Avotakka

Sadasta palasta koottu minimakuuhuone! Kerrostaloasunnon pieni alkovi sai remontissa oven ja lisää säilytystilaa

Sadasta palasta koottu minimakuuhuone! Kerrostaloasunnon pieni alkovi sai remontissa oven ja lisää säilytystilaa
Pienestä makuualkovista tuli arkkitehdin suunnittelemana minimakuuhuone, jonka vuode kätkee sisäänsä myös paljon säilytystilaa. Ratkaisu vaati puusepältä todellista palapelin kokoamista.
Julkaistu: 7.9.2021

Ongelma: Kerrostaloasunnon kuuden neliön alkovi oli pimeä ja vaikea kalustaa. Miten sinne saisi säilytystilaa ja huonemaisemman tunnun?

Asunnon makuualkovi oli tyypillinen 1920-luvun kerrostalolle Helsingin Kalliossa: juuri sopiva nukkumiseen mutta vaikea kalustaa siten, että sinne saisi mahtumaan säilytystilaa. Asunto oli kokonaisuudessaan muutenkin pimeä, ja makuualkovi oli olohuoneen yhteydessä ilman, että sen olisi voinut sulkea omaan rauhaansa. Koska asunnon omistajat Marja-Leena ja Marko halusivat pienistä neliöistä mahdollisimman toimivat ja valoisat, he palkkasivat avukseen tuttujen suosituksesta arkkitehti Saara Koljosen. Makuualkoviin he toivoivat ratkaisua, jonka avulla sen saisi helposti suljettua omaksi tilakseen.

Alkovi ennen remonttia.

Ratkaisu: Korotetulla vuoteella lisää säilytystilaa

Saara ideoi pariskunnalle korotetun vuoteen, jonka alaosa on kokonaan säilytystilaa. Vuode toteutettiin niin, että patja upotettiin kalusterungon sisään. Vuoteen molemmin puolin jäävät reunat toimivat näin samalla laskutasoina.

Vuoteen vieressä on kannellinen säilytystila, joka kätkee sisäänsä kirjoja ja pokkareita. Kaikki sängyn näkyvät osat maalattiin valkoisiksi Tikkurilan F497 Paperi -sävyllä.

Koska asukkaiden toiveena oli vähäeleinen koti ilman turhia kalusteita, Saara suunnitteli makuualkovin reunaan leveät portaat, jotka toimivat myös istumapaikkana.

Makuualkovin valaiseminen vaati sekin luovaa ajattelua. Katossa oli valmiina yksi koristerosetillinen valaisinpaikka, mutta lukuvalot puuttuivat. Seinävalaisimien sähköjen lisääminen olisi ollut kallista ja työlästä, sillä se olisi vaatinut kiviseinien roiloamista ja sähkötöitä. Saara ehdotti asukkaille lukuvaloiksi ja yleisvaloksi Innoluxin Pasila-valaisimia, joille jaettiin sähkö olemassa olevasta rasiasta. Älypolttimot tuovat käyttömukavuutta.

Nukkumasopen pehmeä tunnelma syntyy kauniista tekstiileistä ja utuisen harmaasta seinäpinnasta.

Puuseppä Heikki Naumanen toteutti makuualkovin monikäyttöisen vuoderatkaisun, jossa on puurunko ja koivuvaneripinta. Patjan sälepohjan alla säilytetään vieraspatjaa ja vuodevaatteita. Makuualkovin saa suljettua omaksi tilakseen Lasilinkin Essi’s Collectionin peililasiovilla. Luku- ja yleisvaloina toimivat Innoluxin Pasila-valaisimet. Niihin on kytketty valonlähteeksi Ikean älylamput, joita voi ohjata kätevästi kaukosäätimellä nousematta sängystä.

”Laiskana päivänä, kun vuodetta ei jakseta pedata, voimme vetää liukuovet alkovin eteen. Peililiukuovet näyttävät aina hyviltä, ovat ne auki tai kiinni.”
Asukkaat Marja-Leena ja Marko

Toteutus: Puusepän taidonnäyte syntyi sadasta maalatusta palasta

Vanha talo toi omat haasteensa makuualkovin toteuttamiselle, sillä tilan kaikki pinnat olivat hieman vinoja. Puuseppä Heikki Naumanen kävi kohteessa ottamassa mitat, joiden perusteella hän valmisti sänkykokonaisuuden asennusvalmiiksi verstaallaan Mikkelissä. Asennuspäivänä Heikki saapui tasan sadan valmiiksi maalatun palan kanssa ja asensi kokonaisuuden päivässä valmiiksi.

Monikäyttöinen vuodekokonaisuus on palvellut asukkaita todella hyvin. Myös toive siitä, että makuualkovin saa suljettua pois katseilta, täyttyi peililasiovilla.

Vuoteen molemmin puolin upotettiin säilytystilaa, johon integroitiin Renovan pistorasiat. Pistorasioiden ansiosta esimerkiksi puhelimen lataaminen käy näppärästi. Alkovin seinät maalattiin Rust-Oleum Chalky Finish -seinämaalin pehmeän harmaalla Stone Grey -sävyllä.

1 kommentti