Ruotsin maaseutu vai eteläinen Ranska? Ei, vaan Bypias-yrittäjä Pia Erlundin unelmahuvila Kirkkonummella
Haaveiden huvikumpu
Ruotsin maaseutu vai eteläinen Ranska? Ei, vaan Bypias-yrittäjä Pia Erlundin unelmahuvila Kirkkonummella
Maalaismiljöö ja sen huvilahenki saivat Pia ja John Erlundin ihastumaan, kun he asuivaksi kokeeksi vuokralla Kirkkonummella. Juuri oikealla hetkellä tuli myyntiin vanha hirsitalo, joka täytti heidän kaikki toiveensa. ”Tämä talo rauhoittaa minut, hieman levottoman luonteen.”
22.9.2023
 |
Avotakka

Kylän lumoava tunnelma, arkkitehtuuriltaan kiintoisat vanhat, suuret talot ja jalopuiden reunustamat kapeat maaseututiet tuovat mieleen Ruotsin maaseudun tai eteläisen Ranskan. Kun Bypiasin yrittäjä, muotisuunnittelija Pia Erlund, 53, ja Bypiasin talousjohtaja John Erlund, 57, asuivat kokeeksi tovin vuokralla Sjökullan kartanon maisemissa, tämä seutu Kirkkonummella hurmasi heidät täysin.

Sitten alueelta tuli myyntiin Pian tarkkojen haaveiden mukainen kiinteistö: huvikumpua muistuttava keltainen, iso ja vanha hirsitalo vuoden 1914 tienoilta. Siinä oli mansardikatto ja korkeat ruutuikkunat. Huoneita oli 350 neliön talossa runsaasti, mutta jokaiselle kymmenelle tuntui löytyvän järkevä tarve.

Pia olisi tehnyt kaupat välittömästi, mutta John halusi ensin varmistua talon teknisestä kunnosta ja materiaaleista. Remontti osoittautui ammattimaisesti tehdyksi, joten John nosti peukkunsa. Se oli menoa siltä seisomalta.

– Olen päivittäin onnellinen kodistamme. Kun suuntaan töistä kotiin päin, ajatukseni virittyvät meditoivaan tunnelmaan ja hykertelen hyvästä olosta jo ajomatkan aikana, kuvailee Pia.

Hirsitalo on rakennettu vuoden 1914 tienoilla mäen päälle, ja pihamaa viettää järvelle.
Eteisestä pääsee keittiöön, yläkertaan ja olohuoneeseen. Sivutaso, matto ja iso puuastia ovat oman yrityksen mallistosta. Jutunteon aikana perheeseen kuului vielä kaksi australianterrieriä. Pian vieressä oleva Reksi menehtyi heinäkuussa 2023.

Pia, mikä maaseudussa viehättää?

Meidän työelämämme on yhtä menoa ja vilskettä aamusta iltaan, useimmiten jopa seitsemän päivää viikossa. Tästä syystä halusimme kodin rauhan ja hiljaisuuden keskeltä. Rakastan maaseudun puhtautta; ihmisen jäljet eivät näy kaikkialla, ja harva asutus antaa tilaa luonnolle. Haaveeni on aina ollut vanha, keltainen, mansardikattoinen huvikumpu – ja juuri sellainen osui eteemme kuin hopeatarjottimella, täydellisesti maaseudulla mutta kuitenkin pääkaupungin kupeessa.

Mitä jouduitte remontoimaan saadaksenne kodista mieluisan?

Sepä tässä olikin hassuinta! Emme ole remppapariskunta ja tiesimme, että suuren remontin organisointi olisi vienyt aivan liikaa energiaa. Talo yllätti minut täysin: kaikki tuntui heti niin omalta. Edelliset omistajat olivat remontoineet koko talon sellaisella pieteetillä, ettei meille jäänyt mitään korjattavaa. Meistä tämä tuntui melkein liian helpolta, joten päädyimme poistamaan parin huoneen tapetit ikään kuin riittinä, jolla merkkasimme talon ikiomaksemme.

Ruokailuryhmän muodostavat kustavilaistyylinen sohva ja sorvattujalkainen pöytä puutuoleineen. Pia aloittaa aamunsa usein pöydän ääressä kahvilla ja meikillä. Mustat By Rydénsin seinävalaisimet, K-rauta.
Pian ja Johnin keittiössä on sopivasti säilytystilaa ja kontrastia tulee mustista kivitasoista. Tasojen reunat on hiottu koristeelliseen muotoon, mikä on pieni mutta ylellinen yksityiskohta ja korostaa huvilamaista tunnelmaa. Neljän sepän keittiö on Domus Classicalta. Marmorikuviollinen laattalattia on ihanteellinen pitää puhtaana.
Keittiössä on kodikkaita yksityiskohtia, kuten valokuvia ja astioita somasti reelinkitangolla ja avohyllyllä.

Miten työsi muotisuunnittelijana näkyy sisustustyylissäsi?

Visuaalisuus vaikuttaa voimakkaasti mielentilaani, ja siksi olen meidän perheemme sisustaja. Onneksi John viihtyy samoissa väreissä ja tunnelmissa. En juuri seuraile sisustusmaailman trendejä, sillä minulla on niin vahva oma näkemykseni. Ihailen joskus vaikkapa taiteilijoiden rönsyilevyyttä ja estottomuutta sekä muotojen ja värien käyttöä mutta haluan, että oma ympäristöni on rauhallinen, maanläheinen ja rennon boheemi. Vaikka pidän väreistä, haluan itse elää pumpulimaisen pehmeiden ja kodikkaiden sävyjen keskellä.

Kodin keskiössä on iso olohuone, jota hallitsevat Le Grand Airin sohva ja kaksi muhkeaa nojatuolia, jotka Pia tilasi kaksien irtopäällisten kanssa netistä. Vanha kristallikruunu löytyi ystävän vinkistä Ruotsista. Pyöreä puupöytä ja matto, Bypias.

Kauniisti kuluneella talonpoikaispöydällä on vaihtuva lajitelma Piaa inspiroivia esineitä. Painava peili on aidosti vanha ja pöytävalaisin antiikkiliikkeestä.

Olohuoneen avohyllyssä on kokoelma rustiikkeja esineitä raikkaan valkoisella taustalla.

Millaisia sisustusvalintoja suosit?

Tekstiilien tulee olla luonnollisia: yleensä valitsen pellavaa ja juuttia. Ronskisti patinoitunut puun pinta saa minut kehräämään. Rakastan isoja ja painavia huonekaluja enkä oikein osaa tehdä siroja asetelmia. Työmme vuoksi matkustamme jatkuvasti kuvauksellisissa miljöissä maailmalla, ja olenkin ihastunut eurooppalaiseen antiikkiin, vanhoihin kultakoristeltuihin peileihin ja mahtipontisiin kristallikruunuihin. Niiden avulla saan potkua ja kontrastia rauhalliseen sisustukseen, sillä seesteisyyden ei pidä olla tylsää.

Pialla ja Johnilla on kotona omat työhuoneensa. Johnin huoneen täyttävät paperi- ja mappipinot, ja Pian huone on luovuuden keidas kuvakollaaseineen. ”Meillä kummallakin on onneksi tärkeät vahvuutemme”, nauraa Pia. Tuoli, Bypias. Matto, Cobello.
Kirjat ja lifestyle-lehdet ovat esillä, jotta niihin voi palata koska tahansa.
Pia on täysin hullaantunut vuodekatoksiin. Hänestä sen kuuluu olla kevyt ja valkoinen. Vuodevaatteet saavat olla mukavia luonnonmateriaaleja. Pellavalakanat ovat omaa mallistoa. Vuodekatos, Ellos. Päiväpeitto, Zara Home.

Miten vietätte aikaa kotona?

Olemme henkeen ja vereen koti-ihmisiä. Aina kun mahdollista, haluamme viettää vapaan-ajan kotona. Silloin on tärkeää, että saamme rentoutua ja tehdä, mitä huvittaa. Tosin siinä käy useimmiten niin, että innostavia työhön liittyviä ideoita alkaa tulvia päähäni. Kotona vietetyt etäpäivätkin ovat luksusta. Koska rakastan siisteyttä ja talo on suuri, käytämme siivouspalvelua. Se on ihanaa ja melko välttämätöntä työssä jaksamisen kannalta. Meille jää aikaa nauttia hyvästä ruoasta, musiikista, tai voimme lueskella ja laiskotella. Välillä kutsumme aikuiset poikamme pitkälle sunnuntailounaalle. Lempipaikkani on veranta, jonka ruutuikkunoista on kauniit näkymät suoraan järvelle. Tämä talo rauhoittaa minut, hieman levottoman luonteen. Koti on turvasatamamme.

Pia käyttää ainoastaan oman mallistonsa vaatteita, sillä ne ovat juuri sitä kaikkea, mitä hän vaatteiltaan odottaa: helppohoitoisia, mukavia ja pitkäikäisiä.

Kodinhoitohuone sijaitsee vierashuoneen ja saunatilan lähellä. Tankotilaa on runsaasti, sillä Pia ripustaa puhtaat vaatteet hieman kosteina rekkiin, jossa ne siliävät kuin itsestään. Tapetti on edellisen asukkaan hankkima.

Olohuoneen näkymät jatkuvat pariovellisen verannan kautta järvelle. Veranta on Pian lempihuone, sillä siellä on upeat näkymät ja runsaasti valoa kaikkina vuodenaikoina. Sika Designin tuolit, Cobello.

Pihan laajalla nurmialueella voisi vaikka golfata, mutta Pialla ja Johnilla on sinne jo muita suunnitelmia.

Onko teillä isoon puutarhaanne liittyviä suunnitelmia?

Emmehän me voi elää ilman projekteja, edes kotona. Piha ja puutarha tulevat olemaan iso työmaa lähitulevaisuudessa, koska ne ovat täysin alkutekijöissään. Talomme on toiminut läheisen kartanon ruokalana, joten puutarhaan ei ole siksi aikoinaan kiinnitetty juurikaan huomiota. Tahdomme järvelle viettävän ison nurmikon laidalle uima-altaan ja rantasaunan ja sen yhteyteen laiturin. Samalla ranta pitää ruopata. Sen jälkeen alamme suunnitella tilavaa aittarakennusta. Välillä istuskelemme yläpihan terassilla ja hahmottelemme rakennusten sijoittelua ja muotokieltä. Emme halua peittää rakentamisella yhtään näkymää, sillä mikään ei ole rentouttavampaa kuin istua ja tuijottaa järveä. Haaveilu kuuluu suunnitteluprosessiini ja tekee siitä nautinnollista.

Vanha 350 neliön hirsitalo vuoden 1914 tienoilta sijaitsee Kirkkonummella.
1 kommentti