Perusjakkara yllättää monipuolisuudellaan – nyt tuunataan siitä rahi!
Tee itse
Perusjakkara yllättää monipuolisuudellaan – nyt tuunataan siitä rahi!
Maalaamalla, virkkaamalla ja ompelemalla on mahdollista tehdä lähes ihmeitä. Näyttävä rahi on tuunattu edullisesta perusjakkarasta. Tuunattunakin se on edelleen hyvä istuin.
16.3.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Jakkarasta rahi – tarvikkeet:

 • jakkara (mallin rahi tehtiin Ikean Frosta-jakkarasta)
 • kalustemaalia ja metallinhohtoisia spray-maaleja, esimerkiksi kultaa ja kuparia
 • trikookudetta ja kuteelle sopiva virkkukoukku
 • keskipaksuista neulelankaa ja virkkuukoukku langan mukaan
 • pala superlonia istuintyynyksi
 • kangasta helmaksi
 • käsisaha ja hiekkapaperia.
Rahin tyyny ja virkattu huppu kiristetään paikoilleen ketjusilmukkalenkkeihin pujotetulla kuteella. Petroolin värinen kaulus piilottaa rahiin laitettavan helman ja tyynyn reunat. 
Jakkarat maalattiin vesiohenteisilla kalustemaaleilla ja tehosteiksi sprayattiin kultaa ja kuparia. Paksulla virkkuukoukulla ja langalla piilotetulla kuteella jakkaran päällinen valmistuu vauhdilla.
Yhteensopivat mutta erilaiset. Yksi jakkaroista muuttui maalilla, toinen maalilla, istuintyynyllä ja sukilla. Kolmas somistettiin tyynyn lisäksi rypytetyllä mekolla.

Näin tuunaat jakkarasta rahin

 1. Sahaa rahin jalat sopivan korkuisiksi. Ota mittaa nojatuolista, jossa istuessasi siihen jalat nostaisit. Huomioi tyynylle muutama sentti. Hio sahauspinnat. Karhenna jakkaran pintaa samalla maalausta varten.
 2. Maalaa jakkara kalustemaalilla. Maalaa myös toisen kerran pinnan kuivuttua. Hio välissä, jos se on tarpeen.
 3. Sprayaa tehosteet. Voit suihkutella ne vapaalla kädellä tai peittää maalarinteipillä alueet, joihin et halua hohtoa. Vapaalla kädellä yhtymäkohdasta tulee pehmeä.

Persoonallinen rahi komistuu yksityiskohdista

Tee rahille sukat

 1. Virkkaa ensin 5–6 ketjusilmukkaa ja seuraava kerros kiinteitä silmukoita. Jatka vielä kerros tai kaksi, kunnes pieni neliö on rahin jalan pohjan kokoinen.
 2. Jatka virkkaamista neliön ympäri. Poimi silmukat sen reunoista ja virkkaa sukan varsi pylväitä. Poimi silmukat edellisen kerroksen pylväiden välistä.
 3. Päättele ja aloita uusi sukka. Normaalisti sukkia tarvitaan kaksi, mutta näitä virkataan neljä.

Rahi tarvitsee myös pehmeän istuintyynyn...

 1. Piirrä superlonpalaan rahin kannen avulla sen koko.
 2. Leikkaa patja pyöreäksi. Leikkaaminen onnistuu hyvillä saksilla tai  katkoteräveitsellä. Huolehdi katkoteräveitsen kanssa, että alusta on hyvin suojattu.
 3. Ompele tyynyyn päällinen, johon tarvitaan kaksi ympyrää ja pitkä reunakaistale. Kaavat saa piirrettyä patjan avulla. Lisää osiin sentti saumanvaraa. 
 4. Ompele osat yhteen. Jätä tyynyn sisälle laittamista varten aukko alempaan saumaan.
 5. Käännä työ oikeinpäin ja laita patjanpala sisälle. Viimeistele ompelemalla avonainen kohta käsin kiinni. 

... ja näppärä tekee sen vielä kaikenlisäksi virkaten!

 1. Piirrä superlonpalaan rahin kannen avulla sen koko.
 2. Leikkaa patja pyöreäksi. Leikkaaminen onnistuu hyvillä saksilla tai katkoteräveitsellä. Huolehdi katkoteräveitsen kanssa, että alusta on hyvin suojattu.
 3. Aloita päällisen virkkaaminen. Tee ensin 6–8 kiinteää silmukkaa suoran kuteen päälle. Kude kulkee siis kokoajan langan mukana. 
 4. Sulje työ ympyräksi ja jatka kiinteillä silmukoilla. Tästä eteenpäin lanka poimitaan kuteen alta edellisen kerroksen kiinteästä silmukasta. Lisää ensin jokaiseen silmukkaan 1 silmukka, seuraavalla kierroksella tee lisäykset joka toiseen silmukkaan ja kolmannella kierroksella joka kolmanteen.
 5. Jatka näin, mutta mallaa päällistä tyynyyn joka kierroksella. Jos työ aaltoilee, lisäyksiä on liian tiheään. Jos työ muuttuu kuppimaiseksi, lisäyksiä on liian harvaan. Tee lisäykset tasaisin välein, jotta ympyrä säilyttää muotonsa. Jos haluat tyynyysi raitoja, vaihda neulelangan väriä välillä.
 6. Virkkaa kunnes päällinen peittää tyynyn pääliosan. Jatka sen jälkeen lisäämättä silmukoita ja virkkaa patjan reunan verran kerroksia.
 7. Tee viimeiseksi pelkällä neulelangalla lenkkejä kiristysnauhaa varten, *pylväs, 5 ketjusilmukkaa, pylväs, 5 ketjusilmukkaa*. Toista *–* kerros loppuun.
 8. Kiristä tyyny paikoilleen silmukkalenkkeihin pujotetulla kudenauhalla. 

Ompele rahille rypytetty mekko

 1. Mittaa rahin kannen ympärys sekä vaadittava helman korkeus, joka on lattiasta rahin kanteen.
 2. Lisää mittaan ainakin puolet ja leikkaa kankaasta oikean mittainen pätkä. Voit myös vaihtoehtoisesti ommella oikean pituisen kaistaleen eri kangaspätkistä. Helman korkeus, eli kangaskaistaleen leveys, tulee olla mitta lattiasta rahin kanteen.
 3. Ompele helmakaistale kiinni lyhyistä sivuistaan kankaan nurjalta puolelta. Käännä kangas oikeinpäin.
 4. Ompele viimeiseksi kaksinkertaisella langalla kaksi harsinlankakujaa helman yläosaan puolen sentin päähän toisistaan. Kiristä harsinlangoilla helma jakkaran tyynyn ympärille. Solmi harsinlangat napakasti kiinni.
 5. Virkkaa istuva kudekaulus kiinteillä silmukoilla. Tee ensin ketjusilmukkanauha, joka yltää nipinnapin tyynyn ja helman ympäri. Huomioi että kude joustaa melko paljon. Sulje oikean mittainen ketju ympyräksi. Virkkaa muutama piilosilmukkakerros.   
 6. Helman yläreuna saa jäädä tyynyn reunan puoleenväliin. Vetäise lopuksi kudekaulus molempien päälle. Jos haluat, voit varmistaa osat yhteen muutamalla silmukalla. Jos kudenauha on tarpeeksi kireä, ei ompelu ole tarpeen.

Kommentoi »