, joten hän teki suunnitelmat hyvissä ajoin ennen remontin alkua. Käytännössä hän osallistui reilun seitsemän neliön työmaan hoitoon jatkuvasti, ja se pelasti muun muassa sen, että vessan ja pesualtaan viemärit huomattiin siirtää oikeille paikolleen ennen lattian valua. Ylipäänsä yhteistyö rakentajien kanssa sujui mainiosti, ja viestintä oli tiheää.

4,6 neliön kokoisesta kylpyhuoneesta haluttiin mahdollisimman tilavan tuntuinen ja tyyliltään klassinen. Rimoitettu alakatto ei ulotu aivan seinästä seinään, näin se on kevyempi. Se on Puucompin valkolakattua koivurimaa, jonka alla on musta korkeapainelaminaatti. Pesukone sijoitettiin samaan nurkkaan kuin aiemminkin.
Tyyliltään klassisen kylpyhuoneen katseenvangitsija on värikäs patteri.

Remontti kesti kaikkineen helmikuun lopusta kesään. Ilman lämmintä vettä, suihkua ja pyykki­konetta elettiin lähes neljä kuukautta. Asukkaat olivat päivät paossa toisaalla ne kaksi viikkoa, jolloin vanha kylpyhuone purettiin. Muuten asuttiin kotona. Työmaa-alue oli eristetty hyvin, ja kylpyhuoneesta pihalle avautuvaan oveen oli laitettu uusi lukko, jotta sen saattoi avata myös ulkoapäin. Näin remonttimiesten ei tarvinnut kulkea asunnon läpi.

Uudet pesutilat palkitsevat joka kerta, kun oven avaa ja saa astua lämpimälle lattialle. Vuolukivi ja marmori ovat pintoina eläviä ja lämpimän oloisia. Valaistus toimii, ja hämyisä sauna on kuin pesä puna­ruskeine sävyineen.

Saunasta haluttiin hämyisä, ja sen takia ainoastaan ylälauteen alla on Cariitin led-­valaisin. Saunan seinät ja lauteet ovat puna­ruskeaa, lämpökäsiteltyä magnolia­paneelia. Puuosat käsiteltiin ennen asennusta värittömällä sauna­suojalla. Osa suihkunurkkauksen seinistä laatoitettiin vuolukivimosaiikilla, jotta saatiin kontrastia. Koillismaan Lasin valmistama 8 mm:n turvalasiseinä kääntyy. Sade­suihku on Tapwellin.
Lattialämmityksen termostaatti ja saunan ohjauskeskus ovat käytävässä pesutilojen ulkopuolella.

Mitä remontti maksoi?

Kylpyhuone ja sauna uusittiin taloyhtiön märkä­tila­remontin yhteydessä. Ne sijaitsevat maan­varaisissa tiloissa. Kaikki alapohjien rakenteet puret­tiin, sieltä löytyi hiekan joukosta muun muassa isoja kiviä. Kaikki tämä nosti remontin kokonaiskustannuksia merkittävästi, mutta oli välttämätöntä tehdä, koska tilassa oli alkavia kosteusvaurioita. Tilaan asennettiin lattia­läm­mitys. Kaikki lvis-asennukset uusittiin. Sauna raken­nettiin kokonaan uudelleen. Remontin koko­nais­kustan­nukset olivat noin 50 000 euroa.

Remontissa wc-istuimen ja allaskaapin paikkoja siirrettiin ulko-oven suuntaan reilut 10 cm, jolloin saatiin tilaa korkealle kaapille toiselle seinustalle. Valko­tammi­kalusteet, allas ja peilikaappi ovat Svedbergsin. Purmon Minorca Mini -patteri on 180 cm korkea, jotta pesutilat pysyvät lämpiminä. Lattiaan valittiin Tulikiven vuolukivimosaiikki, joka ei ole liukas. Seinälaatta on Tulikiven Bianco Carrara -marmoria.
Kommentoi »